Viltvoksende humle i Norge

loebrygg

Norbrygg-medlem
Hei,
har fått tak på no viltvoksende humle fra familie gården i Skien
og funderer på å prøve meg på en Single Hop

Veide det og fant ut at jeg hadde fått høstet 50 g i alt

så kanskje noe alla dette

Volume: 5 liters
Boil Volume: 3 liters
OG: 1064
BG: 1107
FG:
Alcohol: 6.3 % by vol.
Colour: 21 EBC (Deep amber / light copper)
Bitterness: 59 IBU
BU/GU: 0.92
Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 1150 g
Cara Crystal 120 EBC 120 EBC 125 g
Munich Malt 20 EBC 20 EBC 75 g
Flaked Oats         4 EBC 150 g

Hops

12.5 g humle @ 60, 20, 7 og dry

Fermentation
Yeast: WLP001 California Ale
Comments:

Hva tror dere, er det mulig å lage øl på viltvoksende humle?
 

Vedlegg

  • hops2.jpg
    hops2.jpg
    270,6 KB · Sett: 439
I IBU-beregningen må du vel ta høyde for at utbytte pr gram er vesentlig mindre enn for tørket humle. Du må regne at du trenger 5-6 ganger mer fersk humle enn ved tørket blomst for å oppnå samme IBU. Trur eg. Hvis du googler chop and brew så la de nylig ut en video om fresh hop brewing hvor de nevner dette. SvErD på forumet her har vel også tørket humle og kom fram til at vekten ble en femtedel ...
 
Vet det, plotta det inn i en annen kalkulator og fikk noe rundt 30 IBU
men nå aner jeg jo ikke alfasyre innholdet heller
Så det er derfor jeg lager en så liten eksperimentel batch
 
Dette er ca 150g, ble ca 30g etter tørking.

Lagde en enkel 8l batch på 1.042 med lys DME. Kokte 30 min.

Fuggles til 25 IBU på 30 min.
Hop-X 15g på 5 min.
Hop-X 15g steep 30 min.

Har satt den kaldt i dag etter 14 dagers karbonering
 

Vedlegg

  • Humle.jpg
    Humle.jpg
    417,1 KB · Sett: 344
Ved utprøving av egen humle tror jeg at jeg ville brukt humlen som smaks/aromahumle de 5-15 siste minuttene av koketiden. Grunnen til dette er at du vet veldig lite om bitterheten til humlen og feil her kan gi veldig store utslag i drikkbarhet. Det er også sannsynlig at man ikke har nok hunke tuk å gi bitterhet til en hel batch. Videre så er karakteren av bitterhet fra humler mye mindre forskjellig enn karakteren av smak/aroma for humle tilsatt i slutten av koketiden. For bitterhumle hadde jeg bare kjøpt humlen som allerede er spesifisert i oppskriften for 60 min tilsetning.
 
loebrygg skrev:
Hei,
har fått tak på no viltvoksende humle fra familie gården i Skien
og funderer på å prøve meg på en Single Hop

Veide det og fant ut at jeg hadde fått høstet 50 g i alt

så kanskje noe alla dette

Volume: 5 liters
Boil Volume: 3 liters
OG: 1064
BG: 1107
FG:
Alcohol: 6.3 % by vol.
Colour: 21 EBC (Deep amber / light copper)
Bitterness: 59 IBU
BU/GU: 0.92
Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 1150 g
Cara Crystal 120 EBC 120 EBC 125 g
Munich Malt 20 EBC 20 EBC 75 g
Flaked Oats         4 EBC 150 g

Hops

12.5 g humle @ 60, 20, 7 og dry

Fermentation
Yeast: WLP001 California Ale
Comments:

Hva tror dere, er det mulig å lage øl på viltvoksende humle?

De konglene ser litt gamle ut, brune kongler er ikke å anbefale. Humle vant til norsk sesong modnes langt tidligere enn importerte sorter, gjerne rundt juli-august.
 
Tilbake
Topp