Utgått ferskgjær

Er det håp for disse to, ved bruk av gjærstarter?

Har blitt oppbevart i kjøleskap
 

Vedlegg

  • BAF44232-4591-42E9-BFE4-3B4B1D5DEB58.jpeg
    BAF44232-4591-42E9-BFE4-3B4B1D5DEB58.jpeg
    157 KB · Sett: 102
Det er jo bare å prøve så finner du ut det. tror i allefall den bf. november bør kunne reddes. Med eventuelt en 2-steps starter. har gjort det selv med en som var 3 månder på overtid, funka det
 
Den til høyre ville jeg vært skeptisk til, men wit-gjæren ville jeg prøvd å få liv i.

Hvis du setter en starter vil du se om du får noe aktivitet.
 
Først en halvliter med OG 1.020 en dag eller tre. Da blir de cellene som lever friske og fine. Så kjører du en starter på en liter med OG 1.040 som vanlig på magnetrøreren din. Og vipps: da har du ca det samme som i en flunka ny pose [emoji1417]
 
Hvor gunstig er det egentlig å starte med laver OG enn 1.040
jeg er skeptisk

Hva tenker du er galt med det?

Jeg tenker at det er mengden gjærbart ekstrakt ifht antall celler (og viabiliteten til disse) . Altså ville jeg senket antall gravitypoeng. Har ristet liv i flere slike gamle pakker, og det funker iallefall. Sikkert mye annet som funker og, som å gå rett på 1.040, Men tenker at de små sjørøverne er som oss, er man fyllesjuk som faen så klemmer man ikke nedpå en treretters, men begynner heller med noen delikate lette brødskiver.
 
Dette er jo fersk gjær å betrakte :)

Hadde en pose med wyeat 1010 american wheat gjær som hadde gått ut for 13 mmd siden, som jeg fikk med en lokal bryggesjappe. Gjæræ hadde ligget bakerst i kjølskapet og jeg tok selvsagt på meg æren med å teste om det var mulighet å bruke den til noe.

Dette var en activator pose/smack pose som jeg aktivert og ventet på at posen skulle blåse seg opp. Dette tar normalt 4 timer. Denne posen brukte noen døgn som beviser at det er aktivitet men helt sikkert en del mindre friske celler. Siden lag tiden var så lang. Kjørte posen i 2 stegs starter etterpå over flere døgn før det ble bryggingen av en blanc klone.

Vil si at gjæræ tok helt av i gjæringsbøtta og har ikke opplevd noen mer aktiv og kraftig gjæring noen gang verken før eller etter denne batchen. Jeg topphøstet mue gjær på dag 2-3 som jeg tok vare til neste batch.

Så fullt mulig å bruke gammel gjær, men litt arbeid er det da for å få best mulig og klar til dyst gjær..

Så kjør i gang gjærstarteren også får vi høre hvordan det gikk når du er ferdig
 
Hva tenker du er galt med det?

Jeg tenker at det er mengden gjærbart ekstrakt ifht antall celler (og viabiliteten til disse) . Altså ville jeg senket antall gravitypoeng. Har ristet liv i flere slike gamle pakker, og det funker iallefall. Sikkert mye annet som funker og, som å gå rett på 1.040, Men tenker at de små sjørøverne er som oss, er man fyllesjuk som faen så klemmer man ikke nedpå en treretters, men begynner heller med noen delikate lette brødskiver.
En hærlig beskrivelse!!
 
Dette er jo fersk gjær å betrakte :)

Hadde en pose med wyeat 1010 american wheat gjær som hadde gått ut for 13 mmd siden, som jeg fikk med en lokal bryggesjappe. Gjæræ hadde ligget bakerst i kjølskapet og jeg tok selvsagt på meg æren med å teste om det var mulighet å bruke den til noe.

Dette var en activator pose/smack pose som jeg aktivert og ventet på at posen skulle blåse seg opp. Dette tar normalt 4 timer. Denne posen brukte noen døgn som beviser at det er aktivitet men helt sikkert en del mindre friske celler. Siden lag tiden var så lang. Kjørte posen i 2 stegs starter etterpå over flere døgn før det ble bryggingen av en blanc klone.

Vil si at gjæræ tok helt av i gjæringsbøtta og har ikke opplevd noen mer aktiv og kraftig gjæring noen gang verken før eller etter denne batchen. Jeg topphøstet mue gjær på dag 2-3 som jeg tok vare til neste batch.

Så fullt mulig å bruke gammel gjær, men litt arbeid er det da for å få best mulig og klar til dyst gjær..

Så kjør i gang gjærstarteren også får vi høre hvordan det gikk når du er ferdig

Jeg hadde en liten rest wlp001 stående i et glass, og det var trykk i glasset. Det er ikke noe godt tegn, for gjæren tåler trykk dårlig. Men den var egentlig ikke så gammel - bare et par måneder - så jeg slengte den i en tre liters starter og satte den på røreren, og tenkte vel ikke at det skulle være noe problem.

Men etter et døgn var det ikke tegn til aktivitet, så jeg tok en prøve. Den viste at SG var den samme som da jeg begynte, og jeg kjente depresjonen komme sigende. Jeg trengte den gjæra! Så jeg lot den snurre videre, til tross for at alle instinkter fortalte meg at det bare var å helle ut elendigheta.

Etter 48 timer begynte det å skumme! Og i dag skal det brygges en anti-vinterdepresjons-IPA; "Mot lysere tider". Masse fin gjær:).
 
Jeg hadde en liten rest wlp001 stående i et glass, og det var trykk i glasset. Det er ikke noe godt tegn, for gjæren tåler trykk dårlig. Men den var egentlig ikke så gammel - bare et par måneder - så jeg slengte den i en tre liters starter og satte den på røreren, og tenkte vel ikke at det skulle være noe problem.

Men etter et døgn var det ikke tegn til aktivitet, så jeg tok en prøve. Den viste at SG var den samme som da jeg begynte, og jeg kjente depresjonen komme sigende. Jeg trengte den gjæra! Så jeg lot den snurre videre, til tross for at alle instinkter fortalte meg at det bare var å helle ut elendigheta.

Etter 48 timer begynte det å skumme! Og i dag skal det brygges en anti-vinterdepresjons-IPA; "Mot lysere tider". Masse fin gjær:).

Ingenting er bedre enn desperasjonen etter å prøve nye ting
 
Jeg har en amerikansk blond til gjæring med wlp051 gående nå. Oppdyrket fra slurry fra juni 2017. Fjerde generasjon. Full fres [emoji41]
Juni 2017 er da ingen alder. Dyrket opp noe WLP400 slurry fra Juni 2016 i forrige måned. Det fyrte bra det etter 48 timer. Det viktigste er vel egentlig og være nazi på sterilisering av ting og tang som er i kontakt med gjæren da det er meget enkelt og dyrke opp uønskede ting når gjæren er i mindretall... :)
 
Kan det være en teori at hvis man dyrker opp og får liv på gammel gjær, blir den nye kulturen/familien enda «sterkere» enn den opprinnelige? Tanken er at den da formerer videre på de sterkeste cellene, som overlevde lengst fra forrige «batch».

Eller er det bare rør og vas det jeg tenker nå?
 
Kan det være en teori at hvis man dyrker opp og får liv på gammel gjær, blir den nye kulturen/familien enda «sterkere» enn den opprinnelige? Tanken er at den da formerer videre på de sterkeste cellene, som overlevde lengst fra forrige «batch».

Eller er det bare rør og vas det jeg tenker nå?
Best på overlevelse, men best på å lage best øl? Uvisst...
 
Tror nok de du steller med, preiker litt med... duller litt med er de som gjør jobben for deg... er ikke krydder dette, er like levende som en hund eller katt.. i de fleste tilfeler mer husren og, selv om jeg har hatt noen rebeller (vi snaker ikke i sammen mer)
 
Tilbake
Topp