Etter å ha prøvd å lage en slags juleøl ble jeg plutselig interessert i utbytte, for med min uvitenhet lagde jeg en oppskrift i BeerCalc med 80 % utbytte som skulle gi en øl med 8ish % alkohol. Oppskriften var som følger:
6 kg Pale Malt
0,5 kg Mørk Karamell
0,5 kg Lys Karamell
0,2 kg Carafa 1 (sjokolademalt)
Vi (bryggelauget) satset på å meske på ca 65 grader, og dermed håpe på at mesteparten av sukkeret ville bli gjærbart, og dermed ende opp med en FG=1015ish. Oppskriften var i utgangspunktet beregnet på, som nevnt, et 80 % utbytte og dermed en OG på 1076. Derimot endte vi opp med en (skuffende) OG på 1064. Beregnet blir dette et utbytte på maks 65 % i BeerCalc (avhengig av om vi tar 22,5 eller 23 liter som endelig volum).
Som sagt så håpet vi at mesketemperaturen ville bli 65, men grunnet en feilberegning ble nok den reelle temperaturen mer 67 grader. Vi mesket i ca halvannen time, hvor siste 15 minuttene ble gjennomført på 65 grader. Så skyllet vi igjennom med vann som holdt 80 grader til vi fikk et volum på 28 liter. Dette kokte vi i to omganger (20+8), hvor første omgang kokte i totalt 85 minutt, og siste omgang i ca 20 minutt. Dette ga oss da et endelig volum på 22,5 liter for å være litt konservativ (vi måtte kaste en god del av 2. oppkok grunnet mye grums og utskilt proteiner som fløt i vørteren, og volumet før gjæring var på 22.5 mens under gjæring har dette steget til 23 liter+skum.). Vi målte OG til å være 1064 etter at vørteren var blitt kjølt ned til romtemperatur. Med dette gikk vi inn i BeerCalc og fikk da et beregnet utbytte på å være 65 %, noe som høres lavt ut. Den ferdig utskylte mesken/malten smakte ikke søtt, hverken i topp eller i bunn, men når vi avsluttet skyllingen så rant det fortsatt ut litt søt vørter, dog var den veldig tynn i farge og smak.
Når vi skylte så tappet vi kontinuerlig vørter ut fra meskepannen vår mens vi kontinuerlig fylte på med varmt vann slik at det stort sett alltid vår vått i toppen av meskepannen. Skylletiden tok ca 45-50 minutt.
[size=11pt]Så mitt spørsmål blir da, hva er egentlig et "normalt" utbytte, og hva kunne vi ha gjort annerledes for å øke utbyttet vårt? [/size]
Det eneste jeg ser er at vi kunne ha trekt ut mer vørter (siden det fortsatt var tegn til sødme når vi avsluttet skyllingen), og kokt dette mer inn slik at vi fortsatt endte opp med 23 liter. Grunnen til at vi avsluttet skyllingen selv om det var sødme som kom ut var at vi ikke ville ha for mye tynn vørter, slik at vi ikke ville få ølen opp på 8 % uten å måtte koke vekk nesten halvparten.
Vi har derimot stor tro på at dette blir en god øl :skitbra: og i etterpåklokskap så regnet vi ut utbyttet på vår andre batch, en IPA med nesten samme mengde ingredienser, til å være 58 %. Så relativt til hva vi tidligere fikk til, så har vi gjort det bra denne batchen, men er fortsatt interessert i å høre fra "ekspertene" om det er noe vi kan/burde gjøre annerledes!
6 kg Pale Malt
0,5 kg Mørk Karamell
0,5 kg Lys Karamell
0,2 kg Carafa 1 (sjokolademalt)
Vi (bryggelauget) satset på å meske på ca 65 grader, og dermed håpe på at mesteparten av sukkeret ville bli gjærbart, og dermed ende opp med en FG=1015ish. Oppskriften var i utgangspunktet beregnet på, som nevnt, et 80 % utbytte og dermed en OG på 1076. Derimot endte vi opp med en (skuffende) OG på 1064. Beregnet blir dette et utbytte på maks 65 % i BeerCalc (avhengig av om vi tar 22,5 eller 23 liter som endelig volum).
Som sagt så håpet vi at mesketemperaturen ville bli 65, men grunnet en feilberegning ble nok den reelle temperaturen mer 67 grader. Vi mesket i ca halvannen time, hvor siste 15 minuttene ble gjennomført på 65 grader. Så skyllet vi igjennom med vann som holdt 80 grader til vi fikk et volum på 28 liter. Dette kokte vi i to omganger (20+8), hvor første omgang kokte i totalt 85 minutt, og siste omgang i ca 20 minutt. Dette ga oss da et endelig volum på 22,5 liter for å være litt konservativ (vi måtte kaste en god del av 2. oppkok grunnet mye grums og utskilt proteiner som fløt i vørteren, og volumet før gjæring var på 22.5 mens under gjæring har dette steget til 23 liter+skum.). Vi målte OG til å være 1064 etter at vørteren var blitt kjølt ned til romtemperatur. Med dette gikk vi inn i BeerCalc og fikk da et beregnet utbytte på å være 65 %, noe som høres lavt ut. Den ferdig utskylte mesken/malten smakte ikke søtt, hverken i topp eller i bunn, men når vi avsluttet skyllingen så rant det fortsatt ut litt søt vørter, dog var den veldig tynn i farge og smak.
Når vi skylte så tappet vi kontinuerlig vørter ut fra meskepannen vår mens vi kontinuerlig fylte på med varmt vann slik at det stort sett alltid vår vått i toppen av meskepannen. Skylletiden tok ca 45-50 minutt.
[size=11pt]Så mitt spørsmål blir da, hva er egentlig et "normalt" utbytte, og hva kunne vi ha gjort annerledes for å øke utbyttet vårt? [/size]
Det eneste jeg ser er at vi kunne ha trekt ut mer vørter (siden det fortsatt var tegn til sødme når vi avsluttet skyllingen), og kokt dette mer inn slik at vi fortsatt endte opp med 23 liter. Grunnen til at vi avsluttet skyllingen selv om det var sødme som kom ut var at vi ikke ville ha for mye tynn vørter, slik at vi ikke ville få ølen opp på 8 % uten å måtte koke vekk nesten halvparten.
Vi har derimot stor tro på at dette blir en god øl :skitbra: og i etterpåklokskap så regnet vi ut utbyttet på vår andre batch, en IPA med nesten samme mengde ingredienser, til å være 58 %. Så relativt til hva vi tidligere fikk til, så har vi gjort det bra denne batchen, men er fortsatt interessert i å høre fra "ekspertene" om det er noe vi kan/burde gjøre annerledes!