Temperaturmålere er kjekt å ha når man brygger øl. I prosessen med å lære meg dette "faget" har jeg kjøpt og prøvd litt av hvert. Både data loggere, sprit termometer og diverse K, PT element.
Når jeg taper disse samen og måler i vann får jeg ganske så sprikende resultat. Mye avvik. Typisk kan være 2 grader i gjæringsområdet og mer i meskeområdet.
Hadde noen sprittermometer fra bla europris som viste 5-6 grader feil.
Syntes det var frustrerende å ikke vite hvilke som var riktige. Er innholdet i gjæringskaret 18gr, el 16 el 20?
Har temp logger på jobb som er garantert +- 0,3C som er bra i denne sammenheng. Husk at feil i sensor må legges til feil i instrument. Er begge oppgitt +- 2C så ender en altså på +- 4C
Nok om det, nå har jeg kaliberet opp temperaturmålerne mine (notat med sprittusj på instrumentet) og konklusjonen var ganske overraskende. Flere av dem var 2-3 gr feil. Generelt viste dem for mye. Vannet var altså kaldere enn på displayet...
Det som var positivt var at de hjemmelagede probene til BrewTrolleren, som er basert på Dallas/Maxim DS18B20 1-Wire var begge innenfor 0.2C så da kan dem være like riktige som kontrollinstrumentet.
Sikkert i overkant stor nerdefaktor her, men kanskje av interesse for noen..
Når jeg taper disse samen og måler i vann får jeg ganske så sprikende resultat. Mye avvik. Typisk kan være 2 grader i gjæringsområdet og mer i meskeområdet.
Hadde noen sprittermometer fra bla europris som viste 5-6 grader feil.
Syntes det var frustrerende å ikke vite hvilke som var riktige. Er innholdet i gjæringskaret 18gr, el 16 el 20?
Har temp logger på jobb som er garantert +- 0,3C som er bra i denne sammenheng. Husk at feil i sensor må legges til feil i instrument. Er begge oppgitt +- 2C så ender en altså på +- 4C
Nok om det, nå har jeg kaliberet opp temperaturmålerne mine (notat med sprittusj på instrumentet) og konklusjonen var ganske overraskende. Flere av dem var 2-3 gr feil. Generelt viste dem for mye. Vannet var altså kaldere enn på displayet...
Det som var positivt var at de hjemmelagede probene til BrewTrolleren, som er basert på Dallas/Maxim DS18B20 1-Wire var begge innenfor 0.2C så da kan dem være like riktige som kontrollinstrumentet.
Sikkert i overkant stor nerdefaktor her, men kanskje av interesse for noen..