Vi brukte for første gang tørr gjær, på to pale ales, hver på 25l (en stegs mesking 66-67 grader, 90 % pale ale malt, 5 % krystall 5 % hvete). Det ble brukt en pakke SafAle S-04 til hver og gjæringen startet som forventet, men bunnfalt ganske hurtig (gjæring på 20 grader, i stabilt lokalet).
OG var på henholdsvis 1053 og 1056, de har begge stoppet på 1020. De har stått å gjæret i 1 1/2 og 1 uke. Begge er klare og ser fine ut, men det var utfordringen å komme ned til 1014-1016 da, slik at øl'et ikke blir så søtt.
Jeg har lest en del plasser bunnfaller S-04 hurtig. Jeg har forsøkt å vekke gjæren til live ved å røre de siste dager, men det virker ikke å hjelpe. Hydrometer er sjekket, og øl'et smaker søtt.
Vi har hatt 3 gode og fullstendige utgjæringer på en Wit, IPA og Belgisk dubbel (det første brygget ble en søt IPA, pga noen nybegynnerfeil vi lærte mye av). Og i disse to tilfeller nå, har vi ikke gjort noe annerledes. Er det noen som har andre erfaringer med denne SafAle S-04 gjæren?
Jeg får snart noen pakker med Wyeast Nutrient, og har noen reserve pakker med S-04 og US-05. Min tanke er da å forsøke å starte opp gjæringen igjen. Jeg har sett noen steder hvor man anbefaler bruke Nutrients og mer gjær. Og lurte på om noen har en "suksess" historie å fortelle...
Her er min plan:
(Hevert over til "sekundær gjæring", det er så vanvittig mye gjær som har bunnfalt.)
Sprinkle S-04 (en pakke per 25l) i gjærtønna, la det stå i 20-30 minutt.
Røre inn gjæren og tilsette Wyeast nutrients.
Be til høyere makter om at vi kommer ned til 1014-1016.
Noen som har bedre tips, noe å utsette min plan eller kan fortelle hvordan de suksessfullt løste en lignende situasjon?
Eller om det er noe vits å prøve...
På forhånd takk!
OG var på henholdsvis 1053 og 1056, de har begge stoppet på 1020. De har stått å gjæret i 1 1/2 og 1 uke. Begge er klare og ser fine ut, men det var utfordringen å komme ned til 1014-1016 da, slik at øl'et ikke blir så søtt.
Jeg har lest en del plasser bunnfaller S-04 hurtig. Jeg har forsøkt å vekke gjæren til live ved å røre de siste dager, men det virker ikke å hjelpe. Hydrometer er sjekket, og øl'et smaker søtt.
Vi har hatt 3 gode og fullstendige utgjæringer på en Wit, IPA og Belgisk dubbel (det første brygget ble en søt IPA, pga noen nybegynnerfeil vi lærte mye av). Og i disse to tilfeller nå, har vi ikke gjort noe annerledes. Er det noen som har andre erfaringer med denne SafAle S-04 gjæren?
Jeg får snart noen pakker med Wyeast Nutrient, og har noen reserve pakker med S-04 og US-05. Min tanke er da å forsøke å starte opp gjæringen igjen. Jeg har sett noen steder hvor man anbefaler bruke Nutrients og mer gjær. Og lurte på om noen har en "suksess" historie å fortelle...
Her er min plan:
(Hevert over til "sekundær gjæring", det er så vanvittig mye gjær som har bunnfalt.)
Sprinkle S-04 (en pakke per 25l) i gjærtønna, la det stå i 20-30 minutt.
Røre inn gjæren og tilsette Wyeast nutrients.
Be til høyere makter om at vi kommer ned til 1014-1016.
Noen som har bedre tips, noe å utsette min plan eller kan fortelle hvordan de suksessfullt løste en lignende situasjon?
Eller om det er noe vits å prøve...
På forhånd takk!