VidarT
Norbrygg-medlem
Hei!
Mitt aller første forsøk på pils står til gjæring nå, og jeg trenger litt veiledning.
Pilsen ble brygget forrige onsdag, OG var på 1063. Pitchet to pakker saflager w-34/70 på 25 liter, noe som i følge Mr.Malty er litt underpitching. Pitchingtemp ble litt høy pga ukalibrert termometer, ca 14 grader. Dette ble stabilisert rimelig fort på 12 grader i gjæringsskapet mitt. Sjekket gjæringen i morges, og så på vannlåsen at det var relativt lite overtrykk i gjæringsspannet. Jeg tenkte med en gang at gjæringa måtte ha stoppet opp før tiden, og foretok en måling av SG, som viste 1012. Forventet FG for denne pilsen er 1011.
Er ikke fem dager en alt for rask utgjæring for undergjæret øl på denne temperaturen? Leste meg opp på brygging av lager i forkant, og der opereres det gjerne med 14 dagers utgjæring for undergjæret øl. Jeg tenker at jeg kanskje har fått en infeksjon som spiser sukker i tillegg til gjæren?
Hva gjør jeg nå? Diacetylrast i noen dager på 16 grader og så kjøle ned for lagering? Eller å bare la ølet stå på 12 grader i et par uker til før lagering? :attevar:
Råd mottas med stor takk
Mitt aller første forsøk på pils står til gjæring nå, og jeg trenger litt veiledning.
Pilsen ble brygget forrige onsdag, OG var på 1063. Pitchet to pakker saflager w-34/70 på 25 liter, noe som i følge Mr.Malty er litt underpitching. Pitchingtemp ble litt høy pga ukalibrert termometer, ca 14 grader. Dette ble stabilisert rimelig fort på 12 grader i gjæringsskapet mitt. Sjekket gjæringen i morges, og så på vannlåsen at det var relativt lite overtrykk i gjæringsspannet. Jeg tenkte med en gang at gjæringa måtte ha stoppet opp før tiden, og foretok en måling av SG, som viste 1012. Forventet FG for denne pilsen er 1011.
Er ikke fem dager en alt for rask utgjæring for undergjæret øl på denne temperaturen? Leste meg opp på brygging av lager i forkant, og der opereres det gjerne med 14 dagers utgjæring for undergjæret øl. Jeg tenker at jeg kanskje har fått en infeksjon som spiser sukker i tillegg til gjæren?
Hva gjør jeg nå? Diacetylrast i noen dager på 16 grader og så kjøle ned for lagering? Eller å bare la ølet stå på 12 grader i et par uker til før lagering? :attevar:
Råd mottas med stor takk