Jeg har satt (for første gang) en Pale Ale til gjæring på badet og har et par spørsmål jeg ikke har funnet svar på.
Gjæringstemp skal være 18 °C men den startet nok nærmere 23 °C de første timene før jeg fikk kjølt ned rommet. Etter 3 timer boblet det i gjærlåsen hver 3 sekund. Etter 1 døgn hver sekund og etter 1,5-2 døgn er den nede i 1 gang i halvminuttet.
Spørsmål
1. Er alt normalt?
2. Safbrew S-33 gjær ble slengt oppi gjæringsbøtta når brygget var ca 25 grader uten starter. Ristet så på bøtta før jeg satt på gjærlås. Har jeg ødelagt gjæringsprosessen med å starte for varmt?
3. Jeg drog litt i gjærlåsen som sugde vann fra vasken rett ned i vørteren rett etter jeg tappet over på gjæringsbøtta. Kan dette påvirke gjæringen?
4. Er dette en normal boblekurve? Hva kan jeg forvente meg i tiden fremover?
5. Hvordan bør jeg overføre øl fra gjæringsbøtta (med kran) til fatet? La det falle 1 meter fra kran til fat? Hevert? Fare for oksidering?
6. Hvor lenge skal brygget stå før den er klar til å fates?
7. Når ølet er på fat, hvor lenge bør en Pale Ale stå før den er drikkbar?
Jeg har fått inntrykk av at det er fating etter 2 uker i gjæringsspannet samme hvor mye det har boblet eller sluttet å boble. Og så lenge det er fatet og karbonert så kan det drikkes? Har kokt oppi en klarningstablett. Betyr dette at det ikke trenger å stå lenge for å klarnes?
8. Karbonering på fat har jeg fått med meg bør skje på 1 Bar dersom det står i kjøleskapet, men hvor lenge kan(må) det stå med 1 bar?
9. Dersom jeg har flere fat til kjøling\klarning\klargjøring i kjøleskapet, kan jeg da sette 1 bar på fat nr 1, dra ut gassen og sette 1 bar på fat nr 2,3 og 4?
Bonusspørsmål: Hvor får jeg kjøpt en Y-split til standard Cornelius fatkobling?
:help: helf
Gjæringstemp skal være 18 °C men den startet nok nærmere 23 °C de første timene før jeg fikk kjølt ned rommet. Etter 3 timer boblet det i gjærlåsen hver 3 sekund. Etter 1 døgn hver sekund og etter 1,5-2 døgn er den nede i 1 gang i halvminuttet.
Spørsmål
1. Er alt normalt?
2. Safbrew S-33 gjær ble slengt oppi gjæringsbøtta når brygget var ca 25 grader uten starter. Ristet så på bøtta før jeg satt på gjærlås. Har jeg ødelagt gjæringsprosessen med å starte for varmt?
3. Jeg drog litt i gjærlåsen som sugde vann fra vasken rett ned i vørteren rett etter jeg tappet over på gjæringsbøtta. Kan dette påvirke gjæringen?
4. Er dette en normal boblekurve? Hva kan jeg forvente meg i tiden fremover?
5. Hvordan bør jeg overføre øl fra gjæringsbøtta (med kran) til fatet? La det falle 1 meter fra kran til fat? Hevert? Fare for oksidering?
6. Hvor lenge skal brygget stå før den er klar til å fates?
7. Når ølet er på fat, hvor lenge bør en Pale Ale stå før den er drikkbar?
Jeg har fått inntrykk av at det er fating etter 2 uker i gjæringsspannet samme hvor mye det har boblet eller sluttet å boble. Og så lenge det er fatet og karbonert så kan det drikkes? Har kokt oppi en klarningstablett. Betyr dette at det ikke trenger å stå lenge for å klarnes?
8. Karbonering på fat har jeg fått med meg bør skje på 1 Bar dersom det står i kjøleskapet, men hvor lenge kan(må) det stå med 1 bar?
9. Dersom jeg har flere fat til kjøling\klarning\klargjøring i kjøleskapet, kan jeg da sette 1 bar på fat nr 1, dra ut gassen og sette 1 bar på fat nr 2,3 og 4?
Bonusspørsmål: Hvor får jeg kjøpt en Y-split til standard Cornelius fatkobling?
:help: helf