Tips til gjenbruk av trappistgjær

Har en tripel stående til gjæring. Har brukt Wyeast Trappist High Gravity 3787, og OG var 82. Går det fin å gjenbruke gjærkaka til feks en Wit?

Hadde tenkt å gjøre det så enkelt som å helle nye vørter over kaka som blir liggende igjen etter å ha tappet av ølet. Er det noen problemer med dette?
 
Hei

Ja det er store problemer med dette da du kommer til å "overpitche" veldig mye! Dette fører gjerne til ganske markant usmak i øllet.
Når du skal gjenbruke slurry på den måten her MÅ du bruke mr. maltys kalkulator for å få riktig mengde slutty. Sans vil det være nok med 2-3 dl.
Lykke til  :skitbra:
 
Ok, så motsatt vei er bedre? Lav OG først, og høyere ved neste brygg?
Det er ikke wit som er det viktige her, mest det å prøve meg på gjenbruk av gjær. Kanskje noe med en høyere OG vil fungere bedre? Forslag?
 
Årsaken til at du ikke bør bruke gjær fra sterke brygg på nytt er at gjæren gjerne er stresset og har lav viabilitet. Å bruke gjær fra et sterkt øl til et enda sterkere øl vil altså bli enda mer feil.

Du kan kanskje lage en vanlig starter (OG ~1,035) med noe av gjæren din og freshe den litt opp igjen, men isåfall vil du fremdeles ha dårlig kontroll på eksakt gjærmengde og viabilitet, og da vil det være lurest å brygge et ikke så sterkt øl, så gjærmengden ikke har kritisk betydning for brygget.
 
Tilbake
Topp