tilsette ny gjær ved flasking av klosterøl

Jeg har planer om å flaske mitt mørke belgiske "klosterøl" til helgen. Det har da stått to uker til primærgjæring i normal belgisk temp. Så på sekundær i kjellertemp i 10 uker. Leste noe tidligere i år om en westvleteren klone som ble behandlet slik, og ved flasking ble det tilsatt litt ny gjær. Mitt spm er derfor; Jeg har vasket gjæren som ble brukt i brygget den 9.2, og har igjen ett rør som har ligget i kjøleskapet siden - wlp500 - hvor mye av dette skal tilsettes?
 
NØ bruker tørrgjær ved flasking. Tror det er det vanligste. De bruker forøvrig Nottingham Danstar. Safale 05 går også sikkert greit. Altså bruker man en nøytral gjær som gir minimal smak. Brewers friend app bruker 10 bill celler pr gram for tørrgjær, så hvis du må bruke flytende må du finne mengden som gir deg ca 10 bill.
I en tidligere tråd ble det anbefalt 1g tørrgjær til 20 liter øl.
Jeg vil absolutt anbefale å tilsette ekstra gjær. Gjør det nå alltid på belgiske som skal ha litt mer futt enn andre typer. Gikk på en smell med min siste trippel. Den ble ikke som den skulle fordi jeg ikke tilsatte gjær.
 
NØ bruker tørrgjær ved flasking. Tror det er det vanligste. De bruker forøvrig Nottingham Danstar. Safale 05 går også sikkert greit. Altså bruker man en nøytral gjær som gir minimal smak. Brewers friend app bruker 10 bill celler pr gram for tørrgjær, så hvis du må bruke flytende må du finne mengden som gir deg ca 10 bill.
I en tidligere tråd ble det anbefalt 1g tørrgjær til 20 liter øl.
Jeg vil absolutt anbefale å tilsette ekstra gjær. Gjør det nå alltid på belgiske som skal ha litt mer futt enn andre typer. Gikk på en smell med min siste trippel. Den ble ikke som den skulle fordi jeg ikke tilsatte gjær.

Ok, tenkte kanskje det var greit å bruke samme gjær som hovedgjæring. Men lettere med tørr ja. Har bare 10 liter av denne da, så 0.5g blir jo fryktelig lite.. Rehydrere regner jeg med?

Hvordan ble ikkesant siste som du ville? For dårlig karbonering pga lite som sukkeret kunne hive seg løs på?
 
Jeg kjørte cold crash fordi den var ganske grumsete. Burde selvfølgelig skjønt at det ga minimalt med gjær igjen til karbonering. Får skrive det på kontoen for bryggetabber. Ølet er helt greit, men mangler altså den skikkelige futten jeg gjerne ville ha. Kjøret ikke cold crash forrige gang. Da ble den helt super.
Artig med den kaldlagringen din. Jeg holder akkurat på med noe liknende. Det er en lys belgisk strong ale. (Duvel?). Den skal jeg ha på 1 grad i fire uker før flasking. Sånn går det når man leser "Brew like a munk".
 
Jeg kjørte cold crash fordi den var ganske grumsete. Burde selvfølgelig skjønt at det ga minimalt med gjær igjen til karbonering. Får skrive det på kontoen for bryggetabber. Ølet er helt greit, men mangler altså den skikkelige futten jeg gjerne ville ha. Kjøret ikke cold crash forrige gang. Da ble den helt super.
Artig med den kaldlagringen din. Jeg holder akkurat på med noe liknende. Det er en lys belgisk strong ale. (Duvel?). Den skal jeg ha på 1 grad i fire uker før flasking. Sånn går det når man leser "Brew like a munk".

Den boka står på ønskelista for å si det sånn

Men da prøver jeg med ett gram tror jeg, så får vi se. Skal etter planen stå 6 mnd på flaske også, så denne runder 9 mnd totalt, lenge å vente for 10 liter, så den blir forhåpentligvis helt vanvittig god ;)
 
Du bør i alle fall ikke bruke en gjær med høyere utgjæring enn originalgjæren. Det kan gi uønsket høyt trykk i flaskene.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Jeg har planer om å flaske mitt mørke belgiske "klosterøl" til helgen. Det har da stått to uker til primærgjæring i normal belgisk temp. Så på sekundær i kjellertemp i 10 uker. Leste noe tidligere i år om en westvleteren klone som ble behandlet slik, og ved flasking ble det tilsatt litt ny gjær. Mitt spm er derfor; Jeg har vasket gjæren som ble brukt i brygget den 9.2, og har igjen ett rør som har ligget i kjøleskapet siden - wlp500 - hvor mye av dette skal tilsettes?

For en Westvleteren-klone jeg brygget med wlp530 (stoppet på 10,3 %) og flasket for tre uker siden ba oppskriften om at det må tilsettes et friskt rør med samme gjær ved flasking. Ved åpning av en flaske i går ser jeg at karboneringen er litt over halvveis ferdig. Regner med at ølet kan settes til langtidslagring om nye tre uker.
 
For en Westvleteren-klone jeg brygget med wlp530 (stoppet på 10,3 %) og flasket for tre uker siden ba oppskriften om at det må tilsettes et friskt rør med samme gjær ved flasking. Ved åpning av en flaske i går ser jeg at karboneringen er litt over halvveis ferdig. Regner med at ølet kan settes til langtidslagring om nye tre uker.

Skal igang med et lignende brygg til helga. Tilsatte du røret rett i omstikkingskaret?
 
Anbefaler Danstar cbc-1 som er ment nettopp for å tilsette for karbonering på flaske. Den er kresen på hvilke sukkerarter den spiser så nøyer seg med sukkeret som er tilsatt for karbonering. Alternativt er Fermentis Safbrew F2 samme greia om det er det bryggebutikken din fører.

Store sjanser for at det går helt fint med f eks us-05 også (har funket fint for meg tidligere), men om man først skal kjøpe en egen tørrgjærpakke for formålet er det jo like greit å bruke karboneringsgjær.

Rehydrering er uansett anbefalt ja.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp