Hei!
Jeg har brygget noen all-grain batcher og har fått et veldig høyt utbytte, nesten 85 % i de fleste bryggene. I to av bryggene har jeg fått veldig rart utbytte, men her har jeg brukt refraktometer til å måle, så disse stoler jeg ikke helt på. Jeg har et hydrometer som jeg stoler på (viser 1.000 i rent vann) selv om det er fra Europris
Min normale mesking er å meske i en kjøleboks på 22L med falsk bunn og standard batch-størrelse er ca 22L ferdig øl. Jeg mesker inn med 17-8L vann (med 5-6kg malt blir det 3:1 vann:malt) ved 66-68 °C, venter en time og skyller med 10-12L vann ved ca 75 °C. Under skyllingen rører jeg opp malten og venter ca 10-15 min til malten flyter opp. Dette fungerer veldig bra og på 6 batcher har jeg aldri fått den fryktede stuck mash Jeg kverner inntil videre malten med en Corona-mølle som også fungerer ganske ok.
Kan noen fortelle meg hvordan tykkelsen på mesken og temperaturen/mengden skyllevann vil påvirke utbyttet? Jeg lurer på om det kan være en idé å endre meskeeffektiviteten så den blir rundt 75 % og om dette vil gi et enda bedre øl?
Jeg har brygget noen all-grain batcher og har fått et veldig høyt utbytte, nesten 85 % i de fleste bryggene. I to av bryggene har jeg fått veldig rart utbytte, men her har jeg brukt refraktometer til å måle, så disse stoler jeg ikke helt på. Jeg har et hydrometer som jeg stoler på (viser 1.000 i rent vann) selv om det er fra Europris
Min normale mesking er å meske i en kjøleboks på 22L med falsk bunn og standard batch-størrelse er ca 22L ferdig øl. Jeg mesker inn med 17-8L vann (med 5-6kg malt blir det 3:1 vann:malt) ved 66-68 °C, venter en time og skyller med 10-12L vann ved ca 75 °C. Under skyllingen rører jeg opp malten og venter ca 10-15 min til malten flyter opp. Dette fungerer veldig bra og på 6 batcher har jeg aldri fått den fryktede stuck mash Jeg kverner inntil videre malten med en Corona-mølle som også fungerer ganske ok.
Kan noen fortelle meg hvordan tykkelsen på mesken og temperaturen/mengden skyllevann vil påvirke utbyttet? Jeg lurer på om det kan være en idé å endre meskeeffektiviteten så den blir rundt 75 % og om dette vil gi et enda bedre øl?