Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Har søkt litt på forumet, mye delte meninger og forskjellige praksiser. Jeg brygger cirka 400 liter i året, på en BB60A. Gjærer på 25L plastikkar i tempstyrt kjøleskap, og til flasking brukes assorterte halvliterflasker fra erdinger / paulaner, nøgne, slogen, etc. Rengjort i kaustisk, skylt 3-4 ganger i varmt vann, tørket, og desinfisert med flaskevasker i et kar fylt med starsanblanding.
Frem til nå har jeg stukket om med hevert fra gjæringskaret til et kar med kran på, der jeg har brukt en tappestav for å flaske leskedrikken. Nå har jeg de 2 av 3 siste brygg fått surt øl etter noen uker på flaske. Den første som surnet har stått en dryg måned i kjøleskap, og ble bare verre og verre, slo den ut i går. Mistenker heverten / kranen / tappestaven, for det er ingen tegn på at noe er galt når jeg napper av lokket på gjæringskaret, da både lukter og smaker det normalt.
Forstår at det blir som å rope i skogen det her, men om man skal forbedre prosessen ved omstikking og flasking, hva vil regnes som optimalt utstyr for en hobby-brygger med det volumet jeg har årlig?
Det jeg har sett på er å bytte alle gjæringsdunkene mine, de er brukt 5-6 ganger hver og har sikkert fått noen "mikro riper" innvendig som noen her inne nevner at bakterier trives godt i. Også kjøpe noen nye heverter og tappestaver. Men også, hvordan rengjør man slike hjelpemidler effektivt nok? Og hvilke heverter og tappestaver er "best"?
Frem til nå har jeg stukket om med hevert fra gjæringskaret til et kar med kran på, der jeg har brukt en tappestav for å flaske leskedrikken. Nå har jeg de 2 av 3 siste brygg fått surt øl etter noen uker på flaske. Den første som surnet har stått en dryg måned i kjøleskap, og ble bare verre og verre, slo den ut i går. Mistenker heverten / kranen / tappestaven, for det er ingen tegn på at noe er galt når jeg napper av lokket på gjæringskaret, da både lukter og smaker det normalt.
Forstår at det blir som å rope i skogen det her, men om man skal forbedre prosessen ved omstikking og flasking, hva vil regnes som optimalt utstyr for en hobby-brygger med det volumet jeg har årlig?
Det jeg har sett på er å bytte alle gjæringsdunkene mine, de er brukt 5-6 ganger hver og har sikkert fått noen "mikro riper" innvendig som noen her inne nevner at bakterier trives godt i. Også kjøpe noen nye heverter og tappestaver. Men også, hvordan rengjør man slike hjelpemidler effektivt nok? Og hvilke heverter og tappestaver er "best"?