Marius K.
Norbrygg-medlem
Hei!
Nå som jeg endelig har fått meg et gjæringskar med tappekran (type SS Brew bucket) har jeg lyst til å fate ved å koble på en ølslange på kranen på gjæringskaret og tappe via stigerøret. I forberedelsene til dette har det dukket opp noen spørsmål og jeg trenger å få litt foring med den gode gamle t-skjeen for at dette skal gå problemfritt Jeg tenkte:
1. Desinfisere fatet, trykksette og kjøre litt Star san gjennom stigerøret. Slippe ut trykket og helle ut eventuelle rester (synes det har en tendens til å ligge litt igjen). Sette på lokket og purge fatet. Hvor mye purging er nok før man kan gå i gang med overføring av vørter (trykk, antall ganger etc.)?
2. Tre en ølslange på kranen på gjæringskaret og inn på "øl ut" ventilen/stigerørert via en ball-lock for "øl ut". På dette tidspunktet er det trykk på fatet. Videre har jeg forstått det er flere muligheter:
3. Jeg antar siste kulepunkt er å foretrekke av de tre?
4. Dersom man går får å koble en slange på "gass ut" ball-locken og føre enden ned i hullet til gjærlåsen, hva er behovet her i forhold til rengjøring og desinfisering av slange for gass og ball-lock? Jeg antar disse vaskes og desinfiseres?
5. Frem til nå har jeg tappet via en hevert og silikonslange som jeg har ført ned i bunnen av fatet for å unngå "splashing". Etter hvert som jeg har overført har det kommet en heftig søyle med skum fra Star San ut av åpningen på fatet etter hvert som det har fylt seg opp. Vil dette skummet klare å unnslippe fatet på noen måte om man kun har åpnet sikkerhetsventilen på gløtt eller bruker en gass ball-lock på "gass inn"? Hvis ikke, vil dette skummet være nok til å påvirke ølet på noen måte som f.eks. ved å senke PH-en? Vi snakker jo en god del skum her..
6. Er det noe spesielt jeg må passe på når jeg gjør dette? Er det noe kritisk som må gjøres i en viss rekkefølge etc. for å unngå skikkelig krøll som vakum, innsug av luft etc?
På forhånd takk for innspill!
Nå som jeg endelig har fått meg et gjæringskar med tappekran (type SS Brew bucket) har jeg lyst til å fate ved å koble på en ølslange på kranen på gjæringskaret og tappe via stigerøret. I forberedelsene til dette har det dukket opp noen spørsmål og jeg trenger å få litt foring med den gode gamle t-skjeen for at dette skal gå problemfritt Jeg tenkte:
1. Desinfisere fatet, trykksette og kjøre litt Star san gjennom stigerøret. Slippe ut trykket og helle ut eventuelle rester (synes det har en tendens til å ligge litt igjen). Sette på lokket og purge fatet. Hvor mye purging er nok før man kan gå i gang med overføring av vørter (trykk, antall ganger etc.)?
2. Tre en ølslange på kranen på gjæringskaret og inn på "øl ut" ventilen/stigerørert via en ball-lock for "øl ut". På dette tidspunktet er det trykk på fatet. Videre har jeg forstått det er flere muligheter:
- Sette sikkerhetsventilen i åpen posisjon. Da slipper man trykket på fatet rett ut igjen. I hvilke rekkefølge bør man gjøre dette? Før man åpner opp kranen på gjæringskaret, eller etter at man har åpnet krana og startet å tappe?
- Setter på en gass ball-lock på "gass in" uten noen slange koblet til gass-siden. Dette vil også slippe ut trykket på fatet på lik linje med sikkerhetsventilen og samme spørsmål som over gjelder. Jeg antar det da er like greit å gå for det første alternativet - bruke sikkerhetsventilen.
- Koble på en slange på gass ball-locken og tre den inn i hullet på gjæringskaret der gjærlåsen sto. Jeg antar slangen da bør ha en slik dimensjon at den tetter hullet til gjærlåsen helt? Trykket på fatet slippes ut når man kobler til ball-locken med slange tilknyttet gjæringskaret. Samme spørsmål som over melder seg om rekkefølge. Skal man koble til slangen for gass før man åpner krana og tapper over, eller skal man begynne å tappe over før man kobler til gass ball-locken?
4. Dersom man går får å koble en slange på "gass ut" ball-locken og føre enden ned i hullet til gjærlåsen, hva er behovet her i forhold til rengjøring og desinfisering av slange for gass og ball-lock? Jeg antar disse vaskes og desinfiseres?
5. Frem til nå har jeg tappet via en hevert og silikonslange som jeg har ført ned i bunnen av fatet for å unngå "splashing". Etter hvert som jeg har overført har det kommet en heftig søyle med skum fra Star San ut av åpningen på fatet etter hvert som det har fylt seg opp. Vil dette skummet klare å unnslippe fatet på noen måte om man kun har åpnet sikkerhetsventilen på gløtt eller bruker en gass ball-lock på "gass inn"? Hvis ikke, vil dette skummet være nok til å påvirke ølet på noen måte som f.eks. ved å senke PH-en? Vi snakker jo en god del skum her..
6. Er det noe spesielt jeg må passe på når jeg gjør dette? Er det noe kritisk som må gjøres i en viss rekkefølge etc. for å unngå skikkelig krøll som vakum, innsug av luft etc?
På forhånd takk for innspill!