God kveld og gratulere med dagen. (17.Mai)
Jeg har nå brygget 2 brygg som ikke gikk helt etter plane. Begge er brygget på bratberg kompaktbryggeri. Mesket på ca 66 grader i ca 90 min. Kokt 90 min begge to. Bryggene er laget på identisk måte, forskjelle er maltprofilen og gjæren. Har en litt liten kjøler, så kjøling ned til rundt 20 grader tar ca 30 min. Jeg har nok ikke hatt nok tolmodighet til å vente til tempraturen har blitt lav nok. Begge bryggene gikk i gjæringskaret med gjær på ca 20 grader. Brukt mye nelson humle i begge to, synd at dette ikke vart bra.
Brygg nummer en var en Saison, jeg brukte wyeast 3724, en fersk pakke til 25 liter uten starter. Gjæringe startet jeg på ca 18 grader i 5 dager og resterende tiden på 26 grader. Totalt 4 uker.
Denne Saisonen smaker godt men den har et hint av svidd gummi.
Brygg nummer to skulle blitt en premium american lager, jeg hadde fått 4 pakker med wyest lagergjær med produksjons stempel i januar. (ca 4 månder før brygging)
Etter 36 timer uten at gjæren starte, fikk jeg litt panikk og kjørte på med en pose S-33 tørrgjær. 6 timer seinere var det fullt liv i vørteren. Denne gjæret i nesten 3 uker på 16-18 grader.
Denne smaker så mye Svidd gummi at den går i sluken.
Spørsmålene mine er følgende;
1) Hva er det egentli som skaper svidd gummi smak/aroma i øl?
2) Hvordan kan jeg best mulig unngå dette i fremtiden?
3) Er det noen tydlige feil jeg kan ha gjortl?
4) Jeg har ikke stukket om etter primærgjæring, burde jeg gjort det?
5) Kan dårlig/ødelagt humle lage slik smak?
Håper det finnes noen gode svar der ute til meg........
Jeg har nå brygget 2 brygg som ikke gikk helt etter plane. Begge er brygget på bratberg kompaktbryggeri. Mesket på ca 66 grader i ca 90 min. Kokt 90 min begge to. Bryggene er laget på identisk måte, forskjelle er maltprofilen og gjæren. Har en litt liten kjøler, så kjøling ned til rundt 20 grader tar ca 30 min. Jeg har nok ikke hatt nok tolmodighet til å vente til tempraturen har blitt lav nok. Begge bryggene gikk i gjæringskaret med gjær på ca 20 grader. Brukt mye nelson humle i begge to, synd at dette ikke vart bra.
Brygg nummer en var en Saison, jeg brukte wyeast 3724, en fersk pakke til 25 liter uten starter. Gjæringe startet jeg på ca 18 grader i 5 dager og resterende tiden på 26 grader. Totalt 4 uker.
Denne Saisonen smaker godt men den har et hint av svidd gummi.
Brygg nummer to skulle blitt en premium american lager, jeg hadde fått 4 pakker med wyest lagergjær med produksjons stempel i januar. (ca 4 månder før brygging)
Etter 36 timer uten at gjæren starte, fikk jeg litt panikk og kjørte på med en pose S-33 tørrgjær. 6 timer seinere var det fullt liv i vørteren. Denne gjæret i nesten 3 uker på 16-18 grader.
Denne smaker så mye Svidd gummi at den går i sluken.
Spørsmålene mine er følgende;
1) Hva er det egentli som skaper svidd gummi smak/aroma i øl?
2) Hvordan kan jeg best mulig unngå dette i fremtiden?
3) Er det noen tydlige feil jeg kan ha gjortl?
4) Jeg har ikke stukket om etter primærgjæring, burde jeg gjort det?
5) Kan dårlig/ødelagt humle lage slik smak?
Håper det finnes noen gode svar der ute til meg........