Kjære ølhunder!
Jeg vurderer å sette et surøl, der surheten kommer fra melkesyrebakterier i sekundærgjæring. Planen er å basere ølet på en oppskrift fra Gahr Smith-Gahrsen funnet på side 59 i Den Norske Ølrevolusjonen, Kagge forlag 2014. Jeg har valgt en kultur med kun melkesyrebakterier til sekundær-"gjæring".
I følge mannen fra Bryggselv er dette veldig vanskelig, og ikke å anbefale siden jeg er en lite erfaren ølbrygger. Det var i følge mannen mye som kunne gå feil, og han var spesielt bekymret for rensligheten og fare for smitte til andre brygg. Derfor lurer jeg på: Er det virkelig så vanskelig å få bort melkesyrebakteriene fra utstyret?
Jeg planlegger å bruke følgende utstyr til det infiserte brygget som skal brukes om igjen:
Glassbalong til sekundærgjæring - rengjøres med kausisk soda og sterk klorløsning.
Hevert med pumpe i plast - rengjøres med pbw og sterk klorløsning.
Plastkar for omstikking til flaske - rengjøres med pbw og sterk klorløsning.
flaskefyller i plast, rengjøres med pbw og sterk klorløsning.
Vaskerommet der jobben gjøres skal også klores.
ev. gjærlås og hette - pbw og klor.
Flasker bakes i ovnen.
Alternativt vurderer jeg å bruke den store gryta til sekundærgjæring, og bruke en silikonslange til tapping. Da kan jeg koke klorløsning i gryta i en halv time, og koke silikonslangen og krana etterpå for å være sikker.
Grundig mekanisk rengjøring er en selvfølge.
Har en del erfaring fra rengjøring av laboratorium med patogener, så jeg burde kunne dette, men bekymringene til mannen fra Bryggselv gjør at jeg ønsker å høre om noen her ute har erfaring med surøl og rengjøring av utstyr. Er det virkelig så vanskelig?
Lars
Jeg vurderer å sette et surøl, der surheten kommer fra melkesyrebakterier i sekundærgjæring. Planen er å basere ølet på en oppskrift fra Gahr Smith-Gahrsen funnet på side 59 i Den Norske Ølrevolusjonen, Kagge forlag 2014. Jeg har valgt en kultur med kun melkesyrebakterier til sekundær-"gjæring".
I følge mannen fra Bryggselv er dette veldig vanskelig, og ikke å anbefale siden jeg er en lite erfaren ølbrygger. Det var i følge mannen mye som kunne gå feil, og han var spesielt bekymret for rensligheten og fare for smitte til andre brygg. Derfor lurer jeg på: Er det virkelig så vanskelig å få bort melkesyrebakteriene fra utstyret?
Jeg planlegger å bruke følgende utstyr til det infiserte brygget som skal brukes om igjen:
Glassbalong til sekundærgjæring - rengjøres med kausisk soda og sterk klorløsning.
Hevert med pumpe i plast - rengjøres med pbw og sterk klorløsning.
Plastkar for omstikking til flaske - rengjøres med pbw og sterk klorløsning.
flaskefyller i plast, rengjøres med pbw og sterk klorløsning.
Vaskerommet der jobben gjøres skal også klores.
ev. gjærlås og hette - pbw og klor.
Flasker bakes i ovnen.
Alternativt vurderer jeg å bruke den store gryta til sekundærgjæring, og bruke en silikonslange til tapping. Da kan jeg koke klorløsning i gryta i en halv time, og koke silikonslangen og krana etterpå for å være sikker.
Grundig mekanisk rengjøring er en selvfølge.
Har en del erfaring fra rengjøring av laboratorium med patogener, så jeg burde kunne dette, men bekymringene til mannen fra Bryggselv gjør at jeg ønsker å høre om noen her ute har erfaring med surøl og rengjøring av utstyr. Er det virkelig så vanskelig?
Lars