Etter å ha lest en del her på Norbrygg og div. andre sider, valgte eg å ta saken i egne hender og gane.
Andre kan sikkert si mer om hva som skjer og hvorfor det skjer, men teorien er at sukrose, altså vanlig bordsukker, skal etterlate mer smak enn glukose, dextrose, som skal være renere.
Virker logisk, så eg kjøpte 1kg glukose og har flasket halvparten med sukrose og andre halvparten med glukose på 4 ulike øl.
Eg har blindtestet dette på min samboer, en ølglad (og flink) venn, samt blitt blindtestet selv.
Eg kommer til å fortsette med å spiltkarbonere (er det et ord?) til pakken er tom, og eg er gjennom flere typer øl.
Denne tråden vil eg oppdatere med resultater etterhvert som de kommer og andre har forsøkskaniner er blitt satt i arbeid og på prøve
Forsøket skjer på følgende måte:
De blir opplyst om at det er ulike karboneringsagent.
Eg vet hvilken flaske som er det ene og andre. De helles i hvert sitt glass uten at de andre vet hva som er hva. De smaker i eget tempo. Etterpå lukes øynene og de får et glass og må gjette hva det er, det samme har eg blitt utsatt for.
Foreløpige resultater:
Golden Ale:
Lyst ale med masse humle og lav IBU ca 50 (troolig lavere) og ABV 4,2%
Alle oss 3 smakte lett forskjell. Jeg og min samboer foretrakk definitivt den med glukose. Opplevde den med sukker som mye mer stikkende og etterlot en slags bitterhet, eller kanskje beskhet på tunga, noe glukosen ikkje gjorde.
Min kamerat likte best den med sukker fordi han likte den stikkende følelsen. Han mente den åpnet ølet litt mer. Det er mulig hans flaske med glukose var noe lavere karbonert en forventet, men ikke mye.
Jeg og min samboer synes glukosen var mer nøytral og fikk frem den friske humlesmaken bedre uten å fargelegge.
Alle 3 gjettet lett hva som var hva med øynene lukket.
Amber Ale:
Moderat humlet Am. Amber. IBU 40 ABV 5,3%
Alle 3 smakte igjen lett forskjell. Jeg om min samboer gjorde dette forsøket først for to uker siden, da var det mindre forskjell mellom de, men i går var det markant forskjell.
Den med glukose var definitivt å foretrekke mente alle 3 bestemt.
Den stikkende ettersmaken fra sukrose ødela noe mer av opplevelsen. Større forskjell en på golden alen.
Alle 3 gjettet lett hva som var hva med øynene lukket.
Havrestout:
IBU ca 30 ABV 5,4%
Kun eg og min kamerat som har prøvd.
Markant forskjell igjen. Her mente min kamerat at etter en hadde smakt og identifisert begge, så fikk en mindre lyst å drikke den med sukrose. Harde ord. Kan si meg delvis enig.
Mykere smak i glukosevarianten.
Begge to gjettet lett hva som var hva med øynene lukket.
Oppfordrer folk til å prøve selv. Veldig gøy og lærerikt. Overraskende stor forskjell av og til.
Ja, eg har tatt hensyn til at eg må ha mer gram glukose pr liter for å oppnå samme karbonering.
Miguel hentydet at sukrose ville ha mer skum. Dette har eg ikkje bevist sett etter, men mener å huske at det faktisk var litt mindre skum i går på de med glukose. Kommer tilbake til dette ved neste forsøk.
Andre kan sikkert si mer om hva som skjer og hvorfor det skjer, men teorien er at sukrose, altså vanlig bordsukker, skal etterlate mer smak enn glukose, dextrose, som skal være renere.
Virker logisk, så eg kjøpte 1kg glukose og har flasket halvparten med sukrose og andre halvparten med glukose på 4 ulike øl.
Eg har blindtestet dette på min samboer, en ølglad (og flink) venn, samt blitt blindtestet selv.
Eg kommer til å fortsette med å spiltkarbonere (er det et ord?) til pakken er tom, og eg er gjennom flere typer øl.
Denne tråden vil eg oppdatere med resultater etterhvert som de kommer og andre har forsøkskaniner er blitt satt i arbeid og på prøve
Forsøket skjer på følgende måte:
De blir opplyst om at det er ulike karboneringsagent.
Eg vet hvilken flaske som er det ene og andre. De helles i hvert sitt glass uten at de andre vet hva som er hva. De smaker i eget tempo. Etterpå lukes øynene og de får et glass og må gjette hva det er, det samme har eg blitt utsatt for.
Foreløpige resultater:
Golden Ale:
Lyst ale med masse humle og lav IBU ca 50 (troolig lavere) og ABV 4,2%
Alle oss 3 smakte lett forskjell. Jeg og min samboer foretrakk definitivt den med glukose. Opplevde den med sukker som mye mer stikkende og etterlot en slags bitterhet, eller kanskje beskhet på tunga, noe glukosen ikkje gjorde.
Min kamerat likte best den med sukker fordi han likte den stikkende følelsen. Han mente den åpnet ølet litt mer. Det er mulig hans flaske med glukose var noe lavere karbonert en forventet, men ikke mye.
Jeg og min samboer synes glukosen var mer nøytral og fikk frem den friske humlesmaken bedre uten å fargelegge.
Alle 3 gjettet lett hva som var hva med øynene lukket.
Amber Ale:
Moderat humlet Am. Amber. IBU 40 ABV 5,3%
Alle 3 smakte igjen lett forskjell. Jeg om min samboer gjorde dette forsøket først for to uker siden, da var det mindre forskjell mellom de, men i går var det markant forskjell.
Den med glukose var definitivt å foretrekke mente alle 3 bestemt.
Den stikkende ettersmaken fra sukrose ødela noe mer av opplevelsen. Større forskjell en på golden alen.
Alle 3 gjettet lett hva som var hva med øynene lukket.
Havrestout:
IBU ca 30 ABV 5,4%
Kun eg og min kamerat som har prøvd.
Markant forskjell igjen. Her mente min kamerat at etter en hadde smakt og identifisert begge, så fikk en mindre lyst å drikke den med sukrose. Harde ord. Kan si meg delvis enig.
Mykere smak i glukosevarianten.
Begge to gjettet lett hva som var hva med øynene lukket.
Oppfordrer folk til å prøve selv. Veldig gøy og lærerikt. Overraskende stor forskjell av og til.
Ja, eg har tatt hensyn til at eg må ha mer gram glukose pr liter for å oppnå samme karbonering.
Miguel hentydet at sukrose ville ha mer skum. Dette har eg ikkje bevist sett etter, men mener å huske at det faktisk var litt mindre skum i går på de med glukose. Kommer tilbake til dette ved neste forsøk.