Sukkerlake - blandingsforhold

KKR

 
Hei,
Tenkte å sette mitt første ølsett bare for å se om ølbrygging gir mersmak..

Jeg lurer derfor på om dere har tips til hvordan blandingsforhold jeg må ha på sukkerlakenet som skal blandes i før tapping?

Leser av http://www.bryggewiki.com/brygge-med-olsett at de bruker 5gr sukker per liter øl. Og rundt 2-3 dl vann. Høres dette veldig lite ut?

Et annet spørsmål;
Må sukkerlakenet lages til alle typer ølsett?

Håper dere tar godt imot en som prøver å lære seg litt :=)

Ha en fin dag!
 
jeg har med stort hell brukt ca 6g og 3-4 dl vann.

Koker opp vannet, tilsetter sukker og rører til alt er oppløst, lar det så stå og koke 15 minutter (min tolmodighet har vel begrenset det til 10min ;)
kjøler så dette ned i vannbad i kjøkkenvasken.

så starter jeg overføring fra gjæringskar, til flaskekar, etter at jeg har fått over noen liter vørter heller jeg sukkerlaken oppi.
Jeg har slangen fra heverten slik at den ligger langs siden i flakekaret og lager virvel.
 
Takk for rask respons og tips :)

Da mener du 6g per liter øl ja?

Må man ha et eget kar for å flaske av, kan man ikke direkte bruke hevert fra det man brygger? Har noen dunker som jeg kan overføre til før flasking, så slipper jeg å kjøpe et helt nytt gjæringskar :)
 
pr liter ja... beklager uklarheten.
må jo ikke ha eget kar, men jeg bruker ett kar med kran of flaskefyllestang til flasking, og kar uten kran til gjæringen. så bruker jeg hevert for å flytte mellom dem... syntes det funker greit.
da ligger gjærkaka og bunnfallet igjen i gjæringsdunken, samtidig som jeg får blandet sukkerlaken godt før flasking
 
Skjønner!
Hvis jeg bruker bruker heverten til å flytte fra gjæringsdunken til de dunkene jeg har, så kan jeg vel flytte ølet over til gjæringsdunken igjen etter at denne er vasken for så å tappe? Blir mye frem og tilbake, men for å være sikker på at alt blir blandet ut kan man vel gjøre det sånn.
 
ville flyttet minst mulig på vørteren, pga fare for kontakt med oksygen... ville kjøpt ett gjæringskar til, og bruke det som flaskekar, eventuellt flaske rett fra en av de dunkene du snakker om. bare husk å rengjøre dunken og heverten godt f.eks med starsan
 
Enig med egen dunk og flaske stang, gjør jobben til en lek. Men man vasker med såpe og vann e.l. og desinfiserer med starsan, er heller ikke vits og kjøle ned sukkerlaken, blir fort kald når det kommer noen liter med øl på
 
  • Like
Reaksjoner: KKR
Generelt bruker man 6 gr. pr liter i standard ale. Men ulike typer øl har ulike mengde kullsyre, dersom den skal være typeriktig.
Brewers friend har en kalkulator for dette, finnes også som app http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
Fyll inn liter, ønsket mengde CO2 (se tabellen under kalkulatoren) og fyll inn hva temperatur dunken har gjæret på.

Når det gjelder selve tappingen, se hvordan de gjør det på Sambryggeriet (ikke meg, fant det på Google)
http://sambryggeriet.com/2013/02/
 
Bare et lite innspill til her: Hvis du trenger et gjæringskar til og har en Europris i nærheten, så selges veldig fine 30-litere der. De har også noe de kaller Brew enhancer som er 50/50 spraymalt og drukesukker og som er suverent til karbonering. Gir finere og mer varig skum enn vanlig sukker og tørker ikke ut ølet.
 
Stig;
Jeg er ganske ny på dette med ølbrygging som dere ser. Hvordan ser jeg om et ølsett som jeg skal bruke er en Ale feks?

Nordhagen;
Takk for tips! Står det på pakningen hvor mye som skal brukes til karbonering osv?

Et generelt spørsmål når det gjelder vasking/desinfisering;
Kjenner en som brygger øl, han benytter seg BARE av klor før han setter ølet. Er denne metode å anbefale? Han har gjort dette med stort hell hver gang.
 
Generelt bruker man 6 gr. pr liter i standard ale. Men ulike typer øl har ulike mengde kullsyre, dersom den skal være typeriktig.
Brewers friend har en kalkulator for dette, finnes også som app http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
Fyll inn liter, ønsket mengde CO2 (se tabellen under kalkulatoren) og fyll inn hva temperatur dunken har gjæret på.

Når det gjelder selve tappingen, se hvordan de gjør det på Sambryggeriet (ikke meg, fant det på Google)
http://sambryggeriet.com/2013/02/

Takk;
Forresten; Hvordan volum skal man benytte når man vet hvilket type øl det er snakk om? På European Lager(som jeg har funnet ut Muntons ølsett er..) står det jo mellom 2.2-2.7 i volum. Skjønte ikke helt det der :)
 
Takk;
Forresten; Hvordan volum skal man benytte når man vet hvilket type øl det er snakk om? På European Lager(som jeg har funnet ut Muntons ølsett er..) står det jo mellom 2.2-2.7 i volum. Skjønte ikke helt det der :)

Hei. Når det gjelder dette med hvilket øl man lager (og liker), må man lese (og drikke) seg litt opp. Et kjapt googlesøk gir disse treffene: http://olportalen.no/oltyper/
http://www.norbrygg.no/index.php/bedomming-av-ol/definisjon-av-oltyper
http://no.wikipedia.org/wiki/Kategori:Øltyper

Det finnes mange gode bryggebøker, også på norsk. Så det er bare å gå innom nærmeste bokhandler. Bryggebutikkene pleier også å ha slike bøker. Et must!

Når det gjelder dette med "mellom 2.2-2.7 i volum", så er det i stor grad en smakssak. Liker man mye kullsyre, så tar man øverst i skalaen. Noen liker mye, noen liker litt mindre. I begynnelsen er det gøy å få mye fres i ølet, så gå får det øverste sjiktet. Putt 2.7 i Brewers friend under "Priming Calculator", så kommer det opp hvor mye sukker (Table sugar) man skal ha. (OBS: Husk å endre kalkulatoren til "metric"....)
 
Takk;
Forresten; Hvordan volum skal man benytte når man vet hvilket type øl det er snakk om? På European Lager(som jeg har funnet ut Muntons ølsett er..) står det jo mellom 2.2-2.7 i volum. Skjønte ikke helt det der :)

Velkommen til bryggingens vidunderlige verden, forresten. Det er mange spørsmål og ting å lure på i begynnelsen (og seinere....), men det flasker seg etter hvert.
 
Bare et lite innspill til her: Hvis du trenger et gjæringskar til og har en Europris i nærheten, så selges veldig fine 30-litere der. De har også noe de kaller Brew enhancer som er 50/50 spraymalt og drukesukker og som er suverent til karbonering. Gir finere og mer varig skum enn vanlig sukker og tørker ikke ut ølet.
Hei, hva betyr at det ikke tørker ut ølet?
 
Hvitt sukker er 100% gjærbart og gjæren vil derfor tygge gjennom det på kort tid. Dersom du da har andre gjærbare sukkerarter igjen i ølet, vil gjæren gå løs på disse også. Med et mindre gjærbart priming-sukker vil karboneringen gå litt saktere, flere gjærceller vil gå i dvale underveis og litt av priming-sukkeret vil være igjen. I praksis betyr det at sukkerprofilen ender nærmere det den opprinnelig var før karbonering.

Noen ganger er det også ønskelig å tørke ut ølet litt med karboneringa, f.eks. hvis FG ble for høy, men en annen sak er at den raske gjæringa av hvitt sukker også lettere produserer uønskede bismaker.
 
Nordhagen: "Dersom du da har andre gjærbare sukkerarter igjen i ølet, vil gjæren gå løs på disse også"

Har du noen dokumentasjon på dette? Hvorfor skulle gjærcellene begynne å spise på sukkerarter de ikke spiste før karbonering?
 
Takk;
Forresten; Hvordan volum skal man benytte når man vet hvilket type øl det er snakk om? På European Lager(som jeg har funnet ut Muntons ølsett er..) står det jo mellom 2.2-2.7 i volum. Skjønte ikke helt det der :)
2,2-2,7 i volum (Co2 volum/trykk) blir ca 5-7 gram sukker per liter.
 
Nordhagen: "Dersom du da har andre gjærbare sukkerarter igjen i ølet, vil gjæren gå løs på disse også"

Har du noen dokumentasjon på dette? Hvorfor skulle gjærcellene begynne å spise på sukkerarter de ikke spiste før karbonering?

Ingen gjærsorter har 100% attenuering. Cellene spiser opp 60–80% av det gjærbare sukkeret i vørteren, så bunnfeller de. Når vi karbonerer så vekker vi dem til live igjen og da starter en ny prosess med delvis attenuering av tilgjengelig gjærbart sukker. Mange variabler spiller inn selvfølgelig.

Har ingen forskning å støtte meg på akkurat, kun egen erfaring og biter av teori plukka opp fra forskjellige forum og annet lesestoff. Sist nevnt av Mike Murphy i Lervig her: http://olportalen.no/2014/04/11/bryggerens-rad-mike-murphy/

Personlig synes jeg ølet smaker litt renere og har tettere og mer varig skum når jeg karbonerer med denne blandingen av druesukker og DME, men det hender det blir bordsukker her i huset også, det skal jeg innrømme :)
 
Bare et lite innspill til her: Hvis du trenger et gjæringskar til og har en Europris i nærheten, så selges veldig fine 30-litere der. De har også noe de kaller Brew enhancer som er 50/50 spraymalt og drukesukker og som er suverent til karbonering. Gir finere og mer varig skum enn vanlig sukker og tørker ikke ut ølet.
Jeg har en sånn pose liggende. Er det noen ide å bruke denne til karbonering av staut. Og i så fall, hvor mye. sammen mengde som sukker?

Sent fra min GT-N7100 via Tapatalk
 
Tilbake
Topp