Stout finnes det jo mange typer av. Men du tenker kanskje på den klassiske Guiness-typen (Dry stout)? Det er noe av det greieste du kan begynne med, så det er et godt valg.
Jeg brukte dette til 25 liter. Oppskriften er fra Brewing Classic Styles - en av de bøkene du MÅ ha
- s. 164/165. La på litt mer malt og korn, så den ble slik:
3.5 kg Maris Otter
1.0 kg Flaked Barley ("havregryn" av bygg)
0.5 kg Roasted Barley
75 gr East Kent Golding ved 60 min. (Kokte i 80.) IBU 42
WLP004 Irish Ale Yeast (Det er Guiness sin gjær)
Jeg fikk ut 36 liter med 1.035 preboil, og satt med 25 liter med OG på 1.043 til gjæring til slutt. Med god utgjæring – FG 1.010 – vil det gi 4,2% ABV.
Mesket på 64 grader i 60 minutter. Vil du gjøre det litt ekstra vanskelig, kan du legge inn et steg på 15 minutter på 50 grader. Det er fordi det er ganske mye umaltet bygg her (byggflakene og den ristede byggen). Det mangler de enzymene som bryter ned/splitter opp aminosyrer (proteiner) i kornet. Dels er det nødvendig å få gjort fordi gjæren trenger disse stoffene, og dels fordi de store proteinmolekylene kan skape problemer når du skal tappe ut; de vil kunne forme en "sement" som rett og slett stopper prosessen. (Da må du inn og røre opp i sementgrauten. Det går greit, men det er ikke ideelt å måtte gjøre det.)
Går ut fra at du kjøper ferdig knust malt. Bryggselv maler i alle fall såpass grovt at du antakelig ikke vil få store problemer med tappingen uansett (spør dem; 1.5 mm er veldig greit) så om du gir blaffen i det steget på 50 grader, går det sikkert greit. (Det har nok litt betydning for skummet i det ferdige ølet, men det er heller ikke noen stor sak.)
Roasted barley'en skal finknuses/pulveriseres. Anbefaler å tilette den helt på slutten av meskingen, like før du begynner skyllingen.
Når det gjelder gjær, så er alt som er sagt over her, helt fint. Skulle du tenke tørrgjær, kan jeg nevne Nottingham, også. En ganske rein, og veldig anvendelig, gjær. Gjær den i den lave enden av skalaen om du ønsker et reinest mulig øl, vil du ha noe mer "engelsk" preg, lar du den få det litt varmere.
East Kent Golding er vanskelig å få tak i nå. Du kan bruke vanlig Goldings (britisk!!) i stedet. Det er mye annet som funker. Fuggles er vel det mest nærliggende, Bramling Cross, som gir litt solbærpreg, er et mer spennende alternativ. Men jeg ville holdt meg til det aller mest klassiske første gang (EKG / G).