Melkeslangene brukes til melking ved temperatur på ca 37 grader men vaskingen foregår ved 85-95 grader og sterke vaskemidler, vekselvis syre og base. Selv i denne varmen blir de ikke så myke at de klapper sammen slik som slangene fra MoreBeer.
Uønsket bakterievekst er absolutt et tema i melkeproduksjonen og vi får tilbakemelding fra tankbil to ganger i måneden om bakterienivå. Erfaringsmessig skal det voldsomt mye til før en får bakterieproblemer grunnet en slange, bakterieproblemene ligger gjerne i koblinger, skjøter eller overganger.
Uansett er disse slangene næringsmiddelgodkjent og er mere tykkvegget for å kunne tåle vakuum og trykk bedre. Grunnen til at noen melkebønder går over til silikonslanger er ikke relatert til bakterieproblemer, men for å få mykere slanger som ikke blir stive i kulde og fordi de kanskje tåler mere fysisk hvis kyrne begynner å tygge på dem.
Og som sagt, stivest er plastslanger, mellomting er gummislanger og mykest er silikonslanger. Selv bruker jeg en god plastslange i bryggeriet og er godt fornøyd med den. Bakterieproblematikk skal det ikke være med noen av disse slangene og bør ikke være et tema her.
Prismessig er de jo noe dyrere, men de varer lenge og en trenger jo ikke så mange meter.
I fjøset går det 500 liter melk gjennom disse slangene hver eneste dag pluss sikkert 1.000 liter vaskevann/skyllevann som sirkuleres og de byttes hvert 5-10 år. Disse lever da også i et tøft fjøsmiljø.