Hei
Helt ny i faget. I det siste har jeg fått sansen for mørkere øl med mer smak og humle en den «vanlige» butikk-pilsen (takk til Nøgne Ø og Haandbryggeriet) Det slo meg at overgjæret øl jo må kunne lages selv, da gjæringsprosessen virket noe enklere enn på pils mtp på tid og temp. Så googlet litt og ........ du verden, det er jo et stort og inspirerende samfunn av hjemmebryggere der ute!
Norbrygg bugner over av informasjon og erfaringer og ble sittende halve natten første gang jeg snublet innom her. Fantastisk. Men likevel, etter timer med fascinerende lesing har jeg noen enkle nybegynnerspm. Særlig til utstyr.
Spm.
1. Ser at bryggselv.no selger 10 l gjæringskar. Hvor mye vørter kan jeg gjære i et slikt kar? Har skjønt at det skummer noe under gjæring, og vil unngå søl.
2. Kan man gjære bare 8-10 l vørter i et 20 liters (eventuelt 25 l) kar? Gjør det noe om halve karet er luft?
3. Når man kjøler ned vørteren for å få klarere øl, blir det bunnfall som ikke skal med i gjæringskaret? Eller er det ikke mulig å se om man har bra nok kjøling der og da?
4. Har noen erfaring med bryggselv.no sin maltekstrakt. Står ikke info om EBC (som er litt irriterende når man skal bruk «ølkalkulator»)
5. Tenker å kjøpe bordmodell håndkorker med en gang, mye bedre enn håndholdt?
6. Samme med automatisk hevert og flaskefyller, verdt pengene?
Veldig glad for noen tilbakemeldinger her.
Ellers.
Jeg har tenkt å lage små batcher på ekstrakt (20 liter øl er mye når det skal drikkes alene (kan jo prakke det på famile og venner ... «å nei, her kommer han med enda mer av den hjemmemekken.....») Dessuten så har jeg lyst på å lage flere typer, og det blir veldig mange flasker å vaske for 60 liter!
Så har tenkt å lage batcher opp mot 10 liter på ekstrakt og minimesk. Da kan jeg bruke relativt liten kjele, enkelt varierer spesialmalt og humle (gjerne på samme type ekstrakt) og lett lage forskjellige sorter, nærmest samtidig. Forresten så passer ekstraktboksene på 1.5 1,8 kg godt til små batcher også.
Har sett på oppskrifter på norbrygg, men det er langt mellom ekstraktene. På http://www.brygladen.dk/ finner jeg en del ekstraktoppskrifter. Noen ekstraktbryggere som har tips om andre sider?
(Det blir en del leting på sidene til norbrygg, og da går tiden til å lese om både det ene og andre :yes: Men med litt trening så kan jeg nok lage mine egne oppskrifter og variasjoner.
Helt ny i faget. I det siste har jeg fått sansen for mørkere øl med mer smak og humle en den «vanlige» butikk-pilsen (takk til Nøgne Ø og Haandbryggeriet) Det slo meg at overgjæret øl jo må kunne lages selv, da gjæringsprosessen virket noe enklere enn på pils mtp på tid og temp. Så googlet litt og ........ du verden, det er jo et stort og inspirerende samfunn av hjemmebryggere der ute!
Norbrygg bugner over av informasjon og erfaringer og ble sittende halve natten første gang jeg snublet innom her. Fantastisk. Men likevel, etter timer med fascinerende lesing har jeg noen enkle nybegynnerspm. Særlig til utstyr.
Spm.
1. Ser at bryggselv.no selger 10 l gjæringskar. Hvor mye vørter kan jeg gjære i et slikt kar? Har skjønt at det skummer noe under gjæring, og vil unngå søl.
2. Kan man gjære bare 8-10 l vørter i et 20 liters (eventuelt 25 l) kar? Gjør det noe om halve karet er luft?
3. Når man kjøler ned vørteren for å få klarere øl, blir det bunnfall som ikke skal med i gjæringskaret? Eller er det ikke mulig å se om man har bra nok kjøling der og da?
4. Har noen erfaring med bryggselv.no sin maltekstrakt. Står ikke info om EBC (som er litt irriterende når man skal bruk «ølkalkulator»)
5. Tenker å kjøpe bordmodell håndkorker med en gang, mye bedre enn håndholdt?
6. Samme med automatisk hevert og flaskefyller, verdt pengene?
Veldig glad for noen tilbakemeldinger her.
Ellers.
Jeg har tenkt å lage små batcher på ekstrakt (20 liter øl er mye når det skal drikkes alene (kan jo prakke det på famile og venner ... «å nei, her kommer han med enda mer av den hjemmemekken.....») Dessuten så har jeg lyst på å lage flere typer, og det blir veldig mange flasker å vaske for 60 liter!
Så har tenkt å lage batcher opp mot 10 liter på ekstrakt og minimesk. Da kan jeg bruke relativt liten kjele, enkelt varierer spesialmalt og humle (gjerne på samme type ekstrakt) og lett lage forskjellige sorter, nærmest samtidig. Forresten så passer ekstraktboksene på 1.5 1,8 kg godt til små batcher også.
Har sett på oppskrifter på norbrygg, men det er langt mellom ekstraktene. På http://www.brygladen.dk/ finner jeg en del ekstraktoppskrifter. Noen ekstraktbryggere som har tips om andre sider?
(Det blir en del leting på sidene til norbrygg, og da går tiden til å lese om både det ene og andre :yes: Men med litt trening så kan jeg nok lage mine egne oppskrifter og variasjoner.