Starter kontra vasking av gjær

Børge B

Dommer
Når du lager starter lar du gjæren felle ut ved å sette den kaldt, og følgelig bruker du bunnfallet. Når du vasker rører du opp gjæren i suspensjon så den flyter rundt og all gugga feller ut og derfor trenger du å bruke væsken :)

Skal du lage starter av vasket gjær, vasker du først gjæren og heller væsken over i starteren også feller du ut gjæren og bruker bunnfallet da får du frisk og fin gjær i starteren og slipper starter-vørter i ølet ditt.
 
BorBar skrev:
Hva er forskjellen ? Og hvordan vet jeg hva jeg skal bruke når ?

Når du vasker gjær, så lar du jo også gjære bunnfelle.

Først blande slurry fra gjøringskaret med vann og la dette stå og bunnfelle noen minutter. Ettersom humle og grums bunnfeller raskere enn gjær, vil nå mesteparten av grumset som ikke er gjær ha bunnfelt, mens mesteparten av gjæren har ikke bunnfelt.

Så tømmer man av væske med mest gjær og lar dette bunnfelle i et par timer eller mer. Omtrent som du gjør med en gjærstarter.

Se også videoen min:
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp