Hei,
Tenker å bygge en wit om få dager og lurer på om noen har noen innspill.
Tenkte å basere meg på denne oppskriften (postet av Odland): http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,3549.msg26708.html#msg26708
Jeg ønsker å nedskalere volumet til ca 10 liter ferdig brygg (skal kokes i en 10 liter kjele).
Har noen spørsmål om dette:
1. I oppskriften brukes en blanding av hvete og lys LME. Er det mulig å kun bruke hvete DME her istedet. Pga lite volum er det lett at det blir en del svinn her med 1.8kg bokser fra bryggselv, pluss at jeg har ca 1kg hvete DME fra før. Tenkte evt. å bruke ca 1.5kg hvete DME istedet (tilpasser mengde og vann for å nå ønsket OG).
2. Det brukes 2 humletyper i oppskriften, Tettnanger og Saaz. Igjen, pga av lite volum så vil det bli brukt veldig lite av hver type, så lurer på jeg kan bare bruke en av de humletypene, og evt. hvilken vil passe best?
3. Til slutt lurer jeg på om det vil være "bedre" å lage ca.9 liter (eller maks mengde jeg får i kjelen) full boil, eller vil det ikke påvirke smaken nevneverdig om jeg koker 9 liter og tilsetter 2-3 liter springvann i gjæringskaret? Hadde helst ville gjort en full boil men synes 9 liter pre-boil virker litt lite, og ny kjele er ikke innen rekkevidde riktig enda. Ønsker å sitte igjen med +- 10 liter flasket øl.
Tenker å bygge en wit om få dager og lurer på om noen har noen innspill.
Tenkte å basere meg på denne oppskriften (postet av Odland): http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,3549.msg26708.html#msg26708
Jeg ønsker å nedskalere volumet til ca 10 liter ferdig brygg (skal kokes i en 10 liter kjele).
Har noen spørsmål om dette:
1. I oppskriften brukes en blanding av hvete og lys LME. Er det mulig å kun bruke hvete DME her istedet. Pga lite volum er det lett at det blir en del svinn her med 1.8kg bokser fra bryggselv, pluss at jeg har ca 1kg hvete DME fra før. Tenkte evt. å bruke ca 1.5kg hvete DME istedet (tilpasser mengde og vann for å nå ønsket OG).
2. Det brukes 2 humletyper i oppskriften, Tettnanger og Saaz. Igjen, pga av lite volum så vil det bli brukt veldig lite av hver type, så lurer på jeg kan bare bruke en av de humletypene, og evt. hvilken vil passe best?
3. Til slutt lurer jeg på om det vil være "bedre" å lage ca.9 liter (eller maks mengde jeg får i kjelen) full boil, eller vil det ikke påvirke smaken nevneverdig om jeg koker 9 liter og tilsetter 2-3 liter springvann i gjæringskaret? Hadde helst ville gjort en full boil men synes 9 liter pre-boil virker litt lite, og ny kjele er ikke innen rekkevidde riktig enda. Ønsker å sitte igjen med +- 10 liter flasket øl.