Hei.
Jeg er sylfersk på hjemmebrygging. Kjøpte bryggesett for fire uker siden, og har på den tiden rukket å tappe en batch på flaske (en American Pale Ale), og har en juleøl og en mjød til gjæring.
Min juleøl vil bli tatt på flaske til helgen. Den har da gjæret i to uker. Da skal også mitt første brygg smakes på. Mjøden er jeg litt usikker på hvor lenge må stå. Mitt første øl hadde en OG på 1050 (FG på 1010), mens juleølet hadde en OG på 1060. Begge var veldig aktive i gjærlåsen de første dagene men aktiviteten dabbet fort av.
Min mjød har derimot ploppet jevnt og trutt i en uke. Nå kommer det ca et plopp hver annet sekund. Den hadde en OG på 1094.
For ordens skyld, mitt første øl var etter butikken bryggelands egen oppskrift, og juleølet var etter Nøgene Ø sin oppskrift fra 2012. Mjøden hadde jeg ingen oppskrift på, og var dumdristig nok til å ta på slump. Den inneholder 13 liter vann, 5 liter ren eplejuice (ikke konsentrat eller tilsatt noen ting) og i overkant av 5 kilo honning. Jeg kokte opp vann og eplejuice, senket temperaturen til ca 90 grader og tok i honningen. Lot det stå i ti minutter før jeg tappet det på gjæringsdunk hadde oppi gjær (WYEAST4632 DRY MEAD 05/08).
Og så lurer jeg da på, hvor lenge bør min batch med mjød stå?
Bør den stå til det har vært stille i gjærlåsen i noen uker?
Bør jeg stikke om? Det begynne å bli en del synlig bunnfall i bunnen av dunken jeg bruker (det er en klar dunk på 6 US gallon). Har hørt om noe fæle greier som heter autolyse, og vil unngå dette.
Jeg har fått det for meg at jeg bør dekke til dunken slik at den ikke blir utsatt for så mye lys. Er dette bare et tullete innfall eller har det noe for seg?
Jeg tror det er flere ting jeg er usikker på, men kommer ikke på det i farten. Er veldig spent på mjøden. Har smakt det en gang før fra noe jeg kjøpte på polet, og det var noe veldig søte greier. Jeg håper på at gjæren spiser opp det meste av søtstoffene her slik at jeg får en "tørr" og musserende drikk til slutt. Det lukter forresten friskt av eple fra gjærlåsen... og det er vel positivt.
Jeg er sylfersk på hjemmebrygging. Kjøpte bryggesett for fire uker siden, og har på den tiden rukket å tappe en batch på flaske (en American Pale Ale), og har en juleøl og en mjød til gjæring.
Min juleøl vil bli tatt på flaske til helgen. Den har da gjæret i to uker. Da skal også mitt første brygg smakes på. Mjøden er jeg litt usikker på hvor lenge må stå. Mitt første øl hadde en OG på 1050 (FG på 1010), mens juleølet hadde en OG på 1060. Begge var veldig aktive i gjærlåsen de første dagene men aktiviteten dabbet fort av.
Min mjød har derimot ploppet jevnt og trutt i en uke. Nå kommer det ca et plopp hver annet sekund. Den hadde en OG på 1094.
For ordens skyld, mitt første øl var etter butikken bryggelands egen oppskrift, og juleølet var etter Nøgene Ø sin oppskrift fra 2012. Mjøden hadde jeg ingen oppskrift på, og var dumdristig nok til å ta på slump. Den inneholder 13 liter vann, 5 liter ren eplejuice (ikke konsentrat eller tilsatt noen ting) og i overkant av 5 kilo honning. Jeg kokte opp vann og eplejuice, senket temperaturen til ca 90 grader og tok i honningen. Lot det stå i ti minutter før jeg tappet det på gjæringsdunk hadde oppi gjær (WYEAST4632 DRY MEAD 05/08).
Og så lurer jeg da på, hvor lenge bør min batch med mjød stå?
Bør den stå til det har vært stille i gjærlåsen i noen uker?
Bør jeg stikke om? Det begynne å bli en del synlig bunnfall i bunnen av dunken jeg bruker (det er en klar dunk på 6 US gallon). Har hørt om noe fæle greier som heter autolyse, og vil unngå dette.
Jeg har fått det for meg at jeg bør dekke til dunken slik at den ikke blir utsatt for så mye lys. Er dette bare et tullete innfall eller har det noe for seg?
Jeg tror det er flere ting jeg er usikker på, men kommer ikke på det i farten. Er veldig spent på mjøden. Har smakt det en gang før fra noe jeg kjøpte på polet, og det var noe veldig søte greier. Jeg håper på at gjæren spiser opp det meste av søtstoffene her slik at jeg får en "tørr" og musserende drikk til slutt. Det lukter forresten friskt av eple fra gjærlåsen... og det er vel positivt.