Split batch med forskjellige tilsetninger og oksygen

Juell

Norbrygg-medlem
Har 25L med Wit som snart er ferdig gjæret.

Kunne tenke meg å splitte opp batchen for å gjøre noen eksperimenter med tilsetninger (bringebær, bl.a.), og har et par spørsmål til det praktiske. Hadde en idé om å for-gjære tilsetningene, ved å blande noe av ølen med fruktsaft/puré i en egen beholder (typ en plastdunk fra europris med gjærlås e.l.), og så smake meg fram til blandingsforholdet og evt laktosetilsetning etter den har gjæret, før jeg flasker. Er dette en fornuftig måte å gjøre det på, eller bør jeg bare ta en informert gjetning på blandingsforholdet og tilsette rett i ølen? Antar jeg ikke bør ha for høy gravity på tilsetningen om jeg prøver å gjære den separat? Noe annet jeg bør tenke på?

Tilleggsspørsmål:
Før man gjærer er oksygen bra, etter man gjærer er det dårlig. Om man har en delvis gjæra, delvis ugjæra sak som jeg kommer til å ha her, bør jeg passe meg for oksygen eller splashe rundt for å få den oppi?
 
Tilbake
Topp