Spekulering rundt Bock øl

Hei.

Jeg har planer om å brygge et bock øl. I denne sammenheng så har jeg prøvd å sette sammen min egen oppskrift. Jeg har lest og studert store deler av "How to brew" av John Palmer. Men det er fremdeles en del ting jeg ikke helt klarer å få hodet mitt rundt.

Planen min er å bruke en "Partial mash", siden jeg har lest at bock øl ikke blir så bra når man bare bruker ekstrakter. Dette blir mitt første forsøk på mesking og da passer det bra med en "Partial mash" siden jeg har utstyret jeg trenger.

Oppskriften jeg har puslet sammen er som følger:

Bukke øl

Medium malt ekstrakt 3 Kg
Munich malt (Partial mash) 1,2 Kg
Crystal malt 150 (Partial mash) 0,7 Kg

Teoretisk OG: 1.065 ved 20L

Bruker 1,2kg munich malt på 20 liter for å få en OG på ca 1.013
Bruker 0,7kg crystal 150 for å øke OG fra 1.013 - 1.020
For å øke OG til 1.065 må jeg tilsette 3 KG maltekstrakt.

Bitterhumle: Perle 6,4% 40g IBU: 25,72 60 Min
Smakshumle: Hallertauer Mittelfruh 3% 15g IBU: 4,67 15 Min
Teoretisk IBU: 30,4

Gjær: WLP833 German Bock
2 uker ved 10c
Lagring ved 4-5c i 4 uker
Flasking og lagring


Enkel mesking med med 5l vann 70C (74C når det slås oppi) i 60 min.
Skyller med 70 - 75c vann til jeg har 10l i kokekaret eller jeg måler 1.010.

Jeg har brukt formlene som John Palmer beskriver i sin bok for å komme fram til disse tallene. Har kontrollert OG og IBU verdien i Beercalc og de stemmer godt overens med mine kalkulasjoner.

Spørsmål:

1. Fungerer det og lage vørter med "partial mash" prinsippet, for så å tilføre maltekstrakt i kokekaret før jeg begynner å koke?
2. Kommer det til å fungere med 0,7 Kg crystal malt. Blir dette for mye? Burde jeg erstatte noe av dette med munich malt eller malt ekstrakt?
3. Hvor mye gjær starter må jeg lage? Jeg har brukt Mrmalty.com for å beregne mengden med starter og gjær. Men der fikk jeg noen helt syke verdier:Mrmalt.jpg

3 pakker med gjær og 2.59l med starter :O

Kan dette stemme?

4. Kan jeg bruke denne oppskriften med en 13l kjele? Koker 10l vann først og så koker jeg 10l med vørter og blander disse i gjærings karet?

5. Hvordan bør jeg gjære dette ølet? Jeg har sett for meg å starte gjæringen på 10 grader i 2 uker. Så flytter jeg vørteren over på en ny gjæringsdunk og lagrer det ved 4-5 grader i 4-8 uker. Flasking og lagring i romptemperatur for karbonering i 2 uker. Er dette fornuftig?

Huff.. Det ble en vegg med tekst dette. Håper oppskriften og spørsmålene mine er forståelige.
 
Jeg synes planen din ser grei ut, sånn i grove trekk.

Dersom du ikke har erfaring med lagergjæring, ville jeg gått for en tørrgjær. Det gjør det lettere å sikre nok gjær, noe som blir veldig viktig med dette ølet. Så ville jeg også økt gjæringstemperaturen noen få grader etter ei ukes tid, for å sikre at gjæren får gjæret skikkelig ut. Dropp kaldlagring av gjæringskaret og sett heller flaskene kaldt når de er ferdig karbonert. (Min mening er at kaldlagring er oppskrytt for å få gode lagere, men det er litt delte meninger om saken.)
 
1,2 kg munchener er lite i en bokk. Bokk er selve munchenerølet. Hvis du uansett skal meske munchener. Hvorfor bare 1,2 kg. Er det kapasiteten?

Det skal forøvrig finnes et maltekstrakt basert på dekoktert munchener. Tror det er weyermanns. Vet ikke om dette er å oppdrive i Norge.

mvh
Bårdd
 
Sist redigert:
Takk for svar :)
Grunnen til at jeg ikke bruker mere munichmalt er at jeg ikke har tilgang på større kokekar enn 10l. Jeg leste en plass om at det var vanlig med ca 20% munichmalt i bock øl.
20% av OG på 1.065 er 1.013, men jeg er ikke sikker på om dette er riktig måte å beregne dette på. Dette er første gang jeg brygget bock øl, så jeg er usikker. Bytter ut gjæren med w34/70 og så sparer jeg flytendes gjær til en enklere oppskrift. Litt av poenget med oppskriften var at jeg skulle få prøvd meg på mesking i liten skala. Da slipper jeg å kjøpe større kjele før jeg er sikker på at jeg liker å brygge med malt.
 
Det er ikke vanlig med 20% munchener i en bokk. Det er ikke uvenlig med70-100% munchener i bokk. Jeg ligger på 60%.
mvh
Bårdd
 
Tilbake
Topp