Litt om mine første erfaringer med sous vide/Speidel:
Runde 1:
Et stykke høyrygg og noen bibringestykker fikk litt salt, pepper og annet krydder og ble pakket i to forskjellige vakuumpakker (Enkleste tyoe pakker, fra OBH Nordice; kr800,- inkl startpakke med plast). Inn med maltrør, silplate i bunn, kjøttpakker, silplate og tverrør/mutter på topp. 57 grader i 51 timer, pumpen fikk hvile om natten. Ved oppstart, spratt temperaturen opp 4-5 grader, før den gikk ned til programmert verdi. Såpass stort avvik blir det altså mellom væskens temperatur og sensortemperatur...
Ut med pakkene, helle av kraften, som dannet en svært smakfull base for sausen. Kjøttet ble brunet på gassgrill på høyeste effekt og hvile en 10 minutters tid.
Kjøttet skåret i grove skiver, servert med pommes frites, saus med brunet pinjong og hjemmelaget cole slaw. Stønn - så mørt og smakfullt. Innertier av "søppelkjøtt". Restene av høyryggen ble prima roast beef på matpakken.
Runde 2:
Lammelår i original vakuumpakning, 25 timer på 57 grader indikert, tredd oppi maltrøret. Gassventilen frosset på grillen, så det ble plutselig grillbruning i stekeovnen. Fantastisk fin rosafarve og nydelig smak. Som vanlig er med lår, er det stor forskjell på de forskjellige muskelbuntene. Noen ble i overkant "grøtmøre", mens de som i utgangspunktet er mer senete, ble perfecto.
Efter at jeg var ferdig og kjøttet tatt ut, kjørte jeg temperaturen opp til 102 grader, for å drepe evt bakterier som var tilført.
Oppsummering sålangt: Speidel er hos meg nå anerkjent som multitaskingmaskin. Kjøttet blir noe helt for seg selv og jeg gleder meg til fortsettelsen. Jeg synes jeg er rimelig påpasselig med rengjøringen av Speidelen efter brygging. Pumpe og kran blir utmontert og rengjort efter hvert brygg. Stor var derfor overraskelsen, da jeg på runde 2 fylte på vann og satte igang pumpen - ut fløt det masse tynne flak med et-eller-annet. Dette kunne ikke komme fra andre steder enn rørene/bendene. Dette hadde tydeligvis løsnet ved at rent, varmt vann hadde blitt pumpet gjennom over tid - en hyggelig bieffekt.
Sous vide/Speidel: anbefales.