Hei. Etter 3 dagers gjæring åpnet jeg dunkene (30 l plast) med Havrestaut for å sjekke, og på toppen av gjæren lå det mye grums. Bestemte meg for å ta det opp med en hullsleiv, og i farten så tenkte jeg at jeg får da ta og smake på det. Fy #%¤#&!! for pyton til smak.
Så til saken: Greg Noonan i New Brewing Lager Beer anbefaler å få vekk mest mulig protein og humlerester fra kokekaret, samt å skumme av gjærkaken fra primærgjæringskaret før den faller ned gjennom ølet. Videre anbefaler han omstikking til et sekundær-gjæringskar.
Jeg har ikke gjort noen av delene, og merker heller ikke den store forskjellen i smak mellom den første dunken og den siste med masse gugge i. Derimot har jeg en (ikke vond) bismak på alt mitt øl, både ale og lager som jeg - i mangel av erfaring kaller "gjærsmak". Mistenker at det kan komme fra den guggen som først stiger opp med gjæren og så synker ned igjen, og kanskje fra gjærkaken som ligger der i 4-5 uker før tapping.
Hva gjør dere som har holdt på en stund ? Og da særlig med lagerøl. Vi har kontroll på hygienen, så for den del er det ikke noe problem å følge Noonans anbefalinger.
mvh Trygve. (Som har drukket opp juleølet, bohempilsen og er godt i gang med maibocken. Nytappet weizen og en mørk pils, og havrestaut på dunk. Neste blir en IPA, før jeg tar sommerpause)
Så til saken: Greg Noonan i New Brewing Lager Beer anbefaler å få vekk mest mulig protein og humlerester fra kokekaret, samt å skumme av gjærkaken fra primærgjæringskaret før den faller ned gjennom ølet. Videre anbefaler han omstikking til et sekundær-gjæringskar.
Jeg har ikke gjort noen av delene, og merker heller ikke den store forskjellen i smak mellom den første dunken og den siste med masse gugge i. Derimot har jeg en (ikke vond) bismak på alt mitt øl, både ale og lager som jeg - i mangel av erfaring kaller "gjærsmak". Mistenker at det kan komme fra den guggen som først stiger opp med gjæren og så synker ned igjen, og kanskje fra gjærkaken som ligger der i 4-5 uker før tapping.
Hva gjør dere som har holdt på en stund ? Og da særlig med lagerøl. Vi har kontroll på hygienen, så for den del er det ikke noe problem å følge Noonans anbefalinger.
mvh Trygve. (Som har drukket opp juleølet, bohempilsen og er godt i gang med maibocken. Nytappet weizen og en mørk pils, og havrestaut på dunk. Neste blir en IPA, før jeg tar sommerpause)