Skumme av vørteren

Roar Øimo

Norbrygg-medlem
Jeg pleier alltid å skumme av vørteren når jeg koker den opp. Rett før det begynner å boble tar jeg bort skumlaget på toppen. Akuurat som når man lager kjøtsuppe...mmmm  Noe som går godt til god hjemmelaga øl, forresten  :yes:  Spørsmålet mitt er: Er det noe vits i?
 
har vært diskutert tidligere også...
noen sier det er nødvendig, andre ikke.
Noen påstår at skummet inneholder visse substanser som er viktige... ikke vet jeg, men jeg skummer ikke av, det blir borte av seg selv, og øllet blir klart...
 
Jeg brygga en Rug øl for kort tid siden, og det skummet som bare det og det var tykt. Så det var naturlig og tilogmed nødvendig å skumme, desuten ble det mye mindre bunnfall en jeg er vandt til fra vanlige oppskrifter med kun bygg. Så jeg har begynt å skumme av ølet før første humle tilsetning, og vill anbefale alle som skal brygge med mye rug eller hvete til å skumme av. Skummet er førståfremst proteiner, garvestoffer osv som skal felles ut av øllet alikevel og å fjerne skummet vill kunne føre til et klarere øl eller i allefall mindre bunnfall og svinn.
 
Tilbake
Topp