Siste "xbeeriment": Pitch rate.

Siste ekperiment fra Brulosopher-karen omhandler å pitche ett WLP-rør vs. bruke starter. Jeg synes det er interessant, og jeg lurer på hvor mange doble blindtester som er gjort for å undersøke forskjellene. Det bemerkes at WLP selv hevder at ett rør er nok til å inokulere 5 gal.

http://brulosophy.com/2015/04/20/yeast-pitch-rate-single-vial-vs-yeast-starter-exbeeriment-results/

Oppsummering:
  • Laget Amber ale med WLP090 (San Diego Super)
  • Splitt batch, ett rør vs. starter.
  • Ved triangeltest ble det ikke påvist noen smaksforskjell med statistisk signifikans.
Jeg observerer følgende synspunkter i bøker og på nettfora som støtter utfallet av eksperimentet:
  • Gjæren på rør er veldig mye sunnere enn gjæren som man høster. "Yeast" av White og Zainasheff nevner dette, at pitch rate kan lett halveres om man har fersk gjær rett fra rør.
  • Pitch Rate-anbefalingene er basert på høsting av gjær, som er vanlig praksis i bryggerier som ikke er hjemmebryggerskala.
  • "Bruk alltid starter med flytende gjær" (men hvorfor ikke med tørr gjær?)
Kjør debatt!
 
Dette er vel ikke første "hobby-eksperiment" som tar for seg dette. Husker ikke helt link atm, men det var diskutert i en tråd tidligere hvor en kar testet ved å hhv. underpitche og overpitche kraftig, samt en kontroll som ble pitchet etter "anbefalt" mengde, og han blindtestet det på elevene sine eller hva det var og folk hadde problemer med å skille de fra hverandre (mener å huske at det var overpitchen som skilte seg mest ut). Det viser vel bare hvorfor de evinnelige diskusjonene om ting som "rehydrering eller ikke" og andre pitchrate-relaterte emner aldri har noe klart fasit-svar: gjærens veier er uransakelige - den er en herlig type som veldig ofte klarer jobben uansett om du gir den gode eller dårlige arbeidsforhold...

[edit] fant linken til det eksperimentet jeg snakker om:
http://sciencebrewer.com/2011/11/29/pitching-rate-experiment/
http://sciencebrewer.com/2012/01/11/pitching-rate-experiment-results/

Hans første forsøk var ikke helt vellykket mtp. ølet, så han kjørte en runde til:
http://sciencebrewer.com/2012/03/02/pitching-rate-experiment-part-deux-results/
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp