Sekundærgjæring refererer til det gjæren gjør etter at sukkeret er spist opp, den rydder opp i diverse biprodukter den har produsert mens den koste seg med sukkeret. Dette skjer uavhengig av omstikking. Grunnen til at mange stikker om til et annet gjæringskar er at de er redd for usmak som skyldes død gjær m.m., men dette er ikke noe stort problem for hjemmebryggere. Hos de store bryggeriene står ølen og gjærer i store tanker og bunnfallet har stort trykk på seg, som kan føre til at gjærceller sprekker og lekker ut innholdet sitt og gir usmak. På 25-50 liter er ikke trykket så stort, så dette er ikke noe stort problem for oss som brygger hjemme. Det kan imidlertid være en ide å stikke om dersom du vil ha klart øl, men dette er igjen avhengig av gjærtypen du bruker.
Jeg lar alltid ølen stå minimum 2 uker før jeg tenker på å måle restsukker. Da skal ølen ha fått tid på seg til å rydde opp etter seg, og mesteparten av gjær++ har falt til bunnen. Så er det rett på flaske/fat, hvis ikke det er mistanke om at det bør stå enda litt til, som jeg finner ut av ved å måle på restsukker m.m.