Jeg planlegger for tiden et monsterbrygg for lagring i en del år, og ønsker innspill fra folk som har prøvd seg på slike alkoholsterke brygg før.
Foreløpig fremgangsmåte er: Brygges på speidel 50L med tilsatt spraymalt og sukker
Malt:
10 kg Pale
1.5 kg münchener
0.5 kg Crystal
0.5 kg Special B
4 kg Spraymalt, Muntons, lys (tilsettes før koking)
Sukker: Tilsetting jevnlig etter stormgjæring
6 kg bordsukker
3.5 kg demererasukker
0.5 kg mørk brunsukker
Meskeskjema: 62 deg 20 min, 65 deg 60 min, 71 deg 20 min, 78 deg 15 min
Humle:
100 g Magnum, 60 min
100 g EKG, 15 min
100 g Willamette, 15 min
Første gjær: Wyeast 1762 Belgian Abbey Ale II
Andre gjær: Wyeast 4347 Eau de Vie, etter en stund
OG uten sukker: 1.080
OG med sukker: 1.152
Det jeg er spesielt usikker på er mengden spraymalt kontra sukker. Jeg laget en Dark Imperial IPA med 5.5kg spraymalt, og den sluttet på FG 1.035 (OG 1.110), ved bruk av Safale S-04. Spørsmålet i så måte er om det var gjæren som ga seg for tidlig her, eller om forgjærbart sukker i spraymalt er såpass liten.
Planen er å nå en FG på rundt 1.030 på denne ølen, med alkoholprosent mellom 15% og 16%.
Et annet spørsmål er oksygenering: Siden første gjæringssteg kun er fra 1.080 til X, trenger en rent oksygen? Alternativet er å riste ut CO₂ etter stormgjæring, og å deretter riste inn litt ekstra.
Foreløpig fremgangsmåte er: Brygges på speidel 50L med tilsatt spraymalt og sukker
Malt:
10 kg Pale
1.5 kg münchener
0.5 kg Crystal
0.5 kg Special B
4 kg Spraymalt, Muntons, lys (tilsettes før koking)
Sukker: Tilsetting jevnlig etter stormgjæring
6 kg bordsukker
3.5 kg demererasukker
0.5 kg mørk brunsukker
Meskeskjema: 62 deg 20 min, 65 deg 60 min, 71 deg 20 min, 78 deg 15 min
Humle:
100 g Magnum, 60 min
100 g EKG, 15 min
100 g Willamette, 15 min
Første gjær: Wyeast 1762 Belgian Abbey Ale II
Andre gjær: Wyeast 4347 Eau de Vie, etter en stund
OG uten sukker: 1.080
OG med sukker: 1.152
Det jeg er spesielt usikker på er mengden spraymalt kontra sukker. Jeg laget en Dark Imperial IPA med 5.5kg spraymalt, og den sluttet på FG 1.035 (OG 1.110), ved bruk av Safale S-04. Spørsmålet i så måte er om det var gjæren som ga seg for tidlig her, eller om forgjærbart sukker i spraymalt er såpass liten.
Planen er å nå en FG på rundt 1.030 på denne ølen, med alkoholprosent mellom 15% og 16%.
Et annet spørsmål er oksygenering: Siden første gjæringssteg kun er fra 1.080 til X, trenger en rent oksygen? Alternativet er å riste ut CO₂ etter stormgjæring, og å deretter riste inn litt ekstra.