PetterL
Norbrygg-medlem
Det ligger litt bruddstykker her og der om prosjektet mitt på forumet men kanskje greit å samle alt en plass?
Lambic, gueuze, kriek osv er min absolutte favoritt ølstil men jeg har ikke turt å hive meg utpå å brygge med "basselusker" tidligere, sannsynligvis av frykt for å vente et år eller to på øl som gjerne ikke blir noe godt, kontaminering av utstyr osv. Men med godt mot og god planlegging så heiv jeg meg rundt i fjor og startet Prosjekt Lambic Solera
Det var et klart valg for prosjektet å kun bruke norsk lokal malt!
Jeg mesker i en 15gal SS BrewTech kjele med falskbunn og koker i en til kjele av samme sort og størrelse.
08.07.2021 - Første Bryggedag - Lambic 2021
50 liter etter nedkjøling, 47 liter til gjæring, 1,052 OG:
21.04.2022 - Andre Bryggedag - Lambic 2022
Første runde er klar til å flaskes (smaker overraskende godt og autentisk!) så vi må få gang på påfyll før flaskedag. Runde to brygges på en ekstra Allrounder 60L og gjæres ut der for å unngå for mye bunnfall i Solera tanken. Små endringer fra forrige runde:
50 liter etter nedkjøling, 47 liter til gjæring, 1,052 OG:
04.05.2022 - Første års flasking av Lambic Solera prosjektet og Solera påfyll
FG = 1,008, delvis karbonert øl (0,45bar @20°C = 1,16 CO2 vol)
Flasket med rehydrert EC-1118 og sukkerbit(er) for å sikre at karbonering går greit for seg.
Tilsetter 5,9g/l sukker og 26,7ml / l rehydrert gjær (rehydrerte 2,5g gjær i 500ml vann to ganger)
Kalkulert total karbonering = 2,6 CO2 vol
ABV = 6,0% (medregnet vann og sukker tilsetning ved flasking)
Årets "innhøstning":
45 liter av det nye brygget, nå ferdiggjæret med WLP550 ble overført på toppen av de 15 liter som var igjen etter flasking i Solera tanken. Så nå har brett og peddio koloniene fått masse deilig mat å forsyne seg med!
Ny flaskerunde om 10-12mnd
Lambic, gueuze, kriek osv er min absolutte favoritt ølstil men jeg har ikke turt å hive meg utpå å brygge med "basselusker" tidligere, sannsynligvis av frykt for å vente et år eller to på øl som gjerne ikke blir noe godt, kontaminering av utstyr osv. Men med godt mot og god planlegging så heiv jeg meg rundt i fjor og startet Prosjekt Lambic Solera
Det var et klart valg for prosjektet å kun bruke norsk lokal malt!
Jeg mesker i en 15gal SS BrewTech kjele med falskbunn og koker i en til kjele av samme sort og størrelse.
08.07.2021 - Første Bryggedag - Lambic 2021
50 liter etter nedkjøling, 47 liter til gjæring, 1,052 OG:
- 7,5kg Jæren Korn & Malt Pilsner malt (vanille, maltet hos Malteriet)
- 4,0kg Råhvete
- 0,3kg Maltodekstrin
- 150g Wai-iti, gammel humleblomst fra 2015 @ 90min
- 60min @ 66°C
- 20min @ 72°C
- Partiskylling @ 85°C (for å trekke ut tanniner med vilje)
- Hovedgjæring med 2 pakker WY3278 Belgian Lambic Blend @ 19°C, opp mot 22°C på slutten av primærgjæring
- Sekundærgjæring fortsetter i samme kar @ romtemp (20-22°C)
- Haandbryggeriet - Svelvik Sour
- Nøgne Ø - Mirage
- Tilquin - Oude Gueuze à l'ancienne
- 3 Fonteinen - Oude Geuze
21.04.2022 - Andre Bryggedag - Lambic 2022
Første runde er klar til å flaskes (smaker overraskende godt og autentisk!) så vi må få gang på påfyll før flaskedag. Runde to brygges på en ekstra Allrounder 60L og gjæres ut der for å unngå for mye bunnfall i Solera tanken. Små endringer fra forrige runde:
50 liter etter nedkjøling, 47 liter til gjæring, 1,052 OG:
- 7,0kg Jæren Korn & Malt Pilsner malt (vanille, gulvmaltet hos JKN)
- 4,0kg Råhvete
- 0,5kg Best Chit Malt
- 0,3kg Maltodekstrin
- 0,25kg Risskall (gikk noe treigt sist runde selv om JKN maltet er ekstremt godt i seg selv til å forsikre god avrenning)
- 150g Wai-iti, gammel humleblomst fra 2015 @ 90min
- 60min @ 66°C
- 20min @ 72°C
- Partiskylling @ 85°C (for å trekke ut tanniner med vilje)
- Hovedgjæring med WLP550 Belgian Ale Yeast @ 19°C, opp mot 22°C på slutten av primærgjæring
- Sekundærgjæring fortsetter i Solera karet på toppen av 15l av fjorårets batch @ romtemp (20-22°C)
04.05.2022 - Første års flasking av Lambic Solera prosjektet og Solera påfyll
FG = 1,008, delvis karbonert øl (0,45bar @20°C = 1,16 CO2 vol)
Flasket med rehydrert EC-1118 og sukkerbit(er) for å sikre at karbonering går greit for seg.
Tilsetter 5,9g/l sukker og 26,7ml / l rehydrert gjær (rehydrerte 2,5g gjær i 500ml vann to ganger)
Kalkulert total karbonering = 2,6 CO2 vol
ABV = 6,0% (medregnet vann og sukker tilsetning ved flasking)
Årets "innhøstning":
- 29 stk 0,375L
- 5 stk 0,5L (NM?)
- 22 stk 0,75L
- 1 stk 1,5L
45 liter av det nye brygget, nå ferdiggjæret med WLP550 ble overført på toppen av de 15 liter som var igjen etter flasking i Solera tanken. Så nå har brett og peddio koloniene fått masse deilig mat å forsyne seg med!
Ny flaskerunde om 10-12mnd
Sist redigert: