Hei
Dette er vel ett tilbakevendende tema men alle har vel sin "vri" så da prøver jeg meg.
Har brygget en ekstrakt-pils basert på "Snatch the pebble" (http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/408787/-snatch-the-pebble-ala-erland).
Dette er vår første pils og WLP800 er brukt og i følge kalkulatoren skal 2-stegs gjærstarteren min ha gitt oss 575 mrd celler noe som skal være plenty for en pils gitt OG på 1058 (pitch rate 1.75).
Den har gjæret i murkjeller med forholdsvis stabil temperatur på 12 grader (målt på murgulvet). Temperaturen kan selvsagt ha vært høyere i karet, spesielt under stormgjæringen men den har jo putret jevnt og pent i lang tid jf en ale. Temperaturen var kanskje litt høy men jeg håpte at det skulle gå grett.
Etter 2 uker var den nede i 1030, en uke senere 1028 og det virker jo som om gjæringen har roet seg veldig. Spørsmålene er:
1. Vil gjæringen fortsette hvis man tar tiden til hjelp, på ale er det jo gjerne stopp når det er stopp....
2. Oppskriften sier 4 uker til gjæring men kan den flaskes etter 3,5 uker selv med høyere FG enn ønsket (flaskebomber)?
2. Hvor langt ned bør den evt. før flasking er trygt?
Takker for svar
Dette er vel ett tilbakevendende tema men alle har vel sin "vri" så da prøver jeg meg.
Har brygget en ekstrakt-pils basert på "Snatch the pebble" (http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/408787/-snatch-the-pebble-ala-erland).
Dette er vår første pils og WLP800 er brukt og i følge kalkulatoren skal 2-stegs gjærstarteren min ha gitt oss 575 mrd celler noe som skal være plenty for en pils gitt OG på 1058 (pitch rate 1.75).
Den har gjæret i murkjeller med forholdsvis stabil temperatur på 12 grader (målt på murgulvet). Temperaturen kan selvsagt ha vært høyere i karet, spesielt under stormgjæringen men den har jo putret jevnt og pent i lang tid jf en ale. Temperaturen var kanskje litt høy men jeg håpte at det skulle gå grett.
Etter 2 uker var den nede i 1030, en uke senere 1028 og det virker jo som om gjæringen har roet seg veldig. Spørsmålene er:
1. Vil gjæringen fortsette hvis man tar tiden til hjelp, på ale er det jo gjerne stopp når det er stopp....
2. Oppskriften sier 4 uker til gjæring men kan den flaskes etter 3,5 uker selv med høyere FG enn ønsket (flaskebomber)?
2. Hvor langt ned bør den evt. før flasking er trygt?
Takker for svar