Tenkte å prøve meg på en weissbier her om dagen, hørt mye positivt om Weihenstephaner Hefe Weissbier så leste meg fram til oppskriften.
Fulgte oppskriften og alt gikk fint, OG var tilnærmet lik det som stod i oppskriften.
Kjølte deretter ned brygget (selvfølgelig alt var desinfisert på dette punktet).
Gjæren var av typen i kolber, hadde fått 2 kolber som var beregnet på 25l brygg, ved endt koking hadde jeg 25,5l så virket lovende. Gjæren stod som av instruksene i romtemperatur i 3-6 timer og ristet disse som det stod at men skulle og hev oppi brygget. Satte brygget i verkstedet med regulert romtemperatur til 20-22 grader som skulle være passelig ifølge oppskriften med vannlåsen på.
Brygget begynte å boble å gjære som vanlig, men når jeg kom ned dagen etterpå på ettermiddagen hadde brygget skummet helt over, gjennom gjærlåsen og ut på gulvet
Tok av gjærlåsen, og vasket vekk overflødig skum og tok vekten, den har nesten ikke redusert seg noe, FG skal være 1.008 ca og ligger rundt 1.030 SG. Satte på gjærlåsen igjen og sjekket om det boblet, og det gjør det men er usikker på om det er skummet, gjæren eller hva som skjer her. På skummet ser jeg partikler av gjæren, men har lest at skummet er egentlig "døde gjærpartikler" og at dette kan være vanlig. Hva kan være årsaken her? Er det noe feil med gjæren? Hva kan jeg gjøre for å allikevel få et godt resultat her?
Fulgte oppskriften og alt gikk fint, OG var tilnærmet lik det som stod i oppskriften.
Kjølte deretter ned brygget (selvfølgelig alt var desinfisert på dette punktet).
Gjæren var av typen i kolber, hadde fått 2 kolber som var beregnet på 25l brygg, ved endt koking hadde jeg 25,5l så virket lovende. Gjæren stod som av instruksene i romtemperatur i 3-6 timer og ristet disse som det stod at men skulle og hev oppi brygget. Satte brygget i verkstedet med regulert romtemperatur til 20-22 grader som skulle være passelig ifølge oppskriften med vannlåsen på.
Brygget begynte å boble å gjære som vanlig, men når jeg kom ned dagen etterpå på ettermiddagen hadde brygget skummet helt over, gjennom gjærlåsen og ut på gulvet
Tok av gjærlåsen, og vasket vekk overflødig skum og tok vekten, den har nesten ikke redusert seg noe, FG skal være 1.008 ca og ligger rundt 1.030 SG. Satte på gjærlåsen igjen og sjekket om det boblet, og det gjør det men er usikker på om det er skummet, gjæren eller hva som skjer her. På skummet ser jeg partikler av gjæren, men har lest at skummet er egentlig "døde gjærpartikler" og at dette kan være vanlig. Hva kan være årsaken her? Er det noe feil med gjæren? Hva kan jeg gjøre for å allikevel få et godt resultat her?