Mitt første brygg ble nattbrygging, all-grain, en IPA (satser jeg på) etter følgende oppskrift:
Mål: 20L OG 1.063
Beregnet med Beersmith, 75% Brewhouse Efficiency
IBU: 51, Farge: 20EBC
5kg Maris Otter (Malt knust med Crankandstein 2A, 1,15mm - drevet med drill)
300g Crystal (150)
30g Target (11%, pellet), 60 min
50g EKG (5%, blomst), 15 min
25g EKG (5%, blomst), 5 min
Gjærnæring og Irish Moss ved 10 min.
Gjær: 11,5g Safale S-04, hydrert.
Oppsummering: Alt i alt var dette et svært hyggelig møte med bryggekunsten, med et par vanskeligheter.
1. Det ser ut til at jeg i det ukokte vørteren havnet på nøyaktg 75% efficiency, så det er vel greit. Litt lavt kanskje?
2. Boiloff ble muligens noe høyere enn beregnet, men fikk aldri tatt noen nøyaktig måling (glemte å måle før jeg satte kjølespiralen oppi) - i alle fall tyder en svakt høyere enn beregnet OG på det.
3. Et problem som føltes stort: Det var enorme mengder med trub i bunnen. Den begynte allerede å bli plagsomt å holde den unna ved 15L. Ved 16,5L så hadde jeg allerede fått med en del. Det var da fremdeles ca 4L gusje igjen i gryta. Dette er vel mye?? Og allerede nå ser jeg at det ligger ca 1cm med slikt i bunnen av gjæringskaret. Mesteparten av truben var svært lett å hvirvle opp, så det ble et problem. Hvordan takler jeg dette? Har jeg vært for konservativ, eller for liberal med det å få med trub i gjæringskaret? Ellers ser vørteren svært klar og fin ut.
4. Jeg fant en larve (ser it som maggot) i truben etterpå - ekkelt, men det gjør vel ikke noe? Bare mer proteiner ;D Kom nok inn med humla tenker jeg...
Gleder meg allerede til neste runde, og ikke minst til å smake på brygget. Det luktet nydelig! Litt irriterende at det fort blir noen halvlitere mindre enn jeg hadde sett for meg, men det får stå sin prøve. Bare det blir godt så
Mål: 20L OG 1.063
Beregnet med Beersmith, 75% Brewhouse Efficiency
IBU: 51, Farge: 20EBC
5kg Maris Otter (Malt knust med Crankandstein 2A, 1,15mm - drevet med drill)
300g Crystal (150)
30g Target (11%, pellet), 60 min
50g EKG (5%, blomst), 15 min
25g EKG (5%, blomst), 5 min
Gjærnæring og Irish Moss ved 10 min.
Gjær: 11,5g Safale S-04, hydrert.
- Mesking: 67°C, 14L , 60 min.
- Skylling: "Batch sparge" med 76°C vann i to omganger (4+13L)
- Dette gav 24L vørter med gravity 1,052
- Koking 60 min, satt igjen med ca 22L (?)
- Kjøling till 20°C tok ca 20 min.
- Overførte til gjæringskar, brukte en relativt finmasket sil i kar-enden. Fikk bare 16,5L på karet. OG 1064. Tilsatte gjær ved 20°C, planlegger å gjære på samme temperatur
Oppsummering: Alt i alt var dette et svært hyggelig møte med bryggekunsten, med et par vanskeligheter.
1. Det ser ut til at jeg i det ukokte vørteren havnet på nøyaktg 75% efficiency, så det er vel greit. Litt lavt kanskje?
2. Boiloff ble muligens noe høyere enn beregnet, men fikk aldri tatt noen nøyaktig måling (glemte å måle før jeg satte kjølespiralen oppi) - i alle fall tyder en svakt høyere enn beregnet OG på det.
3. Et problem som føltes stort: Det var enorme mengder med trub i bunnen. Den begynte allerede å bli plagsomt å holde den unna ved 15L. Ved 16,5L så hadde jeg allerede fått med en del. Det var da fremdeles ca 4L gusje igjen i gryta. Dette er vel mye?? Og allerede nå ser jeg at det ligger ca 1cm med slikt i bunnen av gjæringskaret. Mesteparten av truben var svært lett å hvirvle opp, så det ble et problem. Hvordan takler jeg dette? Har jeg vært for konservativ, eller for liberal med det å få med trub i gjæringskaret? Ellers ser vørteren svært klar og fin ut.
4. Jeg fant en larve (ser it som maggot) i truben etterpå - ekkelt, men det gjør vel ikke noe? Bare mer proteiner ;D Kom nok inn med humla tenker jeg...
Gleder meg allerede til neste runde, og ikke minst til å smake på brygget. Det luktet nydelig! Litt irriterende at det fort blir noen halvlitere mindre enn jeg hadde sett for meg, men det får stå sin prøve. Bare det blir godt så