Jeg startet å brygge all-grain for et par mnd siden på en enkel 36L tykkbunna kjele med BIAB teknikk.
Til oppvarming har jeg til nå brukt komfyren, både til varming meskevann, skyllevann og til koking.
Jeg har stort sett brukt omlag 2/3 av vannet i kjelen til meskinga og den siste 1/3 til skylling (har da tatt posen over i et gjæringskar, helt skyllevann over og latt den stå i 10 min. Har etterpå latt den renne fra seg og klemt ut noe ekstra vørter).
Dette oppsettet har fungert helt fint som et utgangspunkt og jeg har nå blitt ganske vant med prosessen.
Jeg ser imidlertid noen problemer som jeg ønsker/må få gjort noe med:
Oppvarming og temperaturkontroll.
Det er nå på tide å forlate komfyren etter å ha benyttet den under nåde inntil nå.
Jeg kjøpte en frittstående induksjonsplate på biltema (2,2kw) og en grilltenner (500W). Jeg testa dette da jeg brygga sist, men ble ikke fornøyd. Oppvarminga tok 2-3x lengre tid enn med komfyren og plata slo seg av hele tiden pga overoppheting (regner jeg med).
Det enkleste er kanskje å skaffe en varmekjepp med en del større effekt (type 3kW) og bruke biltema plata i tillegg.
Jeg kunne likevel tenkt meg å styre temperaturen med PID, men da må en vel bruke elektriske varmeelementer?
Og for BIAB vil jeg vel da også måtte ha en falsk bunn e.l. for å holde posen unna elementet?
Trub
Synes det er vanskelig å beregne volum med BIAB pga varierende mengder trub. Tenker på å ta hull på kjelen for en kran, også ha en bazooka/metal strømpe på innsiden. Hvis jeg da mesker med "normal" vannmengde (2,5L/kg) så burde jeg vel kunne resirkulere mesken for å minimere trub'en. Kan da ved endt mesking tappe av vørteren i et gjæringskar, kvitte meg med malt (og trub), skylle kjelen, og helle vørteren tilbake i kjelen for koking.
Vil noe slikt fungere?
Eller er det andre måter jeg vil kunne oppnå samme effekt?
Jeg ønsker ikke at bryggeriet skal bli voldsomt mye større, liker et kompakt system
Håper også å unngå veldige utgifter for å gjøre disse oppgraderingene, om mulig.
Er det noen som har noen konkrete forslag til hvordan dette enklest kan løses?
Til oppvarming har jeg til nå brukt komfyren, både til varming meskevann, skyllevann og til koking.
Jeg har stort sett brukt omlag 2/3 av vannet i kjelen til meskinga og den siste 1/3 til skylling (har da tatt posen over i et gjæringskar, helt skyllevann over og latt den stå i 10 min. Har etterpå latt den renne fra seg og klemt ut noe ekstra vørter).
Dette oppsettet har fungert helt fint som et utgangspunkt og jeg har nå blitt ganske vant med prosessen.
Jeg ser imidlertid noen problemer som jeg ønsker/må få gjort noe med:
Oppvarming og temperaturkontroll.
Det er nå på tide å forlate komfyren etter å ha benyttet den under nåde inntil nå.
Jeg kjøpte en frittstående induksjonsplate på biltema (2,2kw) og en grilltenner (500W). Jeg testa dette da jeg brygga sist, men ble ikke fornøyd. Oppvarminga tok 2-3x lengre tid enn med komfyren og plata slo seg av hele tiden pga overoppheting (regner jeg med).
Det enkleste er kanskje å skaffe en varmekjepp med en del større effekt (type 3kW) og bruke biltema plata i tillegg.
Jeg kunne likevel tenkt meg å styre temperaturen med PID, men da må en vel bruke elektriske varmeelementer?
Og for BIAB vil jeg vel da også måtte ha en falsk bunn e.l. for å holde posen unna elementet?
Trub
Synes det er vanskelig å beregne volum med BIAB pga varierende mengder trub. Tenker på å ta hull på kjelen for en kran, også ha en bazooka/metal strømpe på innsiden. Hvis jeg da mesker med "normal" vannmengde (2,5L/kg) så burde jeg vel kunne resirkulere mesken for å minimere trub'en. Kan da ved endt mesking tappe av vørteren i et gjæringskar, kvitte meg med malt (og trub), skylle kjelen, og helle vørteren tilbake i kjelen for koking.
Vil noe slikt fungere?
Eller er det andre måter jeg vil kunne oppnå samme effekt?
Jeg ønsker ikke at bryggeriet skal bli voldsomt mye større, liker et kompakt system
Håper også å unngå veldige utgifter for å gjøre disse oppgraderingene, om mulig.
Er det noen som har noen konkrete forslag til hvordan dette enklest kan løses?