Hei!
Jeg ser litt på en oppskrift på en Bitter som har følgende humlemengder:
Target - 10g - 11,5% - 60 min --> IBU 14,8
Target - 20g - 11,5% - 15 min --> IBU 14,7
Total IBU: 29,5
Jeg skal kjøpe humle hos Bakke Brygg i Trondheim, men de har ikke Target. Etter hva jeg har skjønt går det an å erstatte Target med Fuggles, og Bakke Brygg har Fuggles 5,05%. Da må jeg vel oppjustere mengdene for å treffe riktig IBU.
Skal jeg da skalere både bitter- og aromahumle med en faktor (11,5/5,05), eller skal jeg bare øke mengdene bitterhumle, og holde mengden aromahumle konstant?
Alternativ 1:
Fuggles - 22,75g - 5,05% - 60 min --> IBU 14,8
Fuggles - 45,5g - 5,05% - 15 min --> IBU 14,7
Total IBU: 29,5
Alternativ 2:
Fuggles - 35,5g - 5,05% - 60 min --> IBU 23,1
Fuggles - 20g - 5,05% - 15 min --> IBU 6,5
Total IBU: 29,6
(Beregningene er gjort i BeerSmith2 med preboil volume på 22,7 liter)
På et amerikansk forum fant jeg en tråd hvor folk hadde ulike oppfatninger, så tenkte derfor å høre hva dere tror. Det ble nevnt at å skalere både bitter- og aromahumle kan gi et mer gressaktig preg, da de ulike humletypene gir samme mengde smak, men ikke bitterhet.
Jeg ser litt på en oppskrift på en Bitter som har følgende humlemengder:
Target - 10g - 11,5% - 60 min --> IBU 14,8
Target - 20g - 11,5% - 15 min --> IBU 14,7
Total IBU: 29,5
Jeg skal kjøpe humle hos Bakke Brygg i Trondheim, men de har ikke Target. Etter hva jeg har skjønt går det an å erstatte Target med Fuggles, og Bakke Brygg har Fuggles 5,05%. Da må jeg vel oppjustere mengdene for å treffe riktig IBU.
Skal jeg da skalere både bitter- og aromahumle med en faktor (11,5/5,05), eller skal jeg bare øke mengdene bitterhumle, og holde mengden aromahumle konstant?
Alternativ 1:
Fuggles - 22,75g - 5,05% - 60 min --> IBU 14,8
Fuggles - 45,5g - 5,05% - 15 min --> IBU 14,7
Total IBU: 29,5
Alternativ 2:
Fuggles - 35,5g - 5,05% - 60 min --> IBU 23,1
Fuggles - 20g - 5,05% - 15 min --> IBU 6,5
Total IBU: 29,6
(Beregningene er gjort i BeerSmith2 med preboil volume på 22,7 liter)
På et amerikansk forum fant jeg en tråd hvor folk hadde ulike oppfatninger, så tenkte derfor å høre hva dere tror. Det ble nevnt at å skalere både bitter- og aromahumle kan gi et mer gressaktig preg, da de ulike humletypene gir samme mengde smak, men ikke bitterhet.