OG - FG

Hei. Jeg har lest at alholprosen finner en ved å ta forskjellen mellom OG og FG og dividere denne på 0,75. Jeg satte et brygg med OG på 1,040, og FG ble 1.010. I følge kalkulatoren skal da alhoholprosenten bli ca 4

På hydrometeret jeg har kjøpt er det en skala som viser at OG på 1.040 med FG på 1.010 skal gi 4,6% alhohol

Hva er riktig?

Utdrag fra skala på hydrometer:

Potensiell alkohol (merk at det bli negative tall fra egenvekt på ca 1,009):

1,070: 9,33
1,060: 7,80
1,050: 6,28
1,040: 4,70
1,030: 3,20
1,020: 1,60
1,010: 0,10
1,005:-0,70

Dvs at dersom OG er 1,50, og FG er 1,05 blir alkoholprosenten 6,28 + 0,7= 6,98. Eller f. eks dersom OG er 1,060 og FG er 1.020 bliralkoholprosenten 7,8 - 1,6 = 6,2
 
Den viser potensiel, dvs hvis det teoretisk sett gjærer helt ut/ned til 0
Noe det aldri gjør med mindre noe uønsket skulle skje


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Alle disse formlene er beregninger. Den ene er ikke spesielt mer rett enn den andre. For enkelhets skyld bruker jeg (OG-FG)/7,5. For ordens skyld: jeg bruker tellende siffer SG-målingene. Andre bruker 7,62, 7,6, 7,45, 7,3 osv.  Ingen blir helt nøyaktige, egentlig er det mer meningsfullt for oss kun å se på differansen nellom OG og FG...
 
Heisann, helt ny. Ser dere skriver OG - FG, hva står dette for ? og kan man ikke bruke vinometer til å måle øl?
Begge deler er SG, altså tettheten til væska målt opp mot reint vann. OG er tettheten målt før du tilsetter gjær, altså på utgangspunktet før gjæra går på jobb. FG er tettheten etter at gjæra stempler ut. Ut fra de to målene kan du finne ut hvor mye sukker som har blitt til alkohol.
 
Tilbake
Topp