Jeg forbereder første øl jeg har helt ansvar for selv, (første to brygg var ferdige sett)
Håper denne blir postet på riktig sted
Jeg prøver å lage en Hoppy Joe klone basert på oppskriftene her:
https://forum.norbrygg.no/threads/lervig-hoppy-joe.11099/
Vi skal sette ølet mandag 30. (Om en uke)
Må bestille malt/ mumle senest onsdag.
Og har noen ting jeg trenger litt hjelp til:
Ser oppskriften grei ut?
Beregningene til beersmith ser greie ut etter det jeg kan se:
Beersmith beregninger:
Batch size: 28L
OG: 1.053 SG
FG: 1.011 SG
ABV: 5,47%
IBUs: 25,7
Color: 33,7EBC
Efficeiency: 72% (usikker på om vi når denne)
Boil volume: 32L
Boil off: ca3L ? (har ikke fått testet nye 40L gryta)
Post boil volume: 29,12L
Batch volume: 28L
Malt: (fra bryggselv.no)
2.81KG Maris Otter 5.0EBC
2.81KG Pilsner 3.5EBC
0.65KG Crystal 120EBC
0.25KG Special B 350EBC
0.22KG Crystal 30EBC
0.06KG Pale Chocolate 600EBC
Humle:
60min – 6,5g Perle (7,7%, 4,7 IBU)
15min – 17,8g Chinook (12%, 9,9 IBU)
10min – 25,4g Simcoe (12,9%, 11,1 IBU)
0min – 35,6g Nelson Sauvin (12,9%, 0,0 IBU)
Tørr humling:
Dag 7: 125g Nelson Sauvin
Gjær: WLP001 (best før 17.april 16)
- Jeg bør kansje sette en starter på denne?
Klarning: ?
- Irish moss eller
- Biofine Clear A3 (fikk anbefalt på bryggeland og kjøpte en)
Bryggeriet besår av:
en 34L Igloo Marine med kopper manifold
en 40L gryte
et snart klart kjøle-fermenteringskap med
- STC-1000+
- 50W varmeelement
- vifte for sirkulasjon
- foreløpig kun kontroll på luft temp, ikke øl temp
magnetrører med 2L kolbe til gjærstar
Mesking:
Jeg husker ikke effektiviteten på utstyret, så må gjette litt
- Hvor mye vann bør jeg begynne mesker med, og
- hvor mye bør jeg skylle med?
Kornet holder jo på en del vann..
Bør jeg skylle til gravityen er riktig og slutte hvis den blir for lav, eller skal jeg skylle/ tappe til jeg har nådd satt volum (32L).
Koking:
Jeg har nettopp kjøpt en ny 40L gryte.
Er fordampningen fra vørter ca lik som ved vann?
- kan jeg koke 32L vann i 60/90min for å måle ca mengde fordampning for å bruke i beersmith?
Fermentering:
- Oksygen: har ikke ren oksygen,
bør jeg overføre fra kjelen til to fermenteringskar, og riste de hver for seg og så samle de i en etter jeg har ristet luft i de? siden det er så lite luft i toppen på fermenteringskaret
- jeg bygger et nytt fermenteringskap av et kjøleskap, et 50W varmeelement og en stc-1000+
(Har ikke thermowell så styrer lufttemperatur i skapet foreløpig)
- Jeg har 14dager til den må flaskes
- Hvilken temperatur bør jeg fermentere på i starten?
- bør jeg legge inn 1-2dager cold-crash på slutten (dag 12-14) for klarning?
- forslag til profil?
Jeg ser flere liker å fermentere wlp001 på ganske lave temperaturer, mens White Labs anbefaler 20-23°C grader.
Er kanskje 18-19 grader passe?
Jeg bør kanskje ikke sette temperaturen for lavt, siden jeg ikke har mer enn 14 dager til flasking?
Tørr humling står etter 7 dager, og jeg ser det er delte meninger om å stikke om til nytt kar.
+ klarere øl / mindre bunnfall?
- mer oksygen / kortere holdbarhet?
Bør jeg stikke om til nytt kar og la bunnfallet ligge igjen i første kar, og så tørr humle i det nye karet?
Dette ble vist en lang post, men bedre med for mye enn for lite info?
Håper denne blir postet på riktig sted
Jeg prøver å lage en Hoppy Joe klone basert på oppskriftene her:
https://forum.norbrygg.no/threads/lervig-hoppy-joe.11099/
Vi skal sette ølet mandag 30. (Om en uke)
Må bestille malt/ mumle senest onsdag.
Og har noen ting jeg trenger litt hjelp til:
Ser oppskriften grei ut?
Beregningene til beersmith ser greie ut etter det jeg kan se:
Beersmith beregninger:
Batch size: 28L
OG: 1.053 SG
FG: 1.011 SG
ABV: 5,47%
IBUs: 25,7
Color: 33,7EBC
Efficeiency: 72% (usikker på om vi når denne)
Boil volume: 32L
Boil off: ca3L ? (har ikke fått testet nye 40L gryta)
Post boil volume: 29,12L
Batch volume: 28L
Malt: (fra bryggselv.no)
2.81KG Maris Otter 5.0EBC
2.81KG Pilsner 3.5EBC
0.65KG Crystal 120EBC
0.25KG Special B 350EBC
0.22KG Crystal 30EBC
0.06KG Pale Chocolate 600EBC
Humle:
60min – 6,5g Perle (7,7%, 4,7 IBU)
15min – 17,8g Chinook (12%, 9,9 IBU)
10min – 25,4g Simcoe (12,9%, 11,1 IBU)
0min – 35,6g Nelson Sauvin (12,9%, 0,0 IBU)
Tørr humling:
Dag 7: 125g Nelson Sauvin
Gjær: WLP001 (best før 17.april 16)
- Jeg bør kansje sette en starter på denne?
Klarning: ?
- Irish moss eller
- Biofine Clear A3 (fikk anbefalt på bryggeland og kjøpte en)
Bryggeriet besår av:
en 34L Igloo Marine med kopper manifold
en 40L gryte
et snart klart kjøle-fermenteringskap med
- STC-1000+
- 50W varmeelement
- vifte for sirkulasjon
- foreløpig kun kontroll på luft temp, ikke øl temp
magnetrører med 2L kolbe til gjærstar
Mesking:
Jeg husker ikke effektiviteten på utstyret, så må gjette litt
- Hvor mye vann bør jeg begynne mesker med, og
- hvor mye bør jeg skylle med?
Kornet holder jo på en del vann..
Bør jeg skylle til gravityen er riktig og slutte hvis den blir for lav, eller skal jeg skylle/ tappe til jeg har nådd satt volum (32L).
Koking:
Jeg har nettopp kjøpt en ny 40L gryte.
Er fordampningen fra vørter ca lik som ved vann?
- kan jeg koke 32L vann i 60/90min for å måle ca mengde fordampning for å bruke i beersmith?
Fermentering:
- Oksygen: har ikke ren oksygen,
bør jeg overføre fra kjelen til to fermenteringskar, og riste de hver for seg og så samle de i en etter jeg har ristet luft i de? siden det er så lite luft i toppen på fermenteringskaret
- jeg bygger et nytt fermenteringskap av et kjøleskap, et 50W varmeelement og en stc-1000+
(Har ikke thermowell så styrer lufttemperatur i skapet foreløpig)
- Jeg har 14dager til den må flaskes
- Hvilken temperatur bør jeg fermentere på i starten?
- bør jeg legge inn 1-2dager cold-crash på slutten (dag 12-14) for klarning?
- forslag til profil?
Jeg ser flere liker å fermentere wlp001 på ganske lave temperaturer, mens White Labs anbefaler 20-23°C grader.
Er kanskje 18-19 grader passe?
Jeg bør kanskje ikke sette temperaturen for lavt, siden jeg ikke har mer enn 14 dager til flasking?
Tørr humling står etter 7 dager, og jeg ser det er delte meninger om å stikke om til nytt kar.
+ klarere øl / mindre bunnfall?
- mer oksygen / kortere holdbarhet?
Bør jeg stikke om til nytt kar og la bunnfallet ligge igjen i første kar, og så tørr humle i det nye karet?
Dette ble vist en lang post, men bedre med for mye enn for lite info?