Tenkte jeg skulle prøve meg på ekstrakt brygg første gangen får å gjøre ting litt enklere, men jeg har noen spørsmål jeg trenger og få svar på ang. fremgangsmåte og utstyr.
Begynner med utstyr.
Tenkte jeg skulle prøve og få ta i en hyttekkjele på ca 25L. Virker praktisk med kran, også er de jo forholdsvis rimelig. Kan jeg bruke den til mesking senere om jeg vil prøve det?
Jeg lurer også på om det er dumt og ha en for stor gjæringstank? La oss si at den er 2/3 full under gjæring, er det da lettere og få "infeksjon" i ølet? (tenkete på forbøtter fra felleskjøpet på 40 liter).
Er vel kasnkje en fordel og ha gjæringsbøtter med kran og kanskje?
Er ocslevekt og hydrometer det samme?
Råvarer.
En ting er sikkert, jeg skal brygge med overgjær.
Er veldig glad i IPA, og da spesielt Propper Job, og Punk(brew dog). Liker også sevlfølgelig belgiske trappistøl, og da kanskje aller best rochefort 8 og 10, men det er vel sjelden noe i veien med en Blond for den del...
Så, hva skal jeg brygge og hvor mye?
Hadde selvfølgelig vært morsomt og få til noe som minner om noen av de ovennevnte ølene, men jeg har ikke peiling på hva slags maltekstrakt/malt/krystalmalt eller hva slags humle jeg trenger. Her hadde det vært fint med litt hjelp!
Så var det bryggeprossesen da.
Har sett div. videoer på youtube, men vet ikke hvor mye klokere jeg ble av det, folk gjør ting forskjellig.
Kan jeg gjøre det på følgende måte:
Varme opp en mindre mengde vann, tilsette knust malt/smaksmalt og evt. krystallmalt i humlepose og la dette trekke i ?# min, for så og skylle/vaske ut.
Koke denne blandingen med humle i x #min (90, 30 5?), for så og tilsette maltekstrakt og gi ett raskt oppkok.
Kjøle ned ved og blande inn resten av vannmengden i form av kaldt vann direkte i gjærbøtta.
Er dette en ok løsning for en nybegynner? Virker i hvert fall lettvint!
Ser også ut som det er litt mere lettvint og bruke tørrgjær løst opp i vann, eller tar jeg feil her?
Er litt gira på å nyte eget brygg til påske, uten og kjøpe et eget microbryggeri.
Hilsen Ketil
Begynner med utstyr.
Tenkte jeg skulle prøve og få ta i en hyttekkjele på ca 25L. Virker praktisk med kran, også er de jo forholdsvis rimelig. Kan jeg bruke den til mesking senere om jeg vil prøve det?
Jeg lurer også på om det er dumt og ha en for stor gjæringstank? La oss si at den er 2/3 full under gjæring, er det da lettere og få "infeksjon" i ølet? (tenkete på forbøtter fra felleskjøpet på 40 liter).
Er vel kasnkje en fordel og ha gjæringsbøtter med kran og kanskje?
Er ocslevekt og hydrometer det samme?
Råvarer.
En ting er sikkert, jeg skal brygge med overgjær.
Er veldig glad i IPA, og da spesielt Propper Job, og Punk(brew dog). Liker også sevlfølgelig belgiske trappistøl, og da kanskje aller best rochefort 8 og 10, men det er vel sjelden noe i veien med en Blond for den del...
Så, hva skal jeg brygge og hvor mye?
Hadde selvfølgelig vært morsomt og få til noe som minner om noen av de ovennevnte ølene, men jeg har ikke peiling på hva slags maltekstrakt/malt/krystalmalt eller hva slags humle jeg trenger. Her hadde det vært fint med litt hjelp!
Så var det bryggeprossesen da.
Har sett div. videoer på youtube, men vet ikke hvor mye klokere jeg ble av det, folk gjør ting forskjellig.
Kan jeg gjøre det på følgende måte:
Varme opp en mindre mengde vann, tilsette knust malt/smaksmalt og evt. krystallmalt i humlepose og la dette trekke i ?# min, for så og skylle/vaske ut.
Koke denne blandingen med humle i x #min (90, 30 5?), for så og tilsette maltekstrakt og gi ett raskt oppkok.
Kjøle ned ved og blande inn resten av vannmengden i form av kaldt vann direkte i gjærbøtta.
Er dette en ok løsning for en nybegynner? Virker i hvert fall lettvint!
Ser også ut som det er litt mere lettvint og bruke tørrgjær løst opp i vann, eller tar jeg feil her?
Er litt gira på å nyte eget brygg til påske, uten og kjøpe et eget microbryggeri.
Hilsen Ketil