Nybegynner med mange spørsmål.

Hei alle sammen.

Jeg er ny på forumet, og har svært lyst å begynne med brygging.
Jeg har ingen erfaring innen dette, og har lest litt på forumet og noen artikler her hos Norbrygg.

I første omgang tror jeg at jeg skal prøve meg på øl-kit. Da det er enklest for nybegynnere, og så får jeg se om jeg bli bitt av basillen.
Jeg har å forstått at dersom bruksanvisningen sier at det skal tilsettes sukker i brygget, er dette noe man ikke skal gjøre.
Men at man kan bruke spraymalt. Hva er spraymalt?

Kan man bruke plastikkdunker under gjæringsprosessen, eller må man helst ha vinballonger av glass?

Hva slags flasker brukere dere for å modning/lagring?

Dersom noen har råd og tips til en nybegynner, setter jeg svært stor pris på alt!

Ps. Ha lest en del på forumet hvor ordet "mesking" blir brukt. Hva betyr dette?
 
Spraymalt er maltekstrakt i tørr form (pulver), mens flytende er som sirup, fx. Moss maltekstrakt, denn brukes da lite til øl.

Plastdunker erm det vanlige, nå brgynner det å komme balonger i plast, BetterBottle http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198&products_id=1924
Til lagring/modning brukes alle typer ølflasker, noen bruker også brusflasker.

Mesking vil si å blande malt med varmt vann og la det stå en stund (å meske seg) typisk 63 grader i 90 minutter  for et tørt øl og opp mot 70 grader for et fx. juleøl. i rn times tid.
 
Ta det fra en annen som er helt fersk, det er ikke betydelig værre å brygge på ekstrakt enn kit, og resultatet blir vel oftest bedre fra det jeg har forstått :) Svarer kort på spørsmålene siden jeg ikke har all verden med erfaring selv ;)

Spraymalt er malt i ekstraktform, ca det samme som flytende maltekstrakt bare tørket, har ikke prøvd det selv enda men dem sier det er mindre søl.

Min mening er at plastdunk (evt rustfritt stål) det beste alternativet, billig og lett å rengjøre, enkelt å montere krane og ikke knuselig.

Når det kommer til flasker bruker vel de fleste tomme ølflasker(glass), kapselpåsetter kan kjøpes hos europris eller en av nettbutikkene :)

Mesking er prosessen der man bryter ned stivelsen i kornet til forskjellige sukkerarter, både gjærbare og ikke gjærbare(avhengig av temperatur). Med ekstrakt/kit-brygging trenger man ikke bekymre seg om det.

PS: Ser noen skrev før meg, men gidder ikke rediger innlegget så får heller bli dobbelt opp:p
 
Takker for alle svar!

Jeg tenkte å brygge nå i helgen som kommer. Og jeg har mest lyst til å prøve meg på ekstraktbrygging, og ikke kit, da jeg har lest meg til at det ikke er så vanskelig.

Jeg har en 12liters gryte, og tenkte å lage 12 eller 24 liters brygg. (Da dele opp brygget i en to gang dersom jeg lager 24 liter)

Men, jeg lurer på om dere kan hjelpe meg med en handleliste over hva jeg trenger av ingredienser?
Jeg bor i Stavanger, og vet heller ikke hvor jeg kan få kjøpt inn ingrediensene.

Må på forhånd si takk for all hjelp! :)

Edit: Jeg kan legge til litt mer info. Rommet hvor ølet skal gjære har en romtemperatur på ca. 15-19 grader. Temperaturen varierer noe, men rommet har varmekabler som er på ca. 17 grader.

Når jeg spør etter ingredienser, mener jeg hvor mye humle, maltekstrakt og gjær (og ikke minst, hva slags merke/type)
Hva slags øl jeg brygge, bryggejomfru som jeg er.
 
Aleksander_B skrev:
Takker for alle svar!

Jeg tenkte å brygge nå i helgen som kommer. Og jeg har mest lyst til å prøve meg på ekstraktbrygging, og ikke kit, da jeg har lest meg til at det ikke er så vanskelig.

Jeg har en 12liters gryte, og tenkte å lage 12 eller 24 liters brygg. (Da dele opp brygget i en to gang dersom jeg lager 24 liter)

Men, jeg lurer på om dere kan hjelpe meg med en handleliste over hva jeg trenger av ingredienser?
Jeg bor i Stavanger, og vet heller ikke hvor jeg kan få kjøpt inn ingrediensene.

Må på forhånd si takk for all hjelp! :)

Edit: Jeg kan legge til litt mer info. Rommet hvor ølet skal gjære har en romtemperatur på ca. 15-19 grader. Temperaturen varierer noe, men rommet har varmekabler som er på ca. 17 grader.

Når jeg spør etter ingredienser, mener jeg hvor mye humle, maltekstrakt og gjær (og ikke minst, hva slags merke/type)
Hva slags øl jeg brygge, bryggejomfru som jeg er.
Hvis du vil gå i butikk, kan du nok få det meste til et greit ekstraktbrygg på Safiren på Sandnes. Ellers er bryggselv.no, vinogbar.no eller petit-agentur.no solide alternativ på nett. Rask levering og gode priser.
 
JørnP skrev:
Hvis du vil gå i butikk, kan du nok få det meste til et greit ekstraktbrygg på Safiren på Sandnes. Ellers er bryggselv.no, vinogbar.no eller petit-agentur.no solide alternativ på nett. Rask levering og gode priser.
I motsetning til Safiren, som er svindyrt..
 
Da tror jeg at jeg satser på nettbutikk.

Men jeg har sett på ingredienser hos bl.a. vin&bar.no, og blir fryktelig usikker på hvilke ingredienser jeg skal kjøpe.
Det er så mange forskjellige maltekstrakter, humletyper (Hva slags humlesort? Blomst eller pellets?)
 
Aleksander_B skrev:
Da tror jeg at jeg satser på nettbutikk.

Men jeg har sett på ingredienser hos bl.a. vin&bar.no, og blir fryktelig usikker på hvilke ingredienser jeg skal kjøpe.
Det er så mange forskjellige maltekstrakter, humletyper (Hva slags humlesort? Blomst eller pellets?)

Hei, her kommer svar fra en ny fersking - men som iallefall har to ekstraktbrygg på samvittigheten og dermed har måtte finne svar :)

Du trenger først å finne deg en oppskrift, bruk gjerne den som ligger på http://www.bryggewiki.com/komme-i-gang-med-ekstraktbrygg
Om du skal bestille fra Vinogbar blir handlelisten omtrent sånn, til brygget over:

2 stk 1,5kg Coopers Light Extract (http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_285&products_id=919)
250gr Crystal malt (http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_278_281&products_id=1716)
1 pakke gjær (http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_263&products_id=1434)
100gr humle pellets (http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_245_246&products_id=1647)
10gr Irish Moss (http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_261&products_id=543)
 
Kan jo legge til noen ting til Knutsen sin handleliste, som vil gjøre ting litt enklere for deg:

Gjæringsspann i plastikk: http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=27 Gjærlås må man jo ha: http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=24 Hevert er kjekt å ha for å tappe på flasker/fat/omstikking: http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=524 Carbonating drops: http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=1479  (disse er en fin erstatning for sukkerlake for ettergjæring på flasker)
Humleposer: http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=874
Angående flasker:
Coopers Pet flasker: http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=1987 Disse kan dog bli litt dyre i lengden, du kan jo kjøpe/samle opp glassflasker o.l.;
Kapselpåsetter: http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=128 Kapsler: http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=127
Andre ting som du ikke MÅ ha, men som vil hjelpe deg:
 
Av utstyr har jeg det meste. Men må humlen, blomst eller pellets, kokes i pose? Eller kan dette siles av?
Brukes moss som kun klarnings middel?

Btw. De var utsolgt for den krystallmalten som knutsen listet opp. Kan jeg bruke en annen malt?
Jeg har ikke maltknuser hjemme, men en stor morter.
 
Aleksander_B skrev:
Hvor mye brygg får du av den handlelisten som Knutsen listet opp?
Btw. De var utsolgt for crystal malt.

Av utstyr har jeg det meste. Men må humlen, blomst eller pellets, kokes i pose? Eller kan dette siles av?
Brukes moss som kun klarnings middel?

Mengden er ca 20l (+/- 4l går sikkert greit). Du finner mange andre krystallmalt du kan velge, så får du også ditt eget preg på ølet - men strengt tatt kan du også droppe dette helt. Humlen må ikke kokes i pose, men det er ikke en stor investering. Jeg har enda ikke brukt pose til humlen, og har heller ikke vært veldig nøye med å sile av - det meste faller til bunns i gjæringbøtta.

Irish Moss brukes som klaringsmiddel ja.

Og med motto: "Relax. Don't worry. Have a homebrew." kommer du alltids i mål :)
 
Hehe. Er fulstendig avslappet. Men gira er jeg!
Dette virker skikkelig spennende.

Men, hvordan blir resultatet? Dersom jeg gjør alt "etter boka", vil sluttresultatet smake likt "butikkøl"?
Eller vil dette ligne mer på hjemmelaget rødvin?

Jeg må også spørre. Hva er forskjellen mellom humle blomst og pellets? Noen smaksforskjell?

Lurte også på om det er nødvendig med co2 tabletter, eller kan jeg lik så godt bruke sukkerlake og sprøyte?
 
Velkommen! Hobbyen vil gå i blodet om kort tid! (Bokstavelig talt)

Du har allerede fått mye god info om utstyr og ingredienser så langt.
Men det ALLER viktigste du gjør er å sikre et godt renhold. Bruk kaustisk soda til rengjøring av utstyr som tåler dette, skyll godt, og desinfiser alt med StarSan eller Sterkrens. Tenk at du jobber i et laboratorium, og ha et bevisst forhold til kontanimasjon av villgjær og bakterier. Pitch nok gjær og oksygener vørteren godt når du pitcher gjæren. Hold riktig temperatur, og la ølet gjære helt ut i 2 uker. Følger du disse råd skal det bli bra!
 
Om alt går etter planen vil du få en god ale, men ikke vanlig butikkpils om det var det du tenkte på. Det vil bli mye bedre enn det, mye mer smak!

Tabletter er veldig enkelt, men sukkerlake er ikke mange hakk vanskeligere å bruke. Noen bruker også en sukkerbit.

Pellets er egentlig bare oppmalt og sammenpresset humleblomst, det er mange meninger om hva som er best, men ingenting å bekymre seg for i begynnelsen. Det kommer ofte an på hva som er praktisk i forhold til utstyret du har. Begge deler vil funke til ditt formål.

Du kan lese mer her. How to brew er uansett en fantastisk ressurs for nybegynnere. Ellers anbefales boka Moderne hjemmebrygging som er på norsk. Den dekker nesten alt du trenger å vite.
 
Mtp. renhold er jeg all set. :)

StarSan får man vel kjøpt i butikken?

Hva menes med pitch nok gjør og oksygen i vørteren? Jeg har nettopp bestillt en pakke gjær på 11,5gr.
Jeg trodde også at det skulle gjære ut i kun 3-4 dager?
 
Aleksander_B skrev:
Mtp. renhold er jeg all set. :)

StarSan får man vel kjøpt i butikken?

Hva menes med pitch nok gjør og oksygen i vørteren? Jeg har nettopp bestillt en pakke gjær på 11,5gr.
Jeg trodde også at det skulle gjære ut i kun 3-4 dager?

StarSan får du kjøpt på Vin og Bar. Veldig greit, bare å spraye på og ikke tørke vekk.

"Å pitche nok gjær" er vel mest aktuelt dersom du bruker flytende gjær. 11.5g Tørrgjær skal være nok for en batch på 20-25 liter, med en OG under 1.060. Men det er lurt å rehydrere tørrgjær i 2-3 dl vann på 35-40 grader i 20 minutt. Da overlever mange flere gjærceller enn om du bare hiver oppi frysetørret gjær, og du lager "the best beer possible" som Jamil Zainasheff sier.

Du bør alltid gjære ales i 2 uker. Pilsner/Lager-øl i 3 uker. Dette for at du skal være sikker på at ølet er gjæret ut + at gjæren skal få mulighet til å rydde opp i avfalls-stoff og bismaker som skyldes selve gjæringen.
Som hovedregel bør man holde så konstant temperatur som mulig den første uken. Øk evt. temperaturen et par grader mot slutten av gjæringen. Aldri motsatt! Temperatur-regimet varierer også litt med forskjellige ølstiler. Men de fleste ales tror jeg har nytte av en langsom temperaturøkning på 1-3 grader de siste dagene av gjæringsforløpet. Dette er med på å sikre minimalt med bla. diacetyl, som vi generelt ikke vil ha i ølet.
 
Hva med klorin eller kaustisk soda som desifiseringsmiddel? Eller er StarSan mye bedre?

har nettopp bestillt boka "moderne hjemmebrygging".

Lurte litt på modningen av ølet. Når flaskene er tappet og skal lagres. Skal det lagres mørkt og kaldt eller romtemp?
 
Aleksander_B skrev:
Hva med klorin eller kaustisk soda som desifiseringsmiddel? Eller er StarSan mye bedre?

har nettopp bestillt boka "moderne hjemmebrygging".

Lurte litt på modningen av ølet. Når flaskene er tappet og skal lagres. Skal det lagres mørkt og kaldt eller romtemp?

Kaustisk soda brukes helst til vasking av grovsmuss. Man bør bruke et desinfeksjonsmiddel i tillegg. Klorin fungerer dårlig til vasking av grovsmuss men OK til desinfeksjon. Men da må du skylle av med store mengder kokende vann. Jeg synes det er mye lettere å bare vaske, skylle, spraye på StarSan og "ferdig business".

Modning av øl varierer med øltype, men generelt for en vanlig amerikansk pale-ale bør man lagre flaskene i romtemperatur den første uken (for å karbonere) og i kjellertemperatur i 2 uker til. 
 
Det er flaut å si det. Men jeg vet faktisk ikke hva slags øl jeg får av det jeg har bestillt.
Jeg bestillte det knutson listet opp og leste "Komme i gang med ekstraktbrygg" artikkelen.

Jeg bestillte:
3 kg. Coopers Maltekstrakt Lys
100g East Kent Goldings Humle pellets
1 kg Caramunich Type 3 Malt (Da krystallmalt var utsolgt, hadde denne bortimot rett EBC)
Irish moss
1 pk Safeale US-05 gjær.

jeg har også ett praktisk spørsmål: Dersom jeg skal brygge 20-22 liter vørter, men har en 12 liters kjele. Hvordan bør jeg gå fram?

Edit: Vil det være gjærrester i flaskene etter modning?
Edit 2: Jeg har ett par flasker som jeg liker svært godt. Det har tidligere vært Ladegaards Pilsner. Disse flaskene er 0,5l, men har twistkort. Korkene som er brukte er i god stand. Men jeg lurte på om disse kan brukes for modning/oppbevaring?
 
Aleksander_B skrev:
Det er flaut å si det. Men jeg vet faktisk ikke hva slags øl jeg får av det jeg har bestillt.

jeg har også ett praktisk spørsmål: Dersom jeg skal brygge 20-22 liter vørter, men har en 12 liters kjele. Hvordan bør jeg gå fram?

Ingrediensene gir deg et Pale Ale, om det er en Engelsk eller Amerikansk kan diskuteres :)

Så det andre spørsmålet - her har jeg skjønt at det er forskjellige synspunkter. Det ideelle er visstnok å koke alt (da i to omganger siden du ikke har stor nok kjele). Jeg har imidlertid ikke hatt noe problem med å tilsette kaldt vann fra springen direkte i gjæringsbøtta for å få riktig mengde til slutt. Det gir også en rask nedkjøling av vørteren som gjør det lettere å hindre infeksjon. Det innebærer imidlertid at du vil ha en veldig konsentrert vørter som da (om jeg har forstått rett) ikke vil ta opp like mye humle som normalt. Min erfaring med oppskriften over er at dette går helt fint (100gr humle), om du vil ha en veldig humlekraftig øl kan du heller tilsette ekstra humle neste gang.

Om du imidlertid vil gå mer vitenskaplig til verks så kan du regne deg frem til den ideelle mengde humle ut fra det IBU nivå du ønsker ved hjelp av en kalkulator (eks. denne  http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi). Det du gjør da er å korrigere "Boil Volume" ned til eksempelvis 12, men samtidig beholde total "Volume" til 20.

Ikke lett å svare kort ser jeg... :jaha: håper det ikke er mer til forvirring enn forklaring.
 
Tilbake
Topp