Ny i faget. Hva skjer hvis OG er for lav?

Hei. Satt en batch med pilsner. Fikk for lav OG. Skulle jeg ha kokt lengere? Med alt av ingredienser i? Da blir jo det kokt lengere en det som er skrevet på pakka. Kommer ølet til å bli vondt? OG 1045 skulle ha vært 1065 trur jeg.
 
Neida du har bare litt ineffektiv prosess, for mye vann eller for lite malt.

Se om du får gjæret den helt ut til 1010 så får du ca 4,6 %
 
Kan jo det men er dyrt i lengden. Forsøk heller å optimalisere mesking og skylling. Husk at spraymalt også skal koke.
 
Korrigerte du målt SG for temperatur? Målinger på høyere temp enn hva hydrometeret er kalibrert på gir lavere målinger enn hva som er reelt.
 
Et spørsmål som handler om det samme. Vi brygger med en Braumeister 50 L. Hvis man til formodning synes at OG er litt lav, kan man da tilsette vanlig sukker eller malt axtrakt? For å øke den litt?
 
Et spørsmål som handler om det samme. Vi brygger med en Braumeister 50 L. Hvis man til formodning synes at OG er litt lav, kan man da tilsette vanlig sukker eller malt axtrakt? For å øke den litt?
Det korte svaret er: ja, men husk at f.eks. spraymalt skal i under kokeprosessen (OG måles etter kok).

Har et lenger svar hvis du er interessert i mer detaljer.
 
Ja, gjerne det
Hvis du ser underveis (etter mesking eller under koking) at gravity er litt lav ift. planlagt kan du slenge oppi spraymalt for å booste gravity litt. Den har et potensial på ca. 1.044 som blir noe i retning av at 1 pose à 500 gram vil øke gravity et sted rundt ~3 points i en 50 liters Speidel (omtrentlige tall som nok bør verifiseres). Husk at DME'n må få være med på litt av kokingen, og hvis du måler SG på starten av kokingen er det viktig å ta avkoket med i beregningen. 1 time kok hever gjerne gravity 5-6 points eller mer alt etter hvor kraftig avkok du har.

Klart, DME er en dyr måte å øke gravity på sammenlignet med malt (500gram DME koster vel omtrent det samme som 4+ kilo malt, så utbytte per krone er mye bedre for maltet). Det aller beste er å bli så godt kjent med utstyret at man får forutsigbare resultater og kan skalere oppskriftene sine deretter, da slipper man som oftest overraskelser. Dog, i en knipe hvor man av en eller annen grunn har bommet en del er det kjekt å ha liggende, eller rett og slett når man skal brygge noe som har så høy gravity at det er vanskelig å komme dit uten "drahjelp" (maltrøret setter jo tross alt en begrensning), og ikke har lyst til å dobbeltmeske eller vil koke seg ned i evigheter.
 
Jo det vil også øke gravity, men vær da klar over at sukker har litt andre egenskaper som at det er 100 prosent gjærbart, så det vil bidra til et tørrere øl.
 
Tilbake
Topp