Hei. Satt en batch med pilsner. Fikk for lav OG. Skulle jeg ha kokt lengere? Med alt av ingredienser i? Da blir jo det kokt lengere en det som er skrevet på pakka. Kommer ølet til å bli vondt? OG 1045 skulle ha vært 1065 trur jeg.
Et spørsmål som handler om det samme. Vi brygger med en Braumeister 50 L. Hvis man til formodning synes at OG er litt lav, kan man da tilsette vanlig sukker eller malt axtrakt? For å øke den litt?
Et spørsmål som handler om det samme. Vi brygger med en Braumeister 50 L. Hvis man til formodning synes at OG er litt lav, kan man da tilsette vanlig sukker eller malt axtrakt? For å øke den litt?
Hvis du ser underveis (etter mesking eller under koking) at gravity er litt lav ift. planlagt kan du slenge oppi spraymalt for å booste gravity litt. Den har et potensial på ca. 1.044 som blir noe i retning av at 1 pose à 500 gram vil øke gravity et sted rundt ~3 points i en 50 liters Speidel (omtrentlige tall som nok bør verifiseres). Husk at DME'n må få være med på litt av kokingen, og hvis du måler SG på starten av kokingen er det viktig å ta avkoket med i beregningen. 1 time kok hever gjerne gravity 5-6 points eller mer alt etter hvor kraftig avkok du har.
Klart, DME er en dyr måte å øke gravity på sammenlignet med malt (500gram DME koster vel omtrent det samme som 4+ kilo malt, så utbytte per krone er mye bedre for maltet). Det aller beste er å bli så godt kjent med utstyret at man får forutsigbare resultater og kan skalere oppskriftene sine deretter, da slipper man som oftest overraskelser. Dog, i en knipe hvor man av en eller annen grunn har bommet en del er det kjekt å ha liggende, eller rett og slett når man skal brygge noe som har så høy gravity at det er vanskelig å komme dit uten "drahjelp" (maltrøret setter jo tross alt en begrensning), og ikke har lyst til å dobbeltmeske eller vil koke seg ned i evigheter.
Jo det vil også øke gravity, men vær da klar over at sukker har litt andre egenskaper som at det er 100 prosent gjærbart, så det vil bidra til et tørrere øl.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.