Du må vel spørre Riis'en om dette her, tenker jeg!
Jeg brygger forresten noe ganske likt og veldig enkelt, som jeg synes er omtrent like godt (eller bedre?).
Det er:
(Til ca 20 liter)
5000.00 gm Røykmalt, Weyermann - 5 EBC (5.0 EBC) Grain 71.43 %
1000.00 gm Caramel/Crystal Malt, Muntons - 150 EBC (150.0 EBC) Grain 14.29 %
1000.00 gm Münchenermalt, lys, Castle - 15 EBC (15.0 EBC) Grain 14.29 %
20.00 gm Magnum - pellet [10.20 %] (70 min) (First Wort Hop) Hops 25.7 IBU
25.00 gm Hallertauer Perle - pellet [7.40 %] (20 min) Hops 12.4 IBU
20.00 gm Hallertauer Perle - pellet [7.40 %] (10 min) (Aroma Hop-Steep) Hops -
Mesket på 67 ºC i 90 minutter.
Til gjær har jeg brukt både WY 1098, 1450 og 1968. Sist gang brukte jeg WY 1450 (den drikker jeg faktisk akkurat i øyeblikket). Alle sammen er blitt veldig gode, om enn noe forskjellige. Kan sikkert også bruke andre (f.eks WY 1275).
Dette ølet går også veldig godt til ost som f.eks vellagret Jarlsberg (evt lagt i tykk skive oppå pumpernickel med godt smør).
:yes:
Denne ble også veeeeldig god:
Type: All Grain
Date: 3/21/2009
Batch Size: 20.00 L
Boil Size: 23.48 L
Boil Time: 60 min
Brewhouse Efficiency: 80.90
Taste Notes: Prøvesmak: Fantastisk flott smak og aroma; frisk røyk- og einersmak. Noe av det beste jeg har smakt. Fin restsødme og kjeks/karamell fra gjæra. Sterkt, men ikke antydning til ubalanse.
Ingredients:
3000.00 gm Smoked Malt - Weyermann (5 EBC) Grain 47.58 %
2800.00 gm Pale Malt (2 Row) (5.9 EBC) Grain 44.41 %
270.00 gm Munich Malt 150 EBC (150.0 EBC) Grain 4.28 %
225.00 gm Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 3.57 %
10.00 gm Coffee-malt (500.0 EBC) Grain 0.16 %
80.00 gm Tettnang [3.80 %] (60 min) Hops 26.4 IBU
80.00 gm Hallertauer Mittelfrüh [4.40 %] (60 min) Hops 33.9 IBU
30.00 gm Fuggles [4.10 %] (5 min) Hops 2.1 IBU
1 Pkgs London ESB Ale (Wyeast Labs #1968) Yeast-Ale
Beer Profile:
Measured Original Gravity: 1.072 SG
Measured Final Gravity: 1.017 SG
Alcohol by Vol: 7.19 %
Bitterness: 62.4 IBU
Est Color: 20.1 EBC
Mash:
66.5 C for 90 min
Ca 1 bærepose stappfull med ferske, små, tynne einerkvister, gjerne med bær på, til meske- og skyllevann. Temperaturen på einerlogen bør ikke komme over 80 ºC så lenge kvistene ligger oppi vannet (hvilket vil si under hele meske- og skylleprosessen, for mitt vedkommende).
:biersmile: