Norwegian Wood ???

Thrane

Norbrygg-medlem
Hei ! :biersmile:
Jeg tilbrakte noen herlige timer på Schous kjelleren, Schos microbryggeri i Oslo i går.( i de gamle lokalene til Schos bryggeri)
Der fikk jeg virkelig smaken på Norwegian Wood fra haandbryggeriet. (servert fra fat) :skitbra:

Det kan se ut som det er brukt:
Smoked malt
Munich malt
Crystal malt og
Chocolate malt.
Tror vel også de bruker friske einerbær.
Er det noen som har brygget/har en oppskrift på dette ølet. Hva med hule og gjær type(r).
Det hadde vært veldig artig å fått til et så vannvittig godt øl. (Ale.) :help:
 
Du må vel spørre Riis'en om dette her, tenker jeg!  ;)

Jeg brygger forresten noe ganske likt og veldig enkelt, som jeg synes er omtrent like godt (eller bedre?).

Det er:

(Til ca 20 liter)
5000.00 gm Røykmalt, Weyermann - 5 EBC (5.0 EBC) Grain 71.43 %
1000.00 gm Caramel/Crystal Malt, Muntons - 150 EBC (150.0 EBC) Grain 14.29 %
1000.00 gm Münchenermalt, lys, Castle - 15 EBC (15.0 EBC) Grain 14.29 %
20.00 gm Magnum - pellet [10.20 %] (70 min) (First Wort Hop) Hops 25.7 IBU
25.00 gm Hallertauer Perle - pellet [7.40 %] (20 min) Hops 12.4 IBU
20.00 gm Hallertauer Perle - pellet [7.40 %] (10 min) (Aroma Hop-Steep) Hops -  

Mesket på 67 ºC i 90 minutter.

Til gjær har jeg brukt både WY 1098, 1450 og 1968. Sist gang brukte jeg WY 1450 (den drikker jeg faktisk akkurat i øyeblikket). Alle sammen er blitt veldig gode, om enn noe forskjellige. Kan sikkert også bruke andre (f.eks WY 1275).

Dette ølet går også veldig godt til ost som f.eks vellagret Jarlsberg (evt lagt i tykk skive oppå pumpernickel med godt smør).
:yes:



Denne ble også veeeeldig god:

Type: All Grain
Date: 3/21/2009
Batch Size: 20.00 L
Boil Size: 23.48 L
Boil Time: 60 min
Brewhouse Efficiency: 80.90
Taste Notes: Prøvesmak: Fantastisk flott smak og aroma; frisk røyk- og einersmak. Noe av det beste jeg har smakt. Fin restsødme og kjeks/karamell fra gjæra. Sterkt, men ikke antydning til ubalanse.
 
Ingredients:
3000.00 gm Smoked Malt - Weyermann (5 EBC) Grain 47.58 %
2800.00 gm Pale Malt (2 Row) (5.9 EBC) Grain 44.41 %
270.00 gm Munich Malt 150 EBC (150.0 EBC) Grain 4.28 %
225.00 gm Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 3.57 %
10.00 gm Coffee-malt (500.0 EBC) Grain 0.16 %
80.00 gm Tettnang [3.80 %] (60 min) Hops 26.4 IBU
80.00 gm Hallertauer Mittelfrüh [4.40 %] (60 min) Hops 33.9 IBU
30.00 gm Fuggles [4.10 %] (5 min) Hops 2.1 IBU
1 Pkgs London ESB Ale (Wyeast Labs #1968) Yeast-Ale  

Beer Profile:
Measured Original Gravity: 1.072 SG
Measured Final Gravity: 1.017 SG
Alcohol by Vol: 7.19 %
Bitterness: 62.4 IBU
Est Color: 20.1 EBC  

Mash:
66.5 C for 90 min

Ca 1 bærepose stappfull med ferske, små, tynne einerkvister, gjerne med bær på, til meske- og skyllevann. Temperaturen på einerlogen bør ikke komme over 80 ºC så lenge kvistene ligger oppi vannet (hvilket vil si under hele meske- og skylleprosessen, for mitt vedkommende).

:biersmile:
 
Takk for svar
Disse to oppskriftene skal jeg lese igjennom noen ganger og  så blir det nok et brygg etterhvert.
Til helgen skal jeg brygge to batcher, det blir en Tjekkisk pilsner og en Brown ale. :biersmile:
Spennende med einer, likte den smaken sammen med den brente smaken. :yes:
 
Einer i brygget har for mitt vedkommende alltid vært veldig positivt.
Men pass på at temperaturen i logen ikke kommer over 80 grader C.
 
Hei Morten! Vet du OG og FG + bitterheten på den første oppskriften din, kunne tenke meg å prøve den.
Hilsen Steinar.


Morten Kielland skrev:
Du må vel spørre Riis'en om dette her, tenker jeg!  ;)

Jeg brygger forresten noe ganske likt og veldig enkelt, som jeg synes er omtrent like godt (eller bedre?).

Det er:

(Til ca 20 liter)
5000.00 gm Røykmalt, Weyermann - 5 EBC (5.0 EBC) Grain 71.43 %
1000.00 gm Caramel/Crystal Malt, Muntons - 150 EBC (150.0 EBC) Grain 14.29 %
1000.00 gm Münchenermalt, lys, Castle - 15 EBC (15.0 EBC) Grain 14.29 %
20.00 gm Magnum - pellet [10.20 %] (70 min) (First Wort Hop) Hops 25.7 IBU
25.00 gm Hallertauer Perle - pellet [7.40 %] (20 min) Hops 12.4 IBU
20.00 gm Hallertauer Perle - pellet [7.40 %] (10 min) (Aroma Hop-Steep) Hops -  

Mesket på 67 ºC i 90 minutter.

Til gjær har jeg brukt både WY 1098, 1450 og 1968. Sist gang brukte jeg WY 1450 (den drikker jeg faktisk akkurat i øyeblikket). Alle sammen er blitt veldig gode, om enn noe forskjellige. Kan sikkert også bruke andre (f.eks WY 1275).

Dette ølet går også veldig godt til ost som f.eks vellagret Jarlsberg (evt lagt i tykk skive oppå pumpernickel med godt smør).
:yes:



Denne ble også veeeeldig god:

Type: All Grain
Date: 3/21/2009
Batch Size: 20.00 L
Boil Size: 23.48 L
Boil Time: 60 min
Brewhouse Efficiency: 80.90
Taste Notes: Prøvesmak: Fantastisk flott smak og aroma; frisk røyk- og einersmak. Noe av det beste jeg har smakt. Fin restsødme og kjeks/karamell fra gjæra. Sterkt, men ikke antydning til ubalanse.
 
Ingredients:
3000.00 gm Smoked Malt - Weyermann (5 EBC) Grain 47.58 %
2800.00 gm Pale Malt (2 Row) (5.9 EBC) Grain 44.41 %
270.00 gm Munich Malt 150 EBC (150.0 EBC) Grain 4.28 %
225.00 gm Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 3.57 %
10.00 gm Coffee-malt (500.0 EBC) Grain 0.16 %
80.00 gm Tettnang [3.80 %] (60 min) Hops 26.4 IBU
80.00 gm Hallertauer Mittelfrüh [4.40 %] (60 min) Hops 33.9 IBU
30.00 gm Fuggles [4.10 %] (5 min) Hops 2.1 IBU
1 Pkgs London ESB Ale (Wyeast Labs #1968) Yeast-Ale  

Beer Profile:
Measured Original Gravity: 1.072 SG
Measured Final Gravity: 1.017 SG
Alcohol by Vol: 7.19 %
Bitterness: 62.4 IBU
Est Color: 20.1 EBC  

Mash:
66.5 C for 90 min

Ca 1 bærepose stappfull med ferske, små, tynne einerkvister, gjerne med bær på, til meske- og skyllevann. Temperaturen på einerlogen bør ikke komme over 80 ºC så lenge kvistene ligger oppi vannet (hvilket vil si under hele meske- og skylleprosessen, for mitt vedkommende).

:biersmile:
 
Ser veldig bra ut gutter..
Bruk hele einerkvister med stamme og det hele.. Tørkede einerbær gir ikke så frisk smak.. mesteparten av einersmaken i NW kommer fra kvaen i kvistene. De ferske grønne bærene gir også mye mere smak.

Kan forrøvrig røpe at det blir brukt Hveteøl gjær.
 
I dag er dagen jeg tester ut brygget. :yes:
Det ble noen forandringer av praktiske årsaker, Er kommet til avkjøling av vørteren nå.
Jeg havnet på denne oppskriften:ca22 l.
3kg.    Røykmalt
2,4kg. Palemalt
1,27 kg. Munsner malt
0,23 kg.Cara pils
0,1kg.  Roasted Barly
70gr. Spalt Select4,5 A% 60 min.
95gr. Hallertrau 2,3A% 20 min.
30gr. East Golding (blomst)5,5A% 5 min.

Gjær WLP 351

Mesk. 68gC  90min.
OG 1.068,8


Jeg hadde i 3/4 bærepose Einer under meskingen.
Det lukter godt.
Jeg har 0 erfaring med levende gjær, så jeg lagde en starter på kokt vann og maltekstrakt for 2 dagersiden, som jeg skal bruke (har noe tørr hvetegjær i bakhånden  vist det skulle skjære seg, ) Den som intet våger intet vinner, sa min gamle far  ;)
 
Tilbake
Topp