Noen som har en oppskrift til Aas pilsner?

kjellebass

Norbrygg-medlem
Aas har lenge vært min favoritt blant norsk pils fra de store bryggeriene. Jeg har litt lyst til å prøve og lage noe liknende, evt. kanskje spice den litt opp. Noen som kjenner til en oppskrift som er i nærheten?
 
Aas har lenge vært min favoritt blant norsk pils fra de store bryggeriene. Jeg har litt lyst til å prøve og lage noe liknende, evt. kanskje spice den litt opp. Noen som kjenner til en oppskrift som er i nærheten?

Pilsner er en balansekunst. Skulle du klare å brygge noe som er helt likt, men etterpå «spice den opp litt», så har du ikke lenger et øl som smaker som Aas pilsner. Forskjellene på ulike pilsnere er veldig små. Få noen til å arrangere ei blindsmaking med 8-10 ulike, og sammenlign smakene, så vil du oppdage at det er minimale nyanseforskjeller.

Det som gjør en pilsner til det ølet det er, handler like mye om prosessen som om oppskrifta. Finn ei oppskrift på en pilsner, og start derifra, så kan du begynne å tilpasse når du først har en riktig god pils. Det er ting som gjæringstemperatur, gjæringstrykk, koketemperatur, effektivitet og malingsgrad som er like avgjørende som det du ser i oppskrifta. Selvfølgelig betyr IBU, mengde karamellmalt og gjærstamme en god del, men det er ikke der du finner nyansene som er så viktige.
 
En pils er som å ha to tvillinger foran deg, bare at den ene har føflekken fem cm høyere opp på magen enn den andre. Og av en eller annen bisarr grunn foretrekker du den ene fremfor den andre og klarer å argumentre for det. Så smal er ekte pils-sjangeren. Og det er fantastisk. All kred til bryggerne som klarer å plassere denne føflekken på akkurat samme sted fra gang til gang.
 
Sist redigert:
En pils er som å ha to tvillinger foran deg, bare at den ene har føflekken fem cm høyere opp på magen enn den andre. Og av en eller annen bisarr grunn foretrekker du den ene fremfor den andre og klarer å argumentre for det. Så smal er ekte pils-sjangeren. Og det er fantastisk. All kred til bryggerne som klarer å plassere denne føflekken på akkurat samme sted fra gang til gang.
Dette er muligens det beste innlegget jeg har sett på Norbrygg-forumet til dags dato!:-D Jeg bøyer meg i støvet og sier meg 100% enig!
 
Pilsner er en balansekunst. Skulle du klare å brygge noe som er helt likt, men etterpå «spice den opp litt», så har du ikke lenger et øl som smaker som Aas pilsner. Forskjellene på ulike pilsnere er veldig små. Få noen til å arrangere ei blindsmaking med 8-10 ulike, og sammenlign smakene, så vil du oppdage at det er minimale nyanseforskjeller.

Det som gjør en pilsner til det ølet det er, handler like mye om prosessen som om oppskrifta. Finn ei oppskrift på en pilsner, og start derifra, så kan du begynne å tilpasse når du først har en riktig god pils. Det er ting som gjæringstemperatur, gjæringstrykk, koketemperatur, effektivitet og malingsgrad som er like avgjørende som det du ser i oppskrifta. Selvfølgelig betyr IBU, mengde karamellmalt og gjærstamme en god del, men det er ikke der du finner nyansene som er så viktige.
Tanken var å ta utgangspunkt i Aas Pilsen og deretter gjøre tilpasninger for å lage min egen Kjellebass-pils. Aas er et bra utgangspunkt. Små endringer hver gang er planen.
Har nylig satt en Budvar-klone og tenker å jobbe frem min egen favorittpils utifra den. Med Aas pils som utgangspunkt så jeg for meg et parallelløp med eksperimentering.
Brygging er utrolig spennende! :)
 
Med Pilsnermalt, carapils 5%?, magnum bitterhumle, og tysk eller tjekkisk aromahumle ibu 20?, og en passende lagergjær er jo ett greit sted å begynne. Danish lager? Kanskje litt acidmalt,1-2 %?
 
En pils er som å ha to tvillinger foran deg, bare at den ene har føflekken fem cm høyere opp på magen enn den andre. Og av en eller annen bisarr grunn foretrekker du den ene fremfor den andre og klarer å argumentre for det. Så smal er ekte pils-sjangeren. Og det er fantastisk. All kred til bryggerne som klarer å plassere denne føflekken på akkurat samme sted fra gang til gang.
Og der er det kronet en ny Metaforenes Konge! Bøyer meg i respekt!
 
En pils er som å ha to tvillinger foran deg, bare at den ene har føflekken fem cm høyere opp på magen enn den andre. Og av en eller annen bisarr grunn foretrekker du den ene fremfor den andre og klarer å argumentre for det. Så smal er ekte pils-sjangeren. Og det er fantastisk. All kred til bryggerne som klarer å plassere denne føflekken på akkurat samme sted fra gang til gang.
Og der er det kronet en ny Metaforenes Konge! Bøyer meg i respekt!
 
Tilbake
Topp