Etter å ha opplevd hvor godt belgisk øl er (nyter akkurat nå en Hoegaarden Grand Cru) og samtidig irritert meg over dårlig tilgjengelighet og pris i Norge på disse edle dråpene, har jeg bestemt meg for å ta opp bryggingen.
Dvs. jeg har lagd rundt 10 ølsett opp gjennom livet, men nok med mer fokus på alkoholprosent og studentøkonomi enn god ølkultur. Stoppet naturlig med det grunnet bedre økonomi og at nok smaken ikke slo Ringnes (litt mye sukker kanskje..). Men jeg har etter litt lesing på nett etterhvert fått en god tro på at det skal være mulig å lage noe godt noe med litt flere ressurser og mindre sukker.
Min plan er å starte med å brygge 6-9 liter av gangen. Har ikke altfor stor plass på kjøkkenet og har tenkt til å føle meg litt frem før jeg oppskalerer. Fant denne på clas ohlson som jeg tenkte til å bruke til gjæring http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=136877058 (liker også tanken på å slippe hevert..)
Så kommer spørsmålene:
1. For å komme fort igang har jeg tenkt til å starte med et ølsett. F.eks. et sett fra belgiske brewferm (grand cru) som er allerede beregnet til 9 liter (litt mer seriøs?) og erstatte alt sukker med spraymalt. Kan jeg ikke kan bruke det medfølgende gjæret til brewmart? Eller er egentlig ølsett et så dårlig alternativ at jeg heller bør starte med rein spraymalt og litt rein humle og vanlig malt?
2. Gjæringstemperatur. Har tenkt å starte med overgjæring siden jeg ikke er helt sikker på temperaturen i kjelleren, og altså har tenkt til å la gjæringen foregå på kjøkkenet. Hvor viktig er det med konstant temperatur? Antar at så lenge jeg ikke lager et temperatur regulært skap så vil nok temperaturen bevege seg mellom 18 til 22 grader (uten å ha målt dette nøyaktig). Er det noen overgjær typer / brygg som passer bedre for dette? Og er det et temperaturen regulert miljø som er hemligheten for å fjerne den litt usjarmerende gjæringsmaken som mange hjemmebrygg sliter med?
4. Hygiene. Er det slik at man enten har infeksjon eller ikke eller er det mer trinnløst, jo mindre infeksjoner jo bedre smak? Virker jo egentlig helt umulig å forsikre seg 100% mot at brygget kommer i kontakt med bakterier i lufta, hvis man ikke da lager et luftett labratorium på kjøkkenet.
5. Mini-mesking. Har en 7 liters kjele som jeg lurte på om kunne lage noen 6+ liters brygg fra rein malt. Er det mulig å legge et dørslag lignende objekt oppi kjelen og bruke dette til mesking? Så løfte dørslaget ut etter meskingen og fortsette bryggeprossessen herfra? For meg virker små mengder litt mer håndterlig. Blir mindre flasking også.. Eller er en bh-pose like bra løsning for mindre mengder?
6. Kan noen anbefale en bok som forklarer alt det grunnleggende med ølbrygging. Jeg er realfagsmann så helst en av litt teknisk karakter, dvs. hvordan gjøre ting (jeg trenger ikke alle kjemi formlene). Har lest litt i "Beer: Tap Into the Art and Science of Brewing" men ble litt mye utenomsnakk for en kar som hadde lyst til å starte igår..
7. Til slutt er det noen som har prøvd seg på mitt yndlings øl, Geuze? Eller andre typer øl brygget på vildgjær. Jeg er veldig svak for den sure ikke søte smaken. Litt kjedelig at det tar 3-4 år men noe utfordringer trenger man vel
Ble litt mange spørsmål her, håper at jeg ikke gjentar noen spørsmål som allerede er besvart på forumet. Takk på forhånd for alle svar!
Ståle
Dvs. jeg har lagd rundt 10 ølsett opp gjennom livet, men nok med mer fokus på alkoholprosent og studentøkonomi enn god ølkultur. Stoppet naturlig med det grunnet bedre økonomi og at nok smaken ikke slo Ringnes (litt mye sukker kanskje..). Men jeg har etter litt lesing på nett etterhvert fått en god tro på at det skal være mulig å lage noe godt noe med litt flere ressurser og mindre sukker.
Min plan er å starte med å brygge 6-9 liter av gangen. Har ikke altfor stor plass på kjøkkenet og har tenkt til å føle meg litt frem før jeg oppskalerer. Fant denne på clas ohlson som jeg tenkte til å bruke til gjæring http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=136877058 (liker også tanken på å slippe hevert..)
Så kommer spørsmålene:
1. For å komme fort igang har jeg tenkt til å starte med et ølsett. F.eks. et sett fra belgiske brewferm (grand cru) som er allerede beregnet til 9 liter (litt mer seriøs?) og erstatte alt sukker med spraymalt. Kan jeg ikke kan bruke det medfølgende gjæret til brewmart? Eller er egentlig ølsett et så dårlig alternativ at jeg heller bør starte med rein spraymalt og litt rein humle og vanlig malt?
2. Gjæringstemperatur. Har tenkt å starte med overgjæring siden jeg ikke er helt sikker på temperaturen i kjelleren, og altså har tenkt til å la gjæringen foregå på kjøkkenet. Hvor viktig er det med konstant temperatur? Antar at så lenge jeg ikke lager et temperatur regulært skap så vil nok temperaturen bevege seg mellom 18 til 22 grader (uten å ha målt dette nøyaktig). Er det noen overgjær typer / brygg som passer bedre for dette? Og er det et temperaturen regulert miljø som er hemligheten for å fjerne den litt usjarmerende gjæringsmaken som mange hjemmebrygg sliter med?
4. Hygiene. Er det slik at man enten har infeksjon eller ikke eller er det mer trinnløst, jo mindre infeksjoner jo bedre smak? Virker jo egentlig helt umulig å forsikre seg 100% mot at brygget kommer i kontakt med bakterier i lufta, hvis man ikke da lager et luftett labratorium på kjøkkenet.
5. Mini-mesking. Har en 7 liters kjele som jeg lurte på om kunne lage noen 6+ liters brygg fra rein malt. Er det mulig å legge et dørslag lignende objekt oppi kjelen og bruke dette til mesking? Så løfte dørslaget ut etter meskingen og fortsette bryggeprossessen herfra? For meg virker små mengder litt mer håndterlig. Blir mindre flasking også.. Eller er en bh-pose like bra løsning for mindre mengder?
6. Kan noen anbefale en bok som forklarer alt det grunnleggende med ølbrygging. Jeg er realfagsmann så helst en av litt teknisk karakter, dvs. hvordan gjøre ting (jeg trenger ikke alle kjemi formlene). Har lest litt i "Beer: Tap Into the Art and Science of Brewing" men ble litt mye utenomsnakk for en kar som hadde lyst til å starte igår..
7. Til slutt er det noen som har prøvd seg på mitt yndlings øl, Geuze? Eller andre typer øl brygget på vildgjær. Jeg er veldig svak for den sure ikke søte smaken. Litt kjedelig at det tar 3-4 år men noe utfordringer trenger man vel
Ble litt mange spørsmål her, håper at jeg ikke gjentar noen spørsmål som allerede er besvart på forumet. Takk på forhånd for alle svar!
Ståle