Newbie spørmaål vedr : Gjæring og temperatur...

Dan

Norbrygg-medlem
Flere nybegynnerspørsmål...

Har brukt tørrgjær til mine første to brygg. Det første brygget som var det som fulgte med Speidelen, vil jeg ikke snakke om, men nummer to... Der brukte jeg Safale S-04.. Denne lot jeg stå å gjære i 21-22 grader i rommet.. Men...

Jeg ser på pakken så tåler den mellom 15-24 grader, noe som er et stort sprang. Så stort at jeg vil jo tro at dette påvirker både smak og tid, osv.. Så mitt spørsmål, hvilke fordeler/ulempe er det ved å velge en lavere gjærings temperatur eks. 17-19 grader kontra 21-22, eller kanskje ennå høyere 23-24. Er det noen som har prøvd ?

Hvordan er dette med å bruke tørrgjær kontra fersk ? Påvirker temp. gjæringen her på samme måte som med tørrgjær (tipper vel det, men) ?
 
Starter stort sett all mine ale ale med en gjæringstemperatur på 16 grader og lar dem gjære der 5-7 dager slik at stormgjæringa er over før jeg hever temp til 20-25 grader slik at gjæra får tid til å "rydde" opp. Er vel opplest og vedtatt at om man starter med lav temp får men reinest og best utgjæring. Etter dette setter jeg temp ned under 10 grader for å klarne ølet før det tappes på flasker og fat.  Har først i den senere tid begynt med ferskgjær og har brygga godt øl med tørrgjær hittil. Temperaturen er en av flere ting som påvirker sluttresultatet.
 
OK... Men mitt ble helt klart, da ved fast 21,3-21,8.. Men skal kanskje prøve metoden din..
 
Tilbake
Topp