Nå vet jeg ei - bør det bli Speidel på meg...?

Fascinasjonen ved noe som er blankt, enkelt i bruk, har rimelig høy imponatoreffekt, ikke tar mye plass og koster noen kroner - klart den pirrer...

Så slår fornuften inn.  Prisen på en Speidel (20l i mitt tilfelle) er selvfølgelig "så det merkes".  Hva mener dere - hvor mye vil det i praksis påløpe for et brukbart oppsett for mesking/koking?  Ser her bort fra utstyr til gjæring og fating/flasking.  De siste er jo på plass fra ekstraktperioden.

Det aner meg at det i praksis vil ganske likeverdige totalbeløp; men vil gjerne høre andres meninger.

MVH

Morten M
 
Det blir nok veldig mye rimeligere å lage et eget oppsett for mesk/kok enn å kjøpe en Speidel. Du trenger en stor kjele, som i verste fall koster deg 12-1500 kr, mye billigere hvis du har flaks på et loppemarked. Noe å meske i, kjølebag eller en gjæringsbøtte-i-bøtte med et liggeunderlag utenpå, kanskje. Det er mange rimelige oppskrifter på dette.
Sorry, må jeg kanskje si, for du ville kanskje høre at det ikke ble store forskjellen så du kunne bestille en Speidel? ;)
 
Jeg er sikker på du kan få et grisefett opplegg for under det halve av hva en Speidel koster. Speidelen koster idag 13200kr. Du kan legge på 1000 for kjøler og 800 for en termokappe(kan bruke liggeunderlag, men å pakke inn Spedelen i det er som å kle en supermodell i klær fra sparkjøp). Frakt kommer også i tillegg på ca 600-700kr. Totalt lukter dette nært 15-16000kr. Om du vil ha noe som ser porno ut kan du garantert få dette til halv pris av dette, MEN om du vil ha noe som er kompakt og brukervennlig samt tar fokuset bort fra selve bryggedagen om du har frue som ikke liker at en hel dag går til dette. Da er Speidel helt genialt.
 
Dag skrev:
Sorry, må jeg kanskje si, for du ville kanskje høre at det ikke ble store forskjellen så du kunne bestille en Speidel? ;)

Selvfølgelig - hvorfor tror du ellers jeg spurte?!? ;-)

...og så skrev jeg vel noe om "i praksis"...  Kjele - javel; men det kommer vel til en rustfri kran, bazooka screen e.l. +++++, så er det en giga kjøleboks fra USA til et laken eller to, til det kommer det koblinger, kraner og hva vet jeg, i rustfritt, et dugelig termometer eller to, og-og-og...

Hjelp meg, nå da! :-D

MM
 
har du lyst på speidel så kjøp det med en gang istedet for å kaste bort penger på et annet oppsett først
regner med at det er brukbar levetid på en speidel, så hvis du porsjonerer ut 15000 på alle de årene den er kurant så blir det ikke dyrt :p
 
Morten K. Agerup Myhr skrev:
Hjelp meg, nå da! :-D

MM

;D

Jeg var en av de som fikk Speidel tidlig her i landet og har siden proklamert dens glans for mange og enhver. Jeg får titt og ofte telefoner fra folk jeg ikke kjenner som er i tvil og det ender nærmest alltid med at de kjøper seg Speidel. Jeg har hatt alt fra plastbryggeri til et monsterbryggeri med pumper, platekjøler, koniske tanker, perkulator og en brenner på ca 60kwt som varmeelement, men det kan ikke måle seg med enkelheten av en Speidel. Jeg kan med handa på hjertet si jeg lager bedre øl idag enn tidligere. Det er mindre å vaske, mindre å passe på underveis, du får stålkontroll på meskestegene, det er lettere å lage det samme ølet om og om igjen, mindre å dra frem fra gang til gang. Grunnen til at ølet er blitt bedre er pga at jeg har bedre tid til å fokusere på presentasjon og komposisjon av oppskrifter. Det gjærer bedre ut pga mer kontroll på mesketemp(det til tross for at jeg brukte et termometer til nesten 5laken på det forrige bryggeriet). Du kommer ikke til å angre på kjøp av Speidel samt du får et bryggeri som er klart så si med en gang. Du slipper å lete frem kuleventiler, koblinger, overganger, kobberrør etc etc- Jeg har gjort alt dette og savner det IKKE... :noway:

GO Speidel!!! ;D
 
Fei skrev:
Morten K. Agerup Myhr skrev:
Hjelp meg, nå da! :-D

MM

;D

Jeg var en av de som fikk Speidel tidlig her i landet og har siden proklamert dens glans for mange og enhver. Jeg får titt og ofte telefoner fra folk jeg ikke kjenner som er i tvil og det ender nærmest alltid med at de kjøper seg Speidel. Jeg har hatt alt fra plastbryggeri til et monsterbryggeri med pumper, platekjøler, koniske tanker, perkulator og en brenner på ca 60kwt som varmeelement, men det kan ikke måle seg med enkelheten av en Speidel. Jeg kan med handa på hjertet si jeg lager bedre øl idag enn tidligere. Det er mindre å vaske, mindre å passe på underveis, du får stålkontroll på meskestegene, det er lettere å lage det samme ølet om og om igjen, mindre å dra frem fra gang til gang. Grunnen til at ølet er blitt bedre er pga at jeg har bedre tid til å fokusere på presentasjon og komposisjon av oppskrifter. Det gjærer bedre ut pga mer kontroll på mesketemp(det til tross for at jeg brukte et termometer til nesten 5laken på det forrige bryggeriet). Du kommer ikke til å angre på kjøp av Speidel samt du får et bryggeri som er klart så si med en gang. Du slipper å lete frem kuleventiler, koblinger, overganger, kobberrør etc etc- Jeg har gjort alt dette og savner det IKKE... :noway:

GO Speidel!!! ;D

Nå er jeg også solgt :)
 
ser ut som alle er enige. løp og kjøp!
men.. finnes det noen gode alternativ til speidel braumeister? dvs. lignende løsninger?
 
OK - her ligger det, bortsett fra prisaspektet/value for money, an til en sild overvekt av anbefalinger.  Kult.

Da følger også jeg opp med spørsmål om alternativer, eksempelvis Braueule.  Erfaringer/tanker om disse?

Mitt andre spørsmål er om noen har abdre gode argumenter _mot_ Speidel?

MVH

Morten M
 
Med kun 7 brygg på Speidel er jeg solgt. Jeg kan brygge i stua (har åpen kjøkkenløsning) uten å være redd for søl, har full kontroll på meskinga, mulighet til å fokusere på brygget i stedet for bryggeriet og bruker mye mindre tid på vasking. Når jeg skal brygge er det fram med tre slanger: En til å fylle Speidelen med, som også brukes som innslange på kjølespiralen, en returslange til kjølespiralen og en lite slangestuss på tappetuten. Slå på, brygg.

Så vidt jeg har klart å finne ut, bor du i kurant avstand til flere Speidel-brukere, så det er vel bare å avtale et prøvebrygg.

Alt er ikke gull og grønne skoger med Speidelen heller. Den viktigste ulempen er dårlig kontroll på skyllinga og at du skyller mot RIMS-retningen. I praksis har du ikke mulighet til å måle SG under skylling og må stole på erfaring for å styre vannmengden. Du vil også ende opp med en vørter som ikke er helt klar, for noe støv vil skylles tilbake i vørteren. Det er også noe begrenset plass til malt, så på 20 liter kan du ikke bruke mer enn ca 5,5-6,0 kg malt.

Når det gjelder alternativene, så nevner du Braueule. Min erfaring med denne er begrenset til Norbrygg-standen på mat- og ølfestivalen. Her er bryggeprosessen mer lik et tradisjonelt oppsett med meskekar og kokekar, med de fordelene det innebærer, og et veldig bra system for whirlpool i kokekaret. Styresystemet tror jeg har omtrent like muligheter som Speidel. Av en eller annen grunn er tanken bak systemet at vørteren skal stå til sakte kjøing over natta, så noe kjøleløsning selger de ikke, men den dyppkjøler kan fint brukes sammen med det. Absolutt et bra system, selv om prisen ikke er en fordel.

Jeg har også sett litt på det typisk amerikanske oppsettet med stativ og flere kjeler, slik for eksempel MoreBeer selger. Disse er tilpasset gass, har ikke kontrollenheter for 220V og er generelt lite egnet for bruk i Norge.  Brew-Magic har noe av de samme problemene, selv om det finnes i en elektrisk 120V-utgave. Lite vasking ser det heller ikke ut til at disse systemene kan by på.
 
Gustav, jeg vil påstå at det ikke engang trengs å skylle etter mesk. Jeg mesker bare inn med hele volumet, lar den stå, henger opp maltrøret til avrenning og er meget fornøyd med det utbyttet jeg får. Prøv selv, du vil muligens bli overrasket.
 
Det gjør jeg også stort sett. Det er bare om jeg er nødt til å ha utbytte over 80% jeg gidder å skylle, røre tja i hele tatt jobbe med Speidelen. Jeg tror kanskje det er en fordel vi med 50L har. Vi kan starte med et ganske mye vann(65L)og ende opp med nok volum til likevel fylle ca 2 fat uten å skylle.
 
joques skrev:
Gustav, jeg vil påstå at det ikke engang trengs å skylle etter mesk. Jeg mesker bare inn med hele volumet, lar den stå, henger opp maltrøret til avrenning og er meget fornøyd med det utbyttet jeg får. Prøv selv, du vil muligens bli overrasket.

Etter å ha hørt en del BrewStrong podcaster mener jeg at resultatet kan bli bedre om man ikke skyller, eller ikke skyller så mye. De snakket om at den siste delen som kommer når man skyller har mye lavere kvalitet enn resten av vørteren.

Det er forreste ikke kostnader med frakt, den kommer rett fra tyskland på døra di, når du vil  :)
 
Det er flere som sammenligner prisen på Speidel med ulike andre løsninger satt sammen for å passe ditt behov og gjerne bygget opp over litt tid etterhvert som behovene endrer seg. Selv om det selvfølgelig er interessant å se på pris for ulike løsninger, så er mitt inntrykk at Speidel-kjøperne heller sammenligner med hva annet hobbyutstyr, det være seg sykkel, båt, kamera eller hagle. I ei slik sammenligning er det viktigste at Speidelen er et dønn solid system til en akseptabel pris.

(Andre fellestrekk for Speidel-kjøpere er at de ikke angrer på kjøpet og kan finne 200 gode grunner til at det var et godt kjøp.)
 
Jeg kjøpte min fra Humle, levert i Sverige sparte en del pga kursen på det. Humles pris er inkludert frakt, og var hyggelig i fjor høst.

Jeg har et sted i Värmland så adressen var ikke noe problem, men PR nær grensa er vel også bra. Mye godt øl til hyggelig pris på "bolaget".

r
 
Tilbake
Topp