Det var bra å få gjort det, ikke sant?
1.040 er litt lavt, men det vil uansett gi et helt brukelig øl. Det går som regel noen bryggedager før man får utviklet en god 'feeling' for hvordan man best anvender bryggeoppsettet, så ingen fare der. Selv om det ikke helt overrasker meg at man får litt dårligere utbytte når man har all malt i en maltpose. Se evt om du kan få lagt en manifold/hevert-kombinasjon, det er ganske enkelt og fungerer som bare rakker'n!
For å svare på dine spørsmål, selv om det er kanskje litt sent:
- alt fra noen få timer til ca et døgn. Et døgn er nok litt sent og man bør endre gjærrutinene sine neste gang dersom det tar såpass lang tid. Men vær obs for at mange gjærspann lekker ved lokket, slik at ikke all kullsyre nødvendigvis finner veien ut gjennom gjærlåsen. En annen indikator er skumdannelse på brygget, noe som man som regel kan se gjennom plasten.
- ja, det går faktiskt fint an å gjøre. Bare kok opp litt maltekstrakt i så lite vann som mulig uten at det karameliserer/brenner i grytebunnen, kjøl ned, og sleng i brygget. Dette bør skje så fort som mulig og man kan gjerne allerede ha med maltekstrakt i kokekjelen når du brygger selve brygget, dersom du finner ut av at densiteten på vørteren før koking er for lav. Vær obs for at vørter som er godt over 20 gr. vil gi feil OG/FG avlesning, så kjøl ned vørteren til 20 gr. eller bruk en omregningstabell/-kalkulator for å kompensere mot dette. Også så vil brygget øke i OG under kokingen, siden det fordamper en del vann. Dette gjør vørteren litt tykkere.