Mugg på tresleiva

Ser jeg muligens har slurvet litt med rengjøring av bryggeskjeen av tre. Fant den med muggflekker på.
Har lagt den i klorvann en stund, men ser ikke ut som den blir ren.
Bare å hive å kjøpe ny?
 
Ja, mugg er ikke noe særlig. "Røttene" kan stikke dypere enn det man kan se på overflaten.
Best å være på den sikre siden..
 
Nå har tre den egenskapen at det er bakteriedrepende i seg sjøl (Derfor det blir brukt til skjerefjøler og lignende)
Som sagt over, puss den, pluss eventuellt kok den etterpå så er den fin igjenn.
 
Fra gammelt av, før de visste at det var gjæren som laget øl, var det en magisk pinne som gikk på rundgang på gårdene når det skulle brygges, øllet ble særdeles sterkt og godt med denne magiske pinnen.

I dag vet vi at det var en pinne som var myglet og det var dannet seg en gjærkultur på denne.

Hvem vet, kanskje du finne en ny gjærstamme om du lar den utvikle seg, hehe
 
klipper rett inn fra wiki "Wooden spoons can be treated to protect from cold liquid absorption with coconut or mineral oil. Edible drying oils such ashempseed oil, walnut oil, and flax oil are used to create a more durable finish. For best results, drying oils should be given adequate time to polymerize after application before the spoon is used. Other vegetable oils should be avoided because they will undergo rancidification and leech into food during use. If the wood grain rises up after boiling or washing, a light sanding and application of coconut oil will prevent the spoon from becoming fuzzy and harboring bacteria." hvor bra det er, er en helt annen ting.
 
Fra gammelt av, før de visste at det var gjæren som laget øl, var det en magisk pinne som gikk på rundgang på gårdene når det skulle brygges, øllet ble særdeles sterkt og godt med denne magiske pinnen.

I dag vet vi at det var en pinne som var myglet og det var dannet seg en gjærkultur på denne.

Hvem vet, kanskje du finne en ny gjærstamme om du lar den utvikle seg, hehe
Noen bryggerier hadde også en"bryggerkjetting"
 
Om sleiva ikke skal i kontakt med vørteren etter koking, kan jeg ikke akkurat skjønne at det skulle være så farlig. Skrubb og puss, så blir det helt sikkert bra.
 
Har latt sleiva ligge i klorvann siden torsdag. Nesten ikke antydning til mugg igjen :)
Tror denne blir reddet.
 
Nei, behald go'esleiva. Treverk treng ikkje eingong klor så lenge du er på "varm side". Det vert kasta nok i bryggenoreg som det er.
 
Klor vil som regel ta livet av svartsopp og noen typer mugg. Men tre er dessverre ikke bakteriedrepende i seg selv.
 
Tror de aller fleste tresleiver som brukes til å røre i mesk, har en hel del soppsporer og bakterier i seg. Det som er et poeng, om ikke annet for at det skal se rent ut, er å hindre at det som måtte sitte i sleiva får vokse. Om sleiva får tørke godt etter vask og deretter oppbevares tørt, tror jeg ikke det vil vokse særlig med pels på'n.
 
Tilbake
Topp